Mainos:

Tuulilasin kunto kannattaa tarkistaa keväällä

Jarmo Hänninen Raision Autolasista viimeistelee vaihdetun tuulilasin. Kirkas lasi parantaa ajoturvallisuutta.
Jarmo Hänninen Raision Autolasista viimeistelee vaihdetun tuulilasin. Kirkas lasi parantaa ajoturvallisuutta.

Kevätaurinko paistaa alhaalta ja paljastaa tuulilasin kunnon. Viimeistään nyt onkin hyvä aika tarkistaa talven jäljet: kiveniskemät ja kulumat lasissa.

Alkutalvi pakkaslumineen oli auton tuulilasin kannalta ihanteellinen. Sen jälkeen suojasäät toivat liukkaat ja sepeliä kylvettiin teille. Sitä ei vielä ole saatu korjattua ja kivet tarttuvat nyt renkaisiin ja paiskautuvat takana ajavan tuulilasiin. Tulokset näkyvät Raision Autolasissa.

- Kiveniskelmiä on korjattu kevättalvella runsaasti. Nykyisin käytössä oleva sepeli on terävää, joten se tekee pahaa jälkeä, yrittäjä Henri Ahteela toteaa.

Tuulilasit ovat nykyään ohuempia ja vähemmän kimmoisia kuin ennen, sillä lyijyn määrää niissä on vähennetty. Reikiä syntyy siksi enemmän. Alle kahden euron kokoisen kiveniskemän saa kuitenkin vielä korjattua. Raision Autolasissa paikkauksia tehdään päivittäin. Joskus tuulilasin vaihto voi kuitenkin olla paikallaan.

- Jos näkyvyysalueella on halkeama, ei lasi mene katsastuksesta läpi.

Kiven tekemät kolhut kannattaa korjauttaa heti, ennekuin ne aiheuttavat halkeamia. Halkeamat heikentävät tuulilasin rakennetta ja sen myötä koko korin kiertojäykkyyttä.

Kulunut ja naarmuuntunut tuulilasi (vas.) on turvallisuusriski.  Uusi lasi (oik.) lisää myös ajomukavuutta.
Kulunut ja naarmuuntunut tuulilasi (vas.) on turvallisuusriski. Uusi lasi (oik.) lisää myös ajomukavuutta.

Talvi kuluttaa tuulilasia

Talviajossa lasiin kertyy loskaa. Se on tuulilasille rankkaa aikaa.

- Loskan seassa on maantiepölyä, hiekkaa ja kiviä, joita sulat hiertävät lasiin edestakaisin. On selvää, että ajan myötä lasi sen takia samenee, Ahteela toteaa.

Tuulilasia voi hänen mukaansa säästää säännöllisillä pesuilla, käyttämällä lasinpesunestettä ja hyvälaatuisia pyyhkimiä ja vaihtamalla ne riittävän usein. Kumin pehmeys on merkkisulissa parempi ja ne pyyhkivät tasaisemmin.

Tuulilasin sisäpuhdistukseen Ahteela suosittelee ammoniakkia sisältävää lasinpesuainetta ja mikrokuituliinaa.

- Keväällä, kun aurinko paistaa matalalta, on hyvä aurinkoa vasten katsoa tarkemmin, missä kunnossa tuulilasi on. Jollei siitä näe hyvin läpi, kun se on puhdas, kannattaa harkita sen vaihtoa. Monelle ero on yllätys sitten, kun uusi lasi on vaihdettu.

Oma silmä kertoo, näkeekö lasista hyvin läpi ja onko se este ajomukavuudelle. Viime kädessä katsastusmies päättää, onko tuulilasi enää turvallinen.

Niko Nurmi vaihtaa autoon hyvälaatuiset pyyhkimet. Näin tuulilasi pysyy pidempään käyttökunnossa.
Niko Nurmi vaihtaa autoon hyvälaatuiset pyyhkimet. Näin tuulilasi pysyy pidempään käyttökunnossa.

Tuulilaseista vaihtokuntoisia vajaa viidennes

Kirkas ja ehjä tuulilasi ei vain lisää ajomukavuutta vaan on myös turvallisuustekijä. Vastavalo pirstoutuu kuluneesta tuulilasista ja sokaisee kuljettajaa. Kulunut lasi häiritsee myös tuulilasiin kiinnitettyjen avustinjärjestelmien, kuten hätäjarrujen toimintaa.

Metropolia Ammattikorkeakoulun kaksi vuotta sitten tekemässä tutkimuksessa täysin kunnossa olevia tuulilaseja ilman minkäänlaisia vaurioita autoissa oli vain 40 prosentissa. Kiveniskuvaurioita oli 34 prosentissa laseista. Halkeamia löytyi 15 prosentissa tutkituista tuulilaseista. Reilu kymmenes oli kuluneita, eli naarmuuntuneita, hankautuneita tai pieniä iskemiä täynnä olevia laseja.

Alan ammattikorkeakouluopiskelijat suosittelivat korjattavaksi 23 prosenttia laseista. Vaihtokuntoisia heidän mielestään laseista oli 18 prosenttia. Nämä lasit olivat joko halki, pahasti kuluneita tai saaneet useita kiveniskuja, jolloin korjaaminen ei olisi ollut järkevää tai mahdollista.

Näin huollat tuulilasia:

Puhdista auton ikkunat sisä- ja ulkopuolelta.

Käytä hyviä pyyhkimiä ja tuulilasinpesunestettä.

Käytä aurinkolaseja ja aurinkolippaa häikäisyn torjumiseksi.

Pidä turvaväli: 100 kilometrin tuntinopeudella turvaväli on 100 metriä.

Korjaa kiveniskemät ja halkeamat lasissa. Käytä ensiapuna lialta suojaavaa teippiä.

Vaihda kulunut tai haljennut tuulilasi uuteen.

Raision Autolasi palvelee kahdessa toimipisteessä. Liedossa on tilat myös raskaalle kalustolle. Kuvassa yrittäjä Henri Ahteela.
Raision Autolasi palvelee kahdessa toimipisteessä. Liedossa on tilat myös raskaalle kalustolle. Kuvassa yrittäjä Henri Ahteela.

Raision Autolasi

Tuotekatu 6, Raisio

p. 0500 222 996

p. 02 432 9396

ma – pe 8–17

la 10–14

Raskaan kaluston tuulilasit:

Liedon Autolasi

Vakiotie 3, Lieto

p. 0400 222 996

ma–pe 8–17

la sopimuksen mukaan