Mainos:

K-Citymarket-kauppias Juha Jylli: ”Minulla on unelma”

Länsikeskuksen K-Citymarketissa alkaa kaikkien aikojen remontti. Kauppiaan visiossa kaupan sisällä on maanosia, joissa kimmeltää saaristo, laineilee varsinaissuomalainen viljapelto ja tuoksuu etelän eksotiikka.

Juha Jylli tuli Länsikeskuksen kauppiaaksi vuosi sitten Porista. Kolmannen polven kauppiaalla oli tuolloin takana viisitoista kauppiasvuotta, hän oli luotsannut kahta Citymarkettia, joista viimeisimpänä Porin Puuvillaa. Polte eteenpäin toi kuitenkin nuoren kauppiaan Turkuun.

- Minua viehättää uudistuminen ja jatkuva kehittäminen. En osaa, enkä halua pysähtyä paikoilleni. Kun Länsikeskuksen kauppapaikkaa tarjottiin minulle, näin siinä tilaisuuden päästä tekemään jotain ainutlaatuista, parasta kauppaa Suomessa. Viimeisen vuoden olen opetellut Turun tavoille, kuunnellut mitä turkulaiset haluavat ja hionut tiimiäni ”taistelukuntoon”. Nyt on aika kääriä hihat ja lähteä tekemään uudistuksia, Jylli summaa.

Tuoreus, runsaus, turkulaisuus ja saaristolaisuus, mutta toisaalta myös eksoottiset maut ovat avainsanoja, kun uutta Länkkäriä lähdetään kehittämään.
Tuoreus, runsaus, turkulaisuus ja saaristolaisuus, mutta toisaalta myös eksoottiset maut ovat avainsanoja, kun uutta Länkkäriä lähdetään kehittämään.

Erilainen Länkkäri

Länsikeskus houkutteli Jylliä kahdesta syystä. Kauppapaikkana se on turkulainen klassikko ja Citymarkettina Suomen toiseksi suurin. Henkilöstöä on päivittäistavarapuolella reilu sata ja liikevaihto pyörii viidenkymmenen miljoonan tienoilla. Suuruutta ei Jyllin mukaan mitata kuitenkaan vain lukuina, vaan hänen unelmansa liittyy uudenlaisen kaupan kehittämiseen.

- Haluan, että Länsikeskuksen Citymarketista tulee erilainen kauppa. Länkkärin tulee olla elämys, jonka ihminen muistaa vielä kotiin tultuaan. Toki ostamisen pitää olla aina helppoa, mutta sen ei tarvitse olla tylsää, Jylli valottaa.

Helppous syntyy Jyllin mukaan muun muassa siitä, että tuotteet ja hinnat ovat selkeästi esillä ja tilat hyvin valaistuja. Tuotteiden ympärille hän haluaa kuitenkin luoda maailman, jossa asiakas näkee muutakin kuin ketsuppia tai leipää.

Maanosissa omat miljööt

Kaupan sisään Jylli haluaa luoda maanosia, joissa asiakas voi matkustaa maasta toiseen.

- Unelmien kaupassa saa käyttää kaikkia aistejaan, siinä on runsautta ja tuoreutta. Haluan ison kaupan, jossa on lähikaupan lämmin hieno tunnelma, Jylli maalaa.

Kauppias Jylli näkee jo silmissään, miltä uusi K-Citymarket Länsikeskus tulee näyttämään.

- Saaristo, luonto, turkulaisuus ja paikalliset tuottajat tuovat kauppaan omat ilmeensä. Haluamme luoda joka maanosaan omanlaisensa miljöön. Ne ovat kokonaisuuksia, jotka herätetään henkiin valaistuksella, erilaisilla sisustuksilla ja digitaalisilla elementeillä. Unelmani kauppa ei ole tasaista kaurapuuroa, Jylli lupaa.

Paikallisia tuotteita tulee jatkossa olemaan Länkkärissä entistä enemmän saatavilla.
Paikallisia tuotteita tulee jatkossa olemaan Länkkärissä entistä enemmän saatavilla.

Tuhat vuotta kokemusta

Maanosia ei rakenneta taikasauvaa heilauttamalla. Sen tietää myös muutaman kaupparemontin läpikäynyt konkari. Myymälässä menee seuraavan vuoden aikana uusiksi kaikki. Budjetti on reilusti yli kymmenen miljoonaa euroa. Jylliä ei hänen elämänsä suurin urakka kuitenkaan pelota.

- En ole onneksi rakentamassa tätä yksin. Minulla on täällä sata kaupan erityisosaajaa töissä ja joukko paikallisia alihankkijoita, joilla on omat tehtävänsä. Henkilöstöllämme on yhteensä noin tuhat vuotta kaupan alan kokemusta. Uudistuksia on suunniteltu yhdessä ja toimintaa on hiottu koko vuosi, Jylli kertoo.

Toiminnassa olevan kaupan uudelleenrakentamista hän vertaa asutun rintamamiestalon peruskorjaukseen. Siihen on tehtävä suunnitelma ja edettävä kohta kerrallaan. Vanhaa on purettava ennen kuin päästään rakentamaan uutta. Samalla on huolehdittava siitä, että talossa on kaiken aikaa mahdollista asua.

Pelottomuus ei Jyllin tapauksessa johdukaan huimapäisyydestä, vaan tietystä systemaattisuudesta, jolla hän on tottunut asioita viemään eteenpäin.

- Olen vähän sellainen, että jos teen jotain, haluan tehdä sen kunnolla. Kotonakin imuroin myös nurkat, pelkkä keskilattia ei riitä. Ja ruokaa teen orjallisesti reseptin mukaan, Jylli paljastaa.

Seuraa Jyllin matkaa

Tällä hetkellä Jylli saa imuroida ja kokata itselleen viikolla Raisiossa, muun perheen asuessa vielä Porissa. Unelma on oma koti Turun keskustasta, mutta vielä asunto odottaa löytäjäänsä. Pitkät viikonloput onnistuvat etätöinä Porista. Arki-iltaisin Jyllin saattaa tavata myös turkulaiselta crosssfit-salilta.

- Crossfit on monipuolinen, tarkan ihmisen harrastus, jossa pitää suorittaa aikataulun mukaan. Siksi se varmaan tuntuikin heti niin omalta, Jylli nauraa.

Suuri remontti on alkamassa. Juha Jylli lähtee haastattelusta crossfit-salille, sillä se on nyt vuorossa. Huomenna päivä alkaa työmaakokouksella paikallisen urakoitsijan kanssa. Mitä tapahtuu seuraavien kuukausien aikana, tulemme paljastamaan tämän juttusarjan myötä. Juha Jylli inhoaa keskeneräisiä, päättämättömiä asioita, joten yksi asia on varma: valmista tulee. Tuleeko Suomen - vai jopa maailman parasta? Seuraa kuukausittain osoitteessa ts.fi, miten Juha Jyllin unelma toteutuu.