Mainos:

Korkokaton jatkoaika astui voimaan 1.1.2021 – kulutusluotot kannattaa kilpailuttaa nyt, sillä laki ei koske vanhoja lainasopimuksia

Kulutusluottojen 10 prosentin korkokatto sai yhdeksän kuukautta jatkoaikaa. Väliaikainen korkokatto koskee vain uusia, vuoden 2021 alusta otettuja lainoja. Nykyiset kulutusluotot kannattaakin nyt kilpailuttaa uudelleen.

Korkokaton asettaminen kymmeneen prosenttiin vahvistettiin eduskunnan käsittelyssä 14.12.2020. Pyysimme rahoitusalan ja pankkipalvelujen vertailualusta Sortterin toimitusjohtajaa Markus Huhdanpäätä selvittämään meille, mitä lakimuutos kuluttajan kannalta tarkoittaa.

Mikä lakimuutoksessa on uutta?

Hallitus hyväksyi lain, jonka mukaan kuluttajan kulutus- ja joustoluottojen korko voi olla korkeintaan 10 prosenttia syyskuun loppuun asti. Säädös koskee 1.1.–31.9.2021 otettuja lainoja. Säädöksen ulkopuolelle jäävät hyödykesidonnaiset lainat, kuten luottokortit tai esimerkiksi osamaksusopimukset, joiden katto on edelleen 20 prosenttia.

Eikö laki ole ollut voimassa aiemminkin?

Kyllä, aiempi väliaikainen kulutusluottojen korkokatto oli voimassa 1.7.-31.12.2020. Se siis koski tuona aikana otettuja kulutusluottoja, mutta nyt näiden korot ovat voineet nousta.

Tarkoittaako säädös automaattista jatkoaikaa vuonna 2020 otetun lainan korkokatolle?

Ei. Jo otettujen lainojen korkokatto ei automaattisesti jatku uuden korkokaton myötä. Kunkin viime vuoden puolella otetun lainan nimelliskorko ja lainaehdot ovat 1.1.2021 alkaen sen mukaisia, mitä lainasopimukseen on merkitty. Korko voi siis nousta jopa 20 prosenttiin tammikuun alusta lähtien.

Miten varmistan, ettei korkotasoni nouse?

Kaikkien niiden, joilla on kulutusluottoja, kannattaa nyt kilpailuttaa lainansa uudelleen. Jos vanhan lainan korko nousi tammikuun alussa, tämän voi rahoittaa uudelleen nyt voimaan astuneen korkokaton aikana otetulla lainalla.

Ilmoittaako lainanantaja minulle korkotason noususta ja uudelleen kilpailutusmahdollisuudesta?

Lainaa otettaessa ehdot on ilmoitettu, mutta lainanmyöntäjä ei välttämättä niistä enää muistuta. Siksi on tähdellistä huomata itse kilpailuttaa lainansa.

Mitä luottoja korkokatto koskee?

Uusi korkokatto koskee 1.1.-30.9.2021 tehtyjä kulutus- tai joustoluottosopimuksia. Kymmenen prosentin korkokatto ei koske luottokortteja tai hyödykesidonnaisia luottoja. Sääntelyn ulkopuolelle jäävät esimerkiksi verkkokauppojen ja kodinkoneliikkeiden tarjoamat osamaksusopimukset, luottokortit sekä autolainat. Näiden luottojen korko voi olla korkeintaan 20 prosenttia.

Ketkä uudesta korkokattolaista hyötyvät?

Uutta lakia kannattaa hyödyntää ainakin kuluttajien, joilla on tällä hetkellä kulutusluottoja. Heidän kannattaa kilpailuttaa lainansa uudelleen, sillä vanha korkokatto ei ole enää voimassa 1.1.2021 lähtien. Lisäksi kuluttajan kannattaa miettiä luottokorttilainan ja osamaksusopimusten maksamista pois uudella edullisemmalla lainalla. Luottokorttien ja osamaksusopimusten korko voi olla jopa 20 prosenttia – eli kaksinkertainen väliaikaiseen korkokaton piiriin kuuluviin kulutusluottoihin nähden.

Olen ottanut viime vuonna kulutusluoton. Pitääkö minun tehdä jotain?

Kyllä. Uusi korkokatto on voimassa vain uusille, vuonna 2021 myönnetyille kulutusluotoille. 1.7.-31.12.2020 otettujen lainojen korkokatto umpeutui vuoden vaihteessa, ja niiden korot ovat voineet nousta. Uusi korkokatto koskee vain 1.1.2021 lähtien otettuja lainoja. Vanhat lainasopimukset voi kuitenkin kilpailuttaa ja korvata uudella edullisemmalla lainalla.

Mistä tietää, mikä joustoluotto on edullisin?

Luottoja on helppo vertailla Sortterin verkkopalvelun avulla. Järjestämme lainatarjoukset edullisin ensin -periaatteella todellisen vuosikoron mukaan. Vertailussa tarkastelemme siis korkojen lisäksi myös muita lainaan liittyviä kuluja, kuten palvelu- tai tilinhoitomaksuja. Mainitsemme aina selkeästi, jos lainan korko tulee muuttumaan väliaikaisen korkokaton päättymisen jälkeen.

Miksi korkojen enimmäismäärää säädettiin lailla?

Korkokaton on tarkoitus mahdollistaa kuluttajille edullisemmat korkokulut korona-pandemian aiheuttamien taloudellisten vaikeuksien takia. Kyseessä on siis väliaikainen lakimuutos, joka koskee korkokaton aikana nostettuja kulutusluottoja. Vuonna 2021 otetun kulutusluoton korko voi nousta luottosopimuksessa määritetylle tasolle 30.9.2021 jälkeen. Jos korko nousee korkokaton päätyttyä, tämä tulee ilmoittaa lainatarjouksen yhteydessä selkeästi.

Siirry vertailemaan lainatarjouksia Sortterin verkkopalveluun tästä.