Mainos:

Korona kaksinkertaisti valokuidun kysynnän

Etätyön välineet, suoratoistopalvelut ja teräväpiirtotelevisiot vaativat toimiakseen tehokkaan valokuituyhteyden.

Tässä tehdään pohjatöitä valokuitua varten Jokioisten Sällinrinteellä. Lounea on asentanut toiminta-alueellaan 45 000 talouteen valokuidun.
Tässä tehdään pohjatöitä valokuitua varten Jokioisten Sällinrinteellä. Lounea on asentanut toiminta-alueellaan 45 000 talouteen valokuidun.

Moni suomalainen siirtyi koronaviruksen takia etätyöhön tai etäopiskeluun kevään aikana.

Eikä tilanne ole muuttumassa merkittävästi, sillä elokuun aikana koronatapaukset ovat lisääntyneet huolestuttavasti. Se tarkoittaa monilla etäyhteyden varassa toimimista jatkossakin.

Etäyhteydet kuormittavat kodin verkkoyhteyttä, jonka takia moni on törmännyt yhteysongelmiin, kuten videokuvan pätkimiseen ja etäyhteyden katkeamiseen.

Yhteysongelmat näkyvät Lounean työtilanteessa, sillä koronan aikana yhtiö on lähes kaksinkertaistanut nopeiden valokuituyhteyksien ja lisänopeuksien myynnin entiseen verrattuna.

- Moni oli ajatellut pärjäävänsä samoilla verkkoyhteysratkaisuilla kuin ennenkin, mutta nostivat kädet pystyyn, kun työskentely tai opiskelu ei onnistunut. Siinä vaiheessa monessa taloudessa päätettiin hankkia valokuituyhteys, Lounean kuluttajaliiketoiminnan johtaja Ari Ringborg kertoo.

Koronapandemia on lisännyt myös erilaisten suoratoistopalvelujen suosiota, joka lisää verkon vaatimuksia entisestään.

Jos verkkoyhteys on heikko, television kuva pätkii

Valokuituyhteys on kaikilla mittareilla tarkasteltuna ylivoimainen etätyötä- ja opiskelua ajatellen, mutta sen tehokkuus korostuu jokapäiväisessä elämässä muutenkin.

- Yhä useammat kodin laitteet kotona vaativat verkkoyhteyden, joka ei pätki. Monet uudet kodit ovat niin sanottuja älykoteja, joissa verkkoyhteyttä tarvitaan viihde- ja multimedialaitteiden lisäksi laajasti muun muassa turvaratkaisuissa ja kiinteistöautomaatiossa, Ringborg toteaa

Nykyiset teräväpiirtotelevisiot vaativat jatkuvan, tasaisen verkkoyhteyden suoratoistopalveluihin. Jos verkkoyhteys on heikko, televisiokuva pätkii.

Ringborgin näkemys on, että verkkoyhteyksien vaatimusten takia valokuitu tullaan rakentamaan suureen osaan suomalaisista kodeista.

- Olemme seuranneet internet-verkon kuormitusta vuosien ajan ja se käyrä piirtää kyllä jyrkästi ylöspäin.

Valokuitu käyttöön kolmessa viikossa

Lounea on rakentanut kotitalouksiin valokuituyhteyksiä vuodesta 2007 lähtien. Tuolloin valokuidun valitsivat vain edelläkävijät, mutta nykyisin siihen päätyvät aivan tavalliset perheet.

- Täytyy muistaa se, että yhteiskuntamme on muuttunut siten, että esimerkiksi seniorikansalaisilta vaaditaan yhä enemmän verkonkäyttöä. Valtion ja kunnan viranomaisten palvelut ovat nykyisin laajasti tarjolla verkossa.

Ringborg onkin vakuuttunut siitä, että entiseen ei ole paluuta.

- Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että etänä työskenteleviä on tulevaisuudessa yhä enemmän.

Lounea on asentanut toiminta-alueellaan valokuidun käyttöön 45 000 talouteen. Sen lisäksi se on rakentanut yhtä moneen talouteen valokuituvalmiuden.

Valokuituvalmius mahdollistaa sen, että valokuitu saadaan nopeasti käyttöön.

- Se tarkoittaa käytännössä sitä, että olemassa olevan verkon alueella valokuidun saa käyttöön tällä hetkellä kolmessa viikossa, Ringborg toteaa.

 Ari Ringborgin mukaan tällä hetkellä valokuidun saa kotiinsa noin kolmessa viikossa.
Ari Ringborgin mukaan tällä hetkellä valokuidun saa kotiinsa noin kolmessa viikossa.

Valokuidun saa myös kesämökille

Valokuidun voi käytännössä vetää lähes mihin tahansa, mutta maaseudun yksittäisten kohteiden ollessa kyseessä, rakentamiskohteita täytyy tarkastella myös kustannusperusteisesti.

Tarkastelu tulee kyseeseen vaikka siinä tapauksessa, kun kesämökille suunnitellaan valokuitua.

- Silloin kartoitamme, miltä etäisyydeltä löytyy muita kiinteistön omistajia, jotka voisivat olla kiinnostuneita valokuidusta. Maaseudulta voi löytyä myös esimerkiksi omia kaivinkoneyrittäjiä, jotka tekevät kaivutyöt. Näin osuuskuntatyyppisesti tehdään maaseudulle valokuituyhteyksiä.

- Myös esimerkiksi vesiosuuskuntien kanssa ollaan tehty yhteistyötä. Nämä ovat tehneet kaivutyöt ja asentaneet kaapelit ja me olemme Lounean toimesta tehneet suunnittelman, valvonnan ja liittäneet palvelut asiakkaille rakennettuun verkkoon. Tämä on ollut hyvin kustannustehokas malli kaikille osapuolille, Ringborg kertoo.


Lounea

Toimii pääosin lounaisessa Suomessa

Ensimmäinen valokuituasiakas vuonna 2007

Valokuitu käytössä 45 000 taloudessa

Valokuituvalmius 74 000 taloudessa

Kuluttajille valokuituyhteydet, tv- ja viihdepalvelut, tietoturva- ja puhepalvelut sekä älykotipalvelut

Yrityksille valokuituyhteydet, ylläpito- ja tukipalvelut, viestintäratkaisut, tietoturva, ohjelmistot sekä palvelulaitteet ja alustat

www.lounea.fi