Mainos:

Työ löytää tekijänsä ammattilaisten avulla

Työnvälityspisteen kautta on löytynyt oikea urapolku tuhansille työnhakijoille Varsinais-Suomen alueella.

Jussi Hietikko
Työelämän Infopisteen Olli Laakio kehottaa työnhakijoita ottamaan vastaan lyhyet tuurauksetkin, sillä toisinaan ne voivat johtaa vakinaiseen työpaikkaan.
Työelämän Infopisteen Olli Laakio kehottaa työnhakijoita ottamaan vastaan lyhyet tuurauksetkin, sillä toisinaan ne voivat johtaa vakinaiseen työpaikkaan.

Monella työnantajalla on jatkuva työntekijähaku päällä ja samaan aikaan päteviä työttömiä työnhakijoita etsii työpaikkaa.

Tätä tilannetta Varsinais-Suomessa on tasoittanut viimeiset kolme vuotta Työnvälityspiste - TE-toimiston ja Työelämän Infopiste Oy:n tehostetun työnvälityksen yhteisprojekti.

Kun työhön haetaan rautaista ammattilaista, ei ole aikaa hukattavaksi.

Työnvälityspisteen valmentaja Olli Laakio muistelee erästä tapausta, jossa ravintola haki lounaskokkia erittäin nopealla varoitusajalla.

- Sopiva kokki löytyi listoiltamme. Hän ilmoitti olevansa tosi kiinnostunut työpaikasta, kävi nopeasti haastattelussa ja seuraavana päivänä hän oli jo keittiössä hommissa. Kaikki meni täydellisesti, ja hän on edelleen samassa työpaikassa töissä.

Tämä esimerkki oli vain yksi lähes neljästä tuhannesta työpaikasta, johon Työnvälityspisteen asiakkaat ovat löytäneet tiensä. Tämän lisäksi yli 700 on lähtenyt uudelleen kouluttautumaan.

- Tästä TE-hallinnon kanssa kehittämästämme työnvälityksen ”Turun mallista” olisi varmasti opittavaa muuallakin Suomessa, uskoo Laakio.

Työnhakijoiden määrä tuplaantui

Työnvälityspisteen kirjoilla on tällä hetkellä noin 2 500 eri alan ammattilaista sekä vastavalmistuneita, joille ei vielä ole kertynyt pitkää työkokemusta.

- Koronaviruksen jäljiltä työnhakijoiden määrä Varsinais-Suomessa lähes tuplaantui, joten tästä joukosta löytyy alueen työnantajille paljon potentiaalia, Laakio summaa.

Työnvälityspiste etsii työnantajalle toiveiden mukaisen tekijän yhdessä TE-toimiston kanssa. Tämä on työnantajalle täysin maksutonta, ELY-keskus maksaa työnvälityspisteelle ainoastaan onnistumisista.

- Paitsi potentiaalien työntekijöiden etsimisessä autamme työnantajia myös palkkatukiasioissa tai vaikka työkokeiluissa, Olli Laakio kertoo.

Työnhakutaidoissa puutteita

Varsin usein, kun työpaikka ilmoitetaan avoimeksi, siihen hakevat myös sellaiset hakijat, joilla ei ole riittäviä valmiuksia tai koulutusta tehtävästä suoriutumiseen.

Kun rekrytoija käy läpi valtavan määrän hakemuksia, hänellä voi kulua siihen aikaa viikkoja.

Työnvälityspiste etsii hänelle parhaimmillaan puolessa tunnissa haastatteluun motivoituneen työnhakijan, joka vastaa työnantajan hakemia kriteereitä.

Työnvälityspisteellä on Varsinais-Suomen toimipisteissä kymmenen valmentajaa, joilla on pitkä kokemus ihmisen kohtaamisesta ja kuuntelemisesta. Yhdessä työnhakijan kanssa etsitään toimivin urapolku, oli se sitten työ- tai opiskelupaikka tai vaikkapa yrittäjyys.

- Kansantalouttakin ajatellen työpaikka on tietenkin usein se ykkösvaihtoehto, Olli Laakio toteaa.

Olli Laakio kertoo, että iästä ja koulutustasosta riippumatta monien työnhakijoiden työnhakutaidoissa on puutteita.

- Meidän valmentajamme osaavat kartoittaa hakijan osaamisen ja auttavat sen sanoittamisessa esimerkiksi hakemukseen. Hyvin tehty hakemus vie haastatteluun ja sitä kautta työpaikkaan. Tällä hetkellä useat työhaastattelut tehdään videoneuvotteluina, joita kannattaa harjoitella etukäteen valmentajan kanssa.

Jussi Hietikko
Työelämän Infopiste löytyy kiinteistöstä, jossa takavuosina vaikutti Turun Muna. Osoite on Ratapihankatu 53.
Työelämän Infopiste löytyy kiinteistöstä, jossa takavuosina vaikutti Turun Muna. Osoite on Ratapihankatu 53.

Korona ei hiljentänyt työmarkkinoita kuin tilapäisesti

Viime keväänä koronavirus mullisti koko maailman, myös työmarkkinat.

Yht’äkkiä kadut hiljenivät, ja monilla työpaikoilla jouduttiin etätöihin.

Työnvälityspistekin hiljeni hetkeksi asiakkaista.

- Melko pian toiminta palautui lähes ennalleen, ja sen jälkeen kaikki on jatkunut vähintään yhtä kovalla teholla kuin ennen koronaa, valmentaja Olli Laakio kertoo.

Laakio kannustaa kaikkia työnhakijoita aktiivisuuteen juuri nyt, syksyn kynnyksellä. Hänen mukaansa tuurauksetkin kannattaa ottaa vastaan.

Korona aiheuttaa työpaikoilla poissaoloja, ja tästä syystä työnantajat hakevat tuuraajia.

- Monet yritykset ovat kiristäneet vyötä alkuvuoden ajan eikä uusia työntekijöitä ole palkattu. Näin lyhytkin tuuraus voi johtaa vakituiseen työpaikkaan, kun työnantaja huomaa kuinka hyvin tuuraaja tekee työnsä.

Olli Laakio kertoo, että syksy on aktiivista aikaa työmarkkinoilla, sillä juuri nyt monet yritykset hakevat työntekijöitä joko lyhyempiin tai pidempiin työsuhteisiin.


Työnvälityspiste

Työnvälityspiste 9/2017 – 12/2020

TE-toimiston ja Työelämän Infopiste Oy:n tehostetun työnvälityksen yhteisprojekti

Työntekijöitä 10, joista 4 yrittäjää

Työllistyneitä 3854, joista 118 yrittäjää

Koulutukseen 783

www.työnvälityspiste.fi

040 77 99 555