Mainos:

SHIFT Business Festival mietti kaiken uusiksi – Webstival yhdistää perinteisen ja virtuaalisen tapahtumatuotannon

Kun Suomen hallitus julkisti päätöksen kieltää yli kymmenen hengen yleisötapahtumat, turkulainen SHIFT Business Festival ei aikaillut, vaan mietti kaiken uusiksi. Nyt valmiina on lokakuun lopussa järjestettävä yritystapahtuma, joka yhdistää joustavasti fyysisen ja virtuaalisen toteutuksen.

Viime vuonna SHIFT järjestettiin Ruissalon telakalla. Kuva: Roosa Karhu
Viime vuonna SHIFT järjestettiin Ruissalon telakalla. Kuva: Roosa Karhu

Maaliskuun lopulla SHIFT Events Oy:n toimistolla oli hiljaista. Työntekijät istuivat kotitoimistolla koneidensa ääressä ja miettivät kuumeisesti, mitä tehdä kolmen tuhannen hengen yritystapahtumalle, kun yleisötapahtumien osallistujamäärät oli rajoitettu toistaiseksi minimiin ja moni vastaava tapahtuma oli ilmoitettu peruttavaksi tai siirrettäväksi. SHIFTin tiimin päämäärä oli selvä: keksiä toimiva keino järjestää festivaali syksyllä.

“Eri alojen asiantuntijoiden väliset kohtaamiset ja verkostoituminen ovat SHIFTin kaltaisten tapahtumien suola, ja vaatimukset tämän suhteen olivat kovat, kun etsimme meille sopivaa ratkaisua,” sanoo SHIFTin toimitusjohtaja Mari Männistö ja jatkaa: ”On vaikea ennustaa, miten asenteet tapahtumia kohtaan muotoutuvat. Vaikka rajoituksia puretaan, se ei välttämättä tarkoita, että ihmiset ovat heti valmiita osallistumaan monen tuhannen hengen kokoontumiseen sisätiloissa.”

Ratkaisu löytyi virtuaalisen ja fyysisen tapahtuman hybridistä, joka on joustava ja varma tapa tuoda ihmiset yhteen, vaikka kokoontumisrajoituksia jouduttaisiin kiristämään syksyllä uudelleen. Webinaarin ja festivaalin elementtejä yhdistelevä tapahtuma sai lempinimekseen webstival. “Termi syntyi puujalkavitsinä, mutta pian koko tiimi oli ottanut sen käyttöön,” nauraa Männistö.

Festivaalivieraiden on mahdollista osallistua samaan ohjelmakokonaisuuteen joko paikan päällä tai virtuaaliympäristössä SHIFT Business Festivaalin päätapahtumassa lokakuussa. Tuotannon hermokeskus ja fyysinen tapahtumapaikka on Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki Kupittaalla. Päätapahtumaa edeltää kahden kuukauden mittainen ilmaisten asiantuntijawebinaarien sarja.

Fyysisestä tapahtumapaikasta irtautuminen avaa lisää ovia kansainvälistymiseen. ”Heti uuden konseptin julkistuksen jälkeen meille tuli yhteydenottoja ulkomailta muun muassa Saksasta ja Venäjältä”, sanoo Männistö. ”SHIFT tavoittaa nyt aikaisempaa laajemman osallistujajoukon, ja kun osallistuminen ei ole sidoksissa tiettyyn maahan tai paikkaan, tulee SHIFT 2020 olemaan ainutlaatuinen mahdollisuus kansainvälistymiseen.”

Apua suunnitteluun ei voinut hakea vastaavista tai samantapaisista toteutuksista, sillä täysin samanlaista esimerkkiä ei löydy Suomesta tai maailmalta. Männistö kertoo tapahtuman kumppanien suhtautuneen muutokseen positiivisesti: “Juuri tästä SHIFTissä on kyse - teemme yhdessä jotain, mitä kukaan ei ole vielä tehnyt.”

SHIFTin ohjelma käsittelee älykkään liiketoiminnan ratkaisuja ja antaa työkaluja ja verkostoja liiketoiminnan kehittämiseen. “Koronakevät oli hirveä sokki ja moni on joutunut miettimään liiketoimintaansa uusiksi. Nyt onkin hyvä hetki kysyä, mikä on se ‘normaali’, johon haluamme palata ja millä mittareilla tarkastelemme toiminnan menestystä,” sanoo ohjelmapäällikkö Anne Bergshoeff. “Se, että bisnes on talouden, ihmisten ja ympäristön kannalta kestävällä pohjalla ja yrityksen työntekijöillä on katse pitkällä tulevaisuudessa, auttaa jokaisessa kriisissä.”

Kulunut kevät on pakottanut myös SHIFTin elämään omien oppiensa mukaisesti, ja Männistö kertoo olevansa iloinen tästä haasteesta. ”Vaikka olemme koko SHIFTin olemassaolon ajan puhuneet digitalisaatiosta ja uudella tavalla ajattelusta, olemme olleet aikaisemmin lopulta aika perinteinen tapahtuma, joka lennättää Suomeen puhujia ympäri maailmaa. Nyt olen iloinen, että teemme ja olemme myös itse osa älykkään liiketoiminnan kehitystä. Toivottavasti Suomen koko tapahtumakenttä tulee saamaan hyötyjä hybridi-SHIFTistä”, hän toivoo.

SHIFT Business Festival 2020 järjestetään tapahtumasarjana:

Online Kick-off 26.8.2020
Verkossa, ei vaadi pääsylippua

Viikottaiset asiantuntijawebinaarit syyskuusta lokakuun loppuun
Verkossa, ei vaadi pääsylippua

Hybridimuotoinen päätapahtuma 27.–28.10.2020
Vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa ja virtuaalisessa ympäristössä. Osallistumiseen vaaditaan pääsylippu.

Lisätietoja ohjelmasta: www.theshift.fi