Mainos:

Raisio kutsuu luonnossa liikkujia – tunnetko jo nämä kohteet

Petteri Mantysaari

Tiesitkö, että Raisiosta löytyy luonnossa liikkujalle monipuolinen kattaus erilaisia kohteita. Kävelyille voi suunnata niin merellisiin tunnelmiin, rauhoittaviin metsiin kuin järvimaisemiinkin.

Vesiympäristön rauhoittavaa vaikutusta etsiville voi suositella Haunisten allasta tai Raisiojoen vartta mutkittelevaa Jokiraittia. Merellisempi ympäristö avautuu Uikkupolulla ja Timalipolulla. Pitempää vaellusta kaipaavan taas kannattaa suunnata Kullaanpolulle, josta pääsee jatkamaan aina Kuhankuonon retkeilyreitistölle saakka.

Oletko kiinnostunut historiasta? Lähde Vaskipolulle tutustumaan myöhäisrautakauden ja viikinkiajan kalmistoihin ja muinaismuistoihin. Vielä kauemmaksi historiaan pääset Pähkinäpolulla, joka kulkee läpi viimeisten Raision seudulla vuosituhansia sitten kukoistaneiden pähkinäpensaslehtojen.

Petteri Mantysaari

Lenkille vaikka kesken päivän

Kun vaihtoehtoja on paljon, voi valinta olla vaikea. Siksi etsimmekin juttua varten paikallisoppaan kertomaan lempireiteistään. Perusraisiolaiseksi itseään kuvaileva hoitotyön lehtori Nina Rantalaiho-Kulo on asunut Raisiossa jo vuosikymmenten ajan ja viettää paljon aikaa kaupungin eri luontopoluilla Martta-koiran kanssa.

– Asumme Ihalassa, josta on kätevä lähteä reiteille oikeastaan minne päin Raisiota tahansa. Ovesta kun astuu ulos, on jo melkein ulkoilumaastossa, Nina kuvailee.

– Etenkin nykyisessä tilanteessa, kun tekee paljon etätöitä, on luontolenkki erinomainen henkireikä työpäivän piristeeksi, hän toteaa.

Lyhyisiin lenkkeihin sopii Ninan mielestä hyvin esimerkiksi Huhkon kartanon alueen Vaskipolku.

Petteri Mantysaari

Hauninen tarjoaa luontoelämyksiä

Yksi Ninan suosikkireiteistä Raisiossa on Haunisten altaan alue. Tekojärvi tuli hänelle tutuksi jo lapsuusaikoina.

–Silloin siellä käytiin uimassa. Tekojärvessä oli aina puhdas vesi, eikä koskaan sinilevää, hän muistelee.

Koska Hauninen on Ihalasta katsottuna hieman syrjemmässä, tulee sinne lähdettyä usein autolla. Haunisiin on kuitenkin helppo kulkea ja siellä on hyvät parkkipaikat. Haunisten luontopolkua Niina kuvailee monimuotoiseksi.

– Ensimmäisellä kerralla järveä kiertävä reitti tuntuu helposti pitkältä ja polveilevalta. Rantaa pitkin kulkien se on kuitenkin vain vajaat neljä kilometriä pitkä, joten sen kiertää helposti alle tunnissa – paitsi jos jää taukopaikoille grillaamaan makkaraa tai syömään eväitä, Nina vinkkaa.

Hauninen on aina ollut suosittu paikka luontonsa ja sieltä löytyvän frisbeegolfradan ansiosta, mutta korona-epidemian aikana raisiolaiset ja ulkopaikkakuntalaiset ovat löytäneet tekojärven ulkoilureitit tosissaan.

– Alueelle mahtuu hyvin enemmänkin ulkoilijoita, varoetäisyydet on kuitenkin hyvä muistaa, Nina muistuttaa.

Nina käy Haunisissa usein myös harrastuksensa puolesta. Alueella järjestetään nimittäin pelastuskoiratoimintaa, kuten etsintä- ja pelastusharjoituksia, joihin Nina ja Martta osallistuvat.

Petteri Mantysaari

Joen ja meren rantaa

Ninan ja Martan suosikkireittejä ovat myös Raisionjoen rantaa kulkeva Jokireitti.

– Jokirantaa Ruissaloon päin lähtiessä on hyvät mutkittelevat hiekkatiet ja vaihteleva, vehreä maasto, myös vesilintuja näkyy joessa paljon, Nina kertoo.

Raisionlahtea kiertää puolestaan noin neljän kilometrin mittainen Uikkupolku, joka tarjoaa hiukan erilaisia maisemia. Matkan varrella näkee usein esimerkiksi joutsenia. Reitin varrella on myös suosittu lintutorni, josta on hyvä bongata lahden asukkeja.

– Myös Martan pitää päästä lintutorniin, joten sinne mennään sitten yhdessä, jos ylhäällä sattuu olemaan tyhjää, Nina naurahtaa.

Lintujen lisäksi Uikkupolku tarjoaa myös muita luontoelämyksiä. Polun varressa on viime vuosina pidetty esimerkiksi lampaita huolehtimassa ympäristöstä luonnonmukaisella tavalla.

- Kaiken kaikkiaan Raisio tarjoaa erinomaiset puitteet liikuntaan. Tervetuloa ulkoilemaan Raisioon, Nina päättää.

Vinkkejä vierailuun Raisiossa

Katso Raision luontopolut

Haunisten allas

Haunisten allas on vuonna 1973 rakennettu tekojärvi, jota vuoteen 2012 saakka raakavesivarastona.

• Altaan kiertävän luontopolun pituus on noin 3,5 km.

• Reitin varrella: kaksi laavua, kaksi käymälää ja kaksi tulipaikkaa puuvajoineen.

• Toiselle taukopaikoista esteetön kulku n. 400 m parkkipaikalta.

• Alueella on myös 18-väylän frisbeegolfrata.

Huomioithan koronaepidemian aikana

• Huolehdi myös luontopoluilla ja niiden taukopaikoilla turvaetäisyyksistä.

• Pidä mukana käsidesiä.

• Vaikka koirat eivät nykytiedon perusteella levitä koronaa, kannattaa muistaa että virukset voivat levitä niiden varusteissa, kuten liiveissä ja valjaissa.

Teksti: Mikko Jaakkola

Kuvat: Petteri Mäntysaari