Mainos

Oma kasvihuone – ota nämä seikat huomioon valinnassa

Kasvihuoneen hankinta on helpompaa kuin koskaan. Katso vinkit sopivan kasvihuoneen valintaan.

Omasta kasvihuoneesta saa mukavan harrastuksen, johon on jopa helppo jäädä koukkuun. Kasvihuoneen hankinta ja käyttö on helppoa, joten se soveltuu myös aloittelijoille. Kasvihuoneessa kurkut, tomaatit ja muut kasvikset pysyvät myös turvassa nälkäisiltä pitkäkyntisiltä.

Laaja kasvihuonevalikoima saattaa kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa, jos ei tiedä mitä etsii. Katso alta muutama vinkki sopivan kasvihuoneen valintaan.

Kasvihuoneen koko

Kasvihuoneita löytyy kaiken kokoisina, joten jokaiseen pihaan löytyy varmasti sopiva. Kokoa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sijoituspaikkaan.

Harrastuksen aloittaminen ei vaadi omaa pihaa, vaan kasvihuoneen voi sijoittaa myös parvekkeelle. Minikasvihuone sopii hyvin pieneenkin tilaan, ja se on myös edullinen aloittelijan kasvihuone.

Myös seinämallinen kasvihuone mahtuu parvekkeelle, sekä terasseille. Se voidaan kuitenkin helposti sijoittaa myös pihalle, eikä se vie paljoa tilaa. Kasvihuone seinää vasten antaa jo enemmän tilaa kasvatukseen.

Perinteisen mallisia kasvihuoneita on tarjolla aina 3 neliömetristä jopa yli 12 neliömetrin kokoisiin. Nämä harjakattoiset kasvihuoneet ovat myös suosituimpia harrastelijoiden keskuudessa.

Jos tarkoituksena on kasvattaa suurempia määriä kasveja ja vihanneksia, on kaarikasvihuone luonnollinen valinta. Kaarikasvihuoneet voivat olla harrastuskäytössä jopa yli 8 metrin pituisia.

Koko valittaessa kannattaa miettiä mitä kaikkea haluaa kasvattaa, ja haluaako että kasvihuone toimii myös olohuoneena. Suurempaan kasvihuoneeseen on mukava laittaa myös vaikka puutarhapenkki, josta omaa kättensä jälkeä voi ihalla.

Kasvihuoneen materiaali

Minikasvihuoneet valmistetaan usein kevyistä materiaaleista, kuten PVC-muovista. Kevyttä kasvihuonetta on helppo siirrellä tarvittaessa, mutta se kannattaa sijoittaa suojaisaan paikkaan.

Vankassa ulos sijoitettavassa kasvihuonessa on alumiinirunko, joka on säänkestävä, sekä suhteellisen kevyt mutta tukevat. Kasvihuone kannattaa myös kasata sokkelin päälle, joka tekee kasvihuoneesta vakaamman, sekä estää roudan pääsyn kasveihin.

Paneelimateriaaleista kennolevyt ovat suosittuja, sillä niiden ansiosta kasvatuskautta on helppo kasvattaa. Kennoleyvissä on hyvä lämmöneristys, jonka ansiosta myös lämpötila kasvihuoneessa pysyy tasaisena.

Kestävä kennolevy ei myöskään hajoa hieman kovemmastakaan kolhaisusta, tai karanneesta jalkapallosta.

Kasvihuoneen sijoittaminen

Koska kasvit tarvitsevat aurinkoa, kannattaa kasvihuone sijoittaa paikkaan johon aurinko paistaa ainakin osan aikaa päivästä.

Liiallinen aurinko saattaa kuitenkin lämmittää kasvihuonetta liikaa, joten täydellinen sijoituspaikka estää keskipäivän auringon pääsemisen kasvihuoneeseen.

Ikkunanavaajilla kasvihuoneen lämpö voidaan kontrolloida helposti. Ikkunanavaajia on saatavilla myös automaattisena, jolloin kattoikkuna aukeaa ja sulkeutuu tarvittaessa itsekseen, pitäen kasvihuoneen lämpötilan optimaalisena.

Kasvihuoneen ylläpito

Kasvihuone itsessään ei vaadi monimutkaisia ylläpitotöitä, parilla helpolla niksillä pidät kasvihuoneen kunnossa ja pidennät sen elinikää.

• Pese kasvihuoneen seinät kerran vuodessa

• Jos kasvihuoneessa on räystäskourut, puhdista ne vuosittain tai tarpeen vaatiessa

• Tarkista tuuletusluukkujen ja ikkunanavaajien toimivuus

• Poista talvisin kasvihuoneen päältä suurin lumimassa