Mainos

”Kuuluuko kuukautisten sattua?”

Tässä jutussa Aura Klinikan Katriina Johansson ja Rauni Klami vastaavat nuoria askarruttaviin kysymyksiin.
Tässä jutussa Aura Klinikan Katriina Johansson ja Rauni Klami vastaavat nuoria askarruttaviin kysymyksiin.

Mitä gynekologin vastaanotolla tehdään? Mikä on paras ehkäisy? Pyysimme Aura Klinikan gynekologeja, Rauni Klamia ja Katriina Johanssonia, avaamaan nuorten naisten mielessä pyöriviä asioita.

Pitääkö gynekologille mennä, kun kuukautiset alkavat? Nykyisin kuukautiset alkavat yleensä 10 -16 vuoden ikäisenä, keskimäärin vähän alle kolmetoistavuotiaana. Alussa on tavallista, että kuukautiset ovat epäsäännölliset. Mikäli kuukautisten kanssa pärjää hyvin, ei ole tarvetta hakeutua niiden takia gynekologille. Gynekologin tai kouluterveydenhoitajan kanssa kannattaa käydä juttelemassa, jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä.

Miltä kuukautisten kuuluu tuntua? Tavallisesti kuukautiset tulevat noin neljän viikon välein ja vuoto kestää 3 - 8 päivää. Joskus ne voivat tuntua kivuliailta. Kipu voi haitata koulunkäyntiä, harrastuksia ja sosiaalista elämää. Kuukautiset voivat olla myös niin runsaat, että siteen joutuu vaihtamaan tunnin välein ja olo on heikko. Ne voivat myös kestää pitkään, parikin viikkoa. Kuukautisongelmista ei kuitenkaan tarvitse kärsiä, vaan kannattaa hakeutua gynekologille, sillä kipuihin ja epäsäännöllisiin vuotoihin on saatavilla apua.

Rauni Klami kannustaa hakemaan apua kivuliaisiin tai runsaisiin kuukautisiin. Kuukautisten ei tarvitse häiritä normaalielämää.
Rauni Klami kannustaa hakemaan apua kivuliaisiin tai runsaisiin kuukautisiin. Kuukautisten ei tarvitse häiritä normaalielämää.

Mitä apua kuukautisongelmiin on? Kivuista selvitään joskus jopa pelkillä tulehduskipulääkkeillä. Yhdistelmäpillereiden avulla kuukautiskivut helpottavat ja kuukautisvuoto vähenee. Hormonikierukan käyttäjistä useimmilla vuoto vähenee, ja jopa puolella jää kokonaan pois. Lopuillakin vuoto ja kivut yleensä vähenevät. Toisin kuin monet luulevat, nainen ei oikeasti tarvitse kuukautisvuotoa.

Mikä on paras ehkäisy? Vastaanotolla voi halutessaan keskustella seurustelusta ja siitä millaista ehkäisyä kukin toivoo. Monesti päädytään ehkäisypillereihin tai esimerkiksi ehkäisyrenkaaseen. Kierukka on myös hyvä vaihtoehto. Se on pitkäaikainen, joten myös käytössä edullinen, eikä sitä tarvitse erikseen muistaa käyttää. Mikäli kierukan asentaminen jännittää, voidaan käyttää puudutusta. Niin sanottujen varmojen päivien seuraamista emme suosittele ja ainoastaan kondomi suojaa seksitaudeilta.

Nuorille suositeltuja ehkäisymenetelmiä ovat muun muassa ehkäisypillerit, kierukat ja ehkäisyrengas.
Nuorille suositeltuja ehkäisymenetelmiä ovat muun muassa ehkäisypillerit, kierukat ja ehkäisyrengas.

Tutkiiko gynekologi myös sisältä? Sisätutkimusta ei tarvitse useinkaan tehdä ensimmäisellä käynnillä. Esimerkiksi ehkäisypillerit voidaan silti kirjoittaa. Tutkimusta ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä se ei juuri satu ja kerromme koko ajan, mitä teemme. Ensimmäiseksi katsotaan ulkosynnyttimet. Sisätutkimuksessa emättimeen tähystetään pienellä instrumentilla ja tarvittaessa voidaan ottaa pumpulipuikolla tulehdusnäytteitä. Kohtua ja munasarjoja tunnustellaan emättimen kautta sormin ja toisella kädellä vatsanpeitteiden päältä kokeilemalla. Tutkiminen kestää muutamia minuutteja ja siinä varmistetaan, että kaikki on kunnossa.

Epäilen olevani raskaana. Mitä teen? Gynekologilla asiasta pääsee varmuuteen. Tutkimuksen jälkeen asiasta keskustellaan ja mietitään ratkaisuja. Kuten kaikissa muissakin tilanteissa, olemme vaitiolovelvollisia ja asiakas päättää, keitä hän asiasta informoi.

Katriina Johanssonin mukaan sisätutkimusta ei aina tarvitse tehdä ehkäisyn aloittamiseksi.
Katriina Johanssonin mukaan sisätutkimusta ei aina tarvitse tehdä ehkäisyn aloittamiseksi.

Kuinka usein gynekologilla pitää käydä? Käyntitiheys riippuu omasta tilanteesta ja käynneistä sovitaan tarpeen mukaan. Kun ehkäisy aloitetaan, sovimme usein seurantasoiton, jolloin kuulemme, miten menee. Toivomme, ettei ehkäisyä lopeteta itsenäisesti, jotta epätoivotuilta raskauksilta vältytään.

Miksi menisin yksityisvastaanotolle? Aura Klinikalla on runsaasti murrosikään, kuukautisiin ja ehkäisyyn liittyvää erityisosaamista. Esimerkiksi silloin, kun asiakas ei ole tyytyväinen nykyiseen ehkäisyynsä, meillä on aikaa keskustella vaihtoehdoista. Ajan saa myös nopeammin ja sellaiseen aikaan, kun itselle ja mahdollisesti mukaan tulevalle poika- tai tyttöystävälle tai vanhemmille sopii.

Aura Klinikka, Yliopistonkatu 15 B 16, 20100 Turku | puh. 02 233 4418 | info@auraklinikka.fi

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit