Mainos:

Lemmikkejä laivassa

Forum Marinumin uutuusnäyttelyssä laivakomennon ottavat vaihteeksi karvaiset, siivekkäät ja suomukkaat miehistön jäsenet! Eläimet ovat olleet merenkulkijoiden tärkeitä seuralaisia varsinkin pitkillä merimatkoilla. Koko perheen näyttelyssä seilataan maailman merillä yhdessä mitä erikoisimpien laivoilla asustaneiden lemmikkien kanssa.

Rauman merimuseo

Merenkulkijoiden valokuvissa ja päiväkirjamerkinnöissä esiintyy kautta aikojen paljon viittauksia eläimiin, mutta ne helposti ohitetaan sivumainintana merenkulun historiaa kuvattaessa. Helmikuussa 2020 avattava näyttely nostaa esiin laivoissa olleita lemmikkejä ja niiden tarinoita hauskasti mutta informatiivisesti, ja kaiken ikäisiä museokävijöitä puhuttelevalla tavalla. Vuonna 2019 Forum Marinumissa avattu lasten merimuseo on tavoittanut hyvin leikki-ikäisiä, ja eläinnäyttely jatkaa perheystävällisellä teemallaan merenkulkuun ja laivaelämään liittyvän jännittävän historian elävöittämistä. Aikojen muutosta kuvaa nykyinen tietoisuus eläinten oikeuksista, ja samalla huoli luonnon yleisestä tilasta on kasvanut suuresti. Eläinten hyvinvointiin kiinnitetäänkin nykyisin paljon huomiota ja lemmikkejä on yleisesti ottaen enemmän kuin koskaan.

Kurre-Orava ja luutnantti Spiik miinalaiva Ruotsinsalmella jatkosodan aikana.  SA-kuva.
Kurre-Orava ja luutnantti Spiik miinalaiva Ruotsinsalmella jatkosodan aikana. SA-kuva.

Näyttelyssä keskitytään merenkulkijoiden ns. seuraeläimiin pääpainon ollessa 1900-luvun ammattimaisessa merenkulussa. Luonnonvaraiset eläimet kuten linnut ja kalat ja niiden tarkkailu oli viihdettä pitkillä merimatkoilla. Ne eivät olleet seuraeläimiä, mutta suosittua ajanvietettä ja niihin liittyi myös erilaisia uskomuksia. Tunnetuimpia esimerkkejä lienevät populaarikulttuurissa esitetyt albatrossit. Niihin on mm. liitetty inhimillisiä ominaisuuksia, ja uskomuksiin linnuista kietoutuu merimiesten itsessään näkemiä piirteitä. Myös apinoita, kaneja, papukaijoja, liskoja, pingviinejä ja häkkilintuja esiintyy merimiesten muistelmissa ja kuvamateriaalissa. Näyttelyssä kerrotaan mm. suomalaisen merimiehen Afrikasta hankkimasta apinanpoikasesta. Torilla niitä miehistölle kaupiteltiin, ja seilori ajatteli sen olevan lapsille kiva lemmikki kotipuolessa. Vekkuli salamatkustaja meni tullimiehen ohi matkalaukussa. Apinasta tuli tosin aika kuriton leikkikaveri ja sitä pidettiinkin välillä navetassa..

Jocke-kissa, joka oli Archibald Russell -laivassa 1930-luvulla laivakissana useita vuosia. Kissa oli mukana usealla purjehduksella Euroopasta Australiaan, laiva rahtasi viljaa Australiasta Eurooppaan. Alus kiersi useasti Kap Hornin.  Jocke osasi palata laivalle aina juuri ennen laivan lähtöä. Kuva: Sjöhistoriska Institutet vid Åbo Akademi.
Jocke-kissa, joka oli Archibald Russell -laivassa 1930-luvulla laivakissana useita vuosia. Kissa oli mukana usealla purjehduksella Euroopasta Australiaan, laiva rahtasi viljaa Australiasta Eurooppaan. Alus kiersi useasti Kap Hornin. Jocke osasi palata laivalle aina juuri ennen laivan lähtöä. Kuva: Sjöhistoriska Institutet vid Åbo Akademi.

Eläimet kertovat myös merenkulun muutoksista: purjelaivakaudella eläimiä pidettiin laivoilla paljon miehistön ravinnoksi. Moottorilaivojen myötä matka-ajat lyhentyivät, eikä eläimiä enää tarvittu samalla tavoin. Muonitukseen liittyen ruuan kylmäsäilytys oli parantunut ja myös hygienia-ajattelu muuttui kovin toisenlaiseksi. Nykyaikaisessa ammattimerenkulussa mukana ei enää kulje laivalla syötäväksi tarkoitettuja eläimiä (paitsi lastina), ja myös lemmikit ovat vähentyneet. Vapaa-ajan vietossa lemmikkieläinten merkitys on sen sijaan suuri. Kesäinen purjevene, ja sen kannella perheen yhteinen karvaturri tasavertaisena miehistön jäsenenä on melko tavallinen näky merellä ja vierasvenesatamissa.

Laivakoira Tjorven. Kuva: Matias Bilenberg
Laivakoira Tjorven. Kuva: Matias Bilenberg

Forum Marinumin näyttelyn eläinkuva ei suinkaan jää yksipuoliseksi saati tylsäksi. Merenkulun vaarallisessa maailmassa syntyy toisinaan sankaritarinoita uskomattomista eläinkohtaloista. Tervetuloa eläinten lumoavaan maailmaan ja vaikutu mm. Miska jääkarhusta, Titanicin laivakissasta ja Peppi Pitkätossun papukaijan esikuvasta. Tutuiksi tulevat myös miinalaiva Ruotsinsalmen Kurre-orava, Ruotsin laivaston karkeakarvainen kettuterrieri Nicke sekä merikeskuksen museolaivastoon lukeutuvan Boren pörröinen Aulis-karhu. Entä kuka olikaan Uppoamaton Sam ja mihin laivakatastrofiin se liittyi – se selviää 14.2.2020 avautuvassa, seilorit herkistävässä meriseikkailussa jossa koiraa ei ole karvoihin katsominen!

http://www.forum-marinum.fi

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit