Mainos

Kauppias Timo Ilmolahti paljastaa joulupöydän perinneherkun reseptin

Presidentin graavilohi ála Eikka kehitettiin presidentti Mauno Koivistoa varten. Joulun ajan sitä löytyy CM Ravattulan valikoimista.
Presidentin graavilohi ála Eikka kehitettiin presidentti Mauno Koivistoa varten. Joulun ajan sitä löytyy CM Ravattulan valikoimista.

”Presidentin graavilohi” on kauppias Timo Ilmolahden joulupöydän perinneherkku. Paljastamme reseptin, jota perheessä on varjeltu vuosikymmeniä.

Ravattulan Citymarketin kauppiasperheessä joulua vietetään neljän sukupolven voimin. Joulupöydästä löytyy odotettu erikoisuus. Se kulkee nimellä ”Presidentin graavilohi”, sillä resepti kehitettiin aikoinaan presidentti Mauno Koivistoa varten.

Reseptin juuret juontuvat aikaan, jolloin Citymarket-kauppias Timo Ilmolahden appi, Eikka Koskinen piti K-kauppaa Littoisten Verkatehtaalla ja Mauno Koivisto oli Suomen presidentti. Presidentti Koivistolla oli tapana vierailla joulun alla ystäviensä luona Verkatehtaan naapurustossa, joten joulupöytään kaivattiin jotain erityistä. Koskinen graavasi lohia viikkojen ajan, kunnes löysi haluamansa maun.

Reseptiä on suojeltu näihin päiviin asti tarkkaan. Joululahjaksi asiakkailleen vanhaherra ja kauppias ovat päättäneet paljastaa salaisuutensa, jotta maukas kala pääsee yhä useamman suomalaisen joulupöytään.

Presidentin graavilohi àla Eikka (10 annosta):

- 700 g merilohifileetä

- reilusti tuoretta tilliä

- 2 rkl karkeaa merisuolaa

- 2 tl sokeria

- ripaus valkopippuria

- 1-2 rkl vahvaa teetä

- 1-2 rkl konjakkia

Poista tarvittaessa ruodot. Ripottele nahattomalle pinnalle suolaa, sokeria ja valkopippuria sekä tillinoksia. Valele osa nesteestä kalan pinnalle. Laita lohi nahkapuoli alaspäin astiaan ja aseta kevyt paino päälle. Anna maustua jääkaapissa vuorokausi tai kaksi. Valele välillä nestettä kalan pintaan.

- Jollei itse ehdi graavata, niin voi tulla Ravattulan Citymarketista hakemaan, kauppias lupaa.

Jouluaterioiden väleissä syödään hedelmiä. Taateleita löytyy nykyään myös mm. lakritsi- ja kaakaojauhekuorrutteilla.
Jouluaterioiden väleissä syödään hedelmiä. Taateleita löytyy nykyään myös mm. lakritsi- ja kaakaojauhekuorrutteilla.

Neljän sukupolven joulupöytä

Ilmolahdella Rymättylän kesämökille joulupöydän ääreen kokoontuu neljä sukupolvea. Mukava ovat appivanhemmat, neljä lasta puolisoineen ja kaksi lastenlasta, joista nuorempi kokee nyt joulun ihmeet ensi kertaa.

Aattoaamuna piipahdetaan vielä työpaikalle ja käydään muistamassa edesmenneitä sukulaisia hautausmaalla. Jouluevankeliumilla hiljennytään nauttimaan joulun antimista.

Joulupöydän tarjoiluja valitessaan kauppiaspariskunta luottaa suomalaisiin perinteisiin. Presidentinlohen lisäksi kalapöydästä löytyy muun muassa kylmäsavulohta ja kauppiaan itse savustama lämmin lohi.

Kalatiskistä löytyy joulupöytään monen makuista savustettua lohta. Kauppiaspariskunta Hanna ja Timo Ilmolahden suosikki on chilimaustettu creme fraiche -täytteinen herkku.
Kalatiskistä löytyy joulupöytään monen makuista savustettua lohta. Kauppiaspariskunta Hanna ja Timo Ilmolahden suosikki on chilimaustettu creme fraiche -täytteinen herkku.

Kyytipojiksi tarjotaan laatikoita. Kauppiaan suosikki on lanttu, mutta porkkana ja peruna löytävät myös ottajansa.

- Luotamme laatikoissa kaupan valmisteisiin. Ne ovat niin hyviä, ettemme rupea laatikoita itse valmistamaan. Kermaa saatan lorauttaa lämmittäessä vielä joukkoon.

Lopullinen laatikkovalinta selviää vastaa aatonaattona. Asiakkaat saavat tietysti valita omansa ensin, joten kauppias vie kotiin sitä mitä jäljelle jää.

Kauppiaan oma herkku on vasikanlihahyytelö.

- Hyytelöä pitää joka joulu saada ainakin pieni pala, muuten ei joulu tule!

Kinkku kypsyy hitaasti

Kinkun valmistaminen on isännän tehtävä. Se on tarkkaan aikataulutettua puuhaa. Harmaasuolattu, tuore kinkku solahtaa uuniin aatonaattoiltana. Ilmolahdelle kelpaa vain aito juhlakinkku, jossa on silava päällä. Se saa muhia mahdollisimman pitkään ja alhaisessa lämpötilassa, eli noin sadassa asteessa. Tunti per kilo on helppo muistisääntö.

Aattoaamuna herkkua maistellaan lämpimiltään. Sitten se saa päälleen kauniin sinappi-korppujauhohunnun.

- Auran sinapeista mikä tahansa sopii kinkulle. Itse pidän väkevämmistä, mutta hunnutan possun miedolla, jotta se on kaikkien mieleen.

Kinkkua syödään koko joulun ajan – joulupöydässä ja leivän päällä. Uuden vuoden hernerokkaan sitä ei kauppiaalla enää riitä.

Leipuri Kai Peltokangas huolehtii siitä, että Ravattulan Citymarketista saa joka arkiaamu vastaleivottua. Yleisön suosikki on Paesano – puhdas maalaisleipä, joka leivotaan paikan päällä kotimaisista jauhoista.
Leipuri Kai Peltokangas huolehtii siitä, että Ravattulan Citymarketista saa joka arkiaamu vastaleivottua. Yleisön suosikki on Paesano – puhdas maalaisleipä, joka leivotaan paikan päällä kotimaisista jauhoista.

Kinkku on kauppiaan mukaan pitänyt pintansa ihmisten joulupöydässä erilaisista trendeistä huolimatta. Koko on pienentynyt ja variaatioita on tullut lisää. Kokonaisen tuoreen kinkun lisäksi myydään valmiiksi kypsennettyjä kinkkuja ja rullia, viipaleita ja paloja. Myös kalkkunaa menee jonkin verran. Kaikki CM Ravattulassa myytävät kinkut, kuten muukin liha, on kotimaista.

Citymarketin sisällä olevasta Fazer-leipomosta joulutortut saa mukaan suoraan uunista.
Citymarketin sisällä olevasta Fazer-leipomosta joulutortut saa mukaan suoraan uunista.

Tuhti ateria ei Ilmolahden mielestä juuri jälkiruokia kaipaa. Sen sijaan hän myöntää olevansa varsinainen suklaarotta. Riitaa ei herkuista tule, sillä vaimo syö vihreät kuulat ja isäntä suklaat.

- Ensin konvehdeista syödään parhaat molemmista kerroksista ja sitten lopuksi ne vähemmän suositutkin maut, hän nauraa.

Kauppiasperheen jouluperinteisiin kuuluu myös sauna. Meren rannassa kun ollaan, päästään Ilmolahdella jouluna myös uimaan.

- Kyllä pieni pulahdus kylmään veteen tai avantoon on paikallaan aina kun mahdollista, kauppias toteaa. Sitten on hyvä, raukea olo.

CM Ravattula on avoinna 22.12. kello 8 – 22, jouluaattona kello 8 – 15, joulupäivänä 10 – 22 ja tapanina 10 – 22.

Ostokset voi hoitaa kätevästi myös verkkokaupan kautta. Klikkaa verkkokauppaan osoitteessa k-ruoka.fi. Valitse toimituspaikaksi CM Ravattula. Tilaa ostokset ennen kello 20 ja nouda ne seuraavana arkipäivänä kello 12 ja 20 välillä.