Mainos

Vesivahingon yllättäessä tai putkiremontin lähestyessä täytyy omasta kodista luopua. Menisitkö anopin sohvalle, hotelliin vai sillan alle?

Rasmus Jaakonmki
Kotimaailman kalustetussa asunnossa elämä voi jatkua normaalisti, kun oma koti on remontissa.
Kotimaailman kalustetussa asunnossa elämä voi jatkua normaalisti, kun oma koti on remontissa.

Suku on paras, mutta odottavan aika on pitkä. Viikkotolkulla oleskelu anopin sohvalla saattaa hiertää parempaakin suhdetta. Katastrofista huolimatta elämää voi jatkaa myös normaalisti, kalustetussa asunnossa.

- Usein asiakas tulee meille vesivahinkoa pakoon ja sanoo tarvitsevansa asunnon kahdeksi viikoksi. Varaamme sen saman tien kuukaudeksi. Tyypillisesti vesivahinkojen korjaaminen kestää kuudesta kahdeksaan viikkoon. Asiakas saa viipyä niin kauan kuin tarvetta on, Kotimaailman yrittäjät Mervi ja Petri Mäkelä lupaavat.

Vesivahingot ja putkiremontit ovat tyypillisiä tilanteita, joissa ihmiset kääntyvät Kotimaailman puoleen. Yrityksen 34 asunnosta löytyy tilapäiseen majoittumiseen kodinomainen vaihtoehto silloin, kun omassa kodissa asuminen on mahdotonta.

- Meille saa majoittua, kun tulee vaikka viikonlopuksi Muumimaailmaan, tai on vuoden Turussa töissä. Tyypillisimmin ihmiset ovat kuitenkin joitain viikkoja tai kuukausia, nyt kaksi vuotta Kotimaailma-franchising-yrittäjinä toimineet Mäkelät kertovat.

Asunnosta löytyy kaikki elämiseen tarvittava. Mukaan tarvitsee ottaa vain vaatteet ja hygieniatarvikkeet ja ruoat.
Asunnosta löytyy kaikki elämiseen tarvittava. Mukaan tarvitsee ottaa vain vaatteet ja hygieniatarvikkeet ja ruoat.

Kotimaailman asuntojen ideana on helppous ja kodinomaisuus. Ne on sisutettu skandinaaviseen makuun ja ovat täysin varusteltuja.

- Asunnosta löytyy aina kaikki tarvittava lakanoista silitysrautaan ja pesukoneeseen. Käytännössä asukkaan täytyy tuoda mukanaan omat vaatteensa, hygieniatarvikkeet ja täyttää jääkaappi. Sitten elämä voi jatkua kuin kotona, eikä kuten hotellissa.

Yrityksellä on asuntoja Turussa ja Naantalissa. Yksiöt, kaksiot ja kolmiot sijoittuvat ydinkeskustan ja Martin alueelle. Kysyntää helpolle asumismuodolle riittää, joten Mäkelät suosittelevatkin ottamaan yhteyttä heti, kun esimerkiksi putkiremontin aikataulu on selvillä.

- Jotkut ihmiset ajattelevat, että putkiremontin keskellä voisi asua ilman sähköä ja vettä ja heräävät sitten viime hetkellä totuuteen. Silloin tilanne on hankala. Kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin, Mervi Mäkelä kehottaa.

Dosentti Pirkko Remeksen yläkerrassa vettä pääsi vuotamaan ja kerrostalon kuusi asuntoa piti kuivattaa katosta lattiaan. Väistökoti löytyi Kotimaailman kautta nopeasti.

- Meillä on viides kuukausi meneillään Martissa. Kaikki on sujunut erinomaisesti. Sopimuksenteko oli vaivatonta ja informointi on pelannut hyvin. Minulle oli tärkeää, että bussipysäkki ja ruokakauppa ovat lähellä, ja ne ehdot täyttyivät. Asunto on myös siisti, viihtyisä ja hiljainen, Remes kiittää.

Vaikka remonttien kestoa on helpompi arvioida etukäteen kuin vesivahinkojen, on niissäkin joskus suuria heittoja.

- Kerran asiakas arvioi olevansa ”paossa” kaksi, mutta asuikin meillä kahdeksan kuukautta. Pidennämme majoitussopimusta silloin aina tarpeen mukaan, noin viikon varoitusajalla. Yritämme olla niin joustavia kuin mahdollista ja helpottaa asiakkaan elämää vaikeassa tilanteessa, Petri Mäkelä kertoo.

Selkeä hinnoittelu

Majoituspalvelun hinta muuttuu muun muassa sopimusajan mukaan. Muutaman päivän majoittuminen kesällä hinnoitellaan eri lailla kuin esimeriksi talven yli asuminen. Hinnoittelussa tärkeintä on selkeys: loppulaskussa ei haluta tuottaa yllätyksiä, vaan kaikki menoerät kerrotaan etukäteen.

Hintaan kuuluu käytännössä kaikki asumisen kustannukset, kuten sähkö, vesi, netti, irtaimistovakuutus, loppusiivous, pyyheliinat ja lakanat. Hotellista ei kuitenkaan ole kyse, joten asuntoa ei tulla välillä siivoamaan.

- Asunnot ovat tietysti erikokoisia, mutta esimerkkinä voi sanoa, että kuukauden asuminen kaksiossa Turun ydinkeskustassa syysaikaan maksaa noin 1500 euroa kaikkine palveluineen. Jos laskee, mitä lyhytaikainen muutto tyhjään vuokra-asuntoon tulisi maksamaan kuukautta kohden tai mitä hotelli maksaisi, on hinta kohtuullinen. Lisäksi ratkaisu on helppo ja asumistapa säilyy normaalina, Mervi Mäkelä luettelee.

Esimerkiksi pienten lasten kanssa hotellihuoneessa asuminen voi pitkän päälle olla aika rasittavaa, pariskunta miettii. Ravintola-aterioista kertyy myös pitkä penni, mikäli väliaikaismajoituksessa ei ole mahdollisuuksia ruoanvalmistukseen.

Vahinkotapauksissa kustannuksista vastaa yleensä vakuutusyhtiö. Usein asiakkaat tulevatkin Kotimaailmaan vakuutusyhtiön kautta. Vakuutusyhtiö ei voi kuitenkaan määritellä, missä asiakas vahinkotapahtuman aikana asuu. Kustannusten korvauksissa, omavastuissa ja käytännöissä on vakuutusyhtiöiden välillä paljon eroja.

- Selvitämme aina korvauskäytännöt yhdessä asiakkaan kanssa ensin, jotta asiakas tietää, mitä vakuutus kattaa ja mitä jää kenties itselle maksettavaksi.

Ennen pidempien majoitussuhteiden alkua voi asuntoja käydä myös katsomassa ja valita vapaana olevista itselleen mieleisen.

- Olemme pieni, yrittäjävetoinen yritys ja palvelemme kaikin tavoin, joilla pystymme. Pyrimme myös korjaamaan välittömästi, mikäli asunnossa on asiakkaan mielestä puutteita. Meillä ei ole mitään palvelunumeroita, vaan ihan ihmisiä, joiden kanssa jutella, Mervi ja Petri Mäkelä nauravat.

Mervi ja Petri Mäkelä ovat toimineet yrittäjinä runsaat parikymmentä vuotta. Viimeiset kaksi vuotta he ovat palvelleet Kotimaailman asiakkaita.
Mervi ja Petri Mäkelä ovat toimineet yrittäjinä runsaat parikymmentä vuotta. Viimeiset kaksi vuotta he ovat palvelleet Kotimaailman asiakkaita.

Kotimaailma-ketju

Valtakunnallinen ketju, joka toimii franchising–periaatteella

Perustettu 2007

Toimii 16 paikkakunnalla

Yksityisessä, kotimaisessa omistuksessa

Kotimaailma, Turku

Mervi ja Petri toimineet Kotimaailma -yrittäjinä elokuusta 2017

Molemmilla vuosikymmenten yrittäjätausta

34 asuntoa Turussa ja Naantalissa

Valttina on olla pieni, mutta notkea

Osoite: Linnankatu 26A, 20100 TURKU

Puhelin: Petri Mäkelä: 050 377 0660, Toimisto: 050 377 6720

Sähköposti: turku@kotimaailma.com