Mainos

Joustavasti uuteen ammattiin aikuisena

Jatkuva haku antaa mahdollisuuden hakea ammatilliseen koulutukseen joustavasti ympäri vuoden.

Aikuisena opiskeleminen on nykyisin helpompaa kuin koskaan.

Satu Arvonen aloitti sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opinnot Novidan ammattiopiston Uudenkaupungin toimipaikassa viime tammikuussa.

Ennen lähihoitajan opintoja hän on ehtinyt kulkea erilaisia urapolkuja.

Vuonna 2003 ravintolakokiksi valmistunut Arvonen työskenteli pitkään metallialan yrityksessä, jonka jälkeen hän siirtyi virvoitusjuomatehtaalle operaattoriksi.

Lähihoitajaopintoihin siirtyminen mahdollistui Novidan jatkuvalla haulla. Jatkuvalla haulla voi hakea ammatilliseen koulutukseen ympäri vuoden.

- Oli äärettömän helppoa lähteä opiskelemaan aivan uutta alaa. Ainoa asia, mitä olen katunut, on ollut se, etten tehnyt tätä päätöstä aikaisemmin.

Työssäolojaksot ovat korvaamattomia

Työvuosien jälkeen opintoihin siirtyminen ei tuntunut vaikealta.

Satu Arvonen kertoo, että ammattiin valmistumisen jälkeen hänen alun perin pitikin jatkaa opiskeluja, mutta työelämä vei mennessään.

- Novida joustaa todella paljon esimerkiksi silloin, kun teet opintoja ja työskentelet samaan aikaan.

Lähihoitajaopinnoissa työssäoppimisjaksot ovat melko pitkiä, mutta Arvonen pitää näitä jaksoja korvaamattomina.

- Hyvässä harjoittelupaikassa oppii todella paljon. Etenkin kun yksikössä ymmärretään se, että on edelleen opiskelija, vaikka työtä tekeekin.

Aikuisopiskelijalla riittää motivaatiota

Novidan kaikki opinnot henkilökohtaistetaan eli opinto-ohjaaja käy opiskelijan kanssa läpi, mitä kaikkea hän on jo ehtinyt opiskella. Tämän jälkeen käy ilmi se, mitä kaikkea hänen täytyy opiskella, että tutkinnon perusteet täyttyvät.

- Minun ei tarvitse opiskella ravinto-oppia, sillä olen suorittanut sen silloin, kun opiskelin ravintolakokiksi, Arvonen antaa esimerkin.

Aikuisopiskelu perustuu hyvin vahvasti opiskelijan omaan motivaatioon.

- Aikuisopiskelijalle annetaan oppilaitokselta paljon vastuuta, sillä kaikki haluavat valmistua ja oppia opetettavat asiat. Minulla on aina ollut valtava tiedonjano ja haluan oppia ja ottaa selvää asioista, Arvonen kuvailee.


Jatkuvalla haulla uudelle uralle

- Jatkuvalla haulla voi hakea ammatillisiin perustutkintoihin, ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin.

- Jatkuva haku soveltuu hyvin niille, jotka haluavat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistaan.

- Oppilaitokset päättävät itse, millä perusteilla opiskelijat valitaan jatkuvassa haussa. Yhtenäisiä valtakunnallisia valintaperusteita ei ole.

- Lisätietoja Novidan tarjonnasta: www.novida.fi