Mainos

”Parhaiten muistuvat mieliin tuoksut, musiikki ja tunnelmat”. Attendon hoivakodissa pienillä arjen ratkaisuilla palautellaan muistoja elämän varrelta.

Ryhmäkodeissa asukkaat viihtyvät yhdessä. Tutut maisemat auttavat tuomaan muistoja mieliin.
Ryhmäkodeissa asukkaat viihtyvät yhdessä. Tutut maisemat auttavat tuomaan muistoja mieliin.

Kahvin tuoksu ottaa meidät vastaan Attendo Peiponhovin ovella. Asukkaat ovat kokoontuneet iltapäivähetkeen ryhmäkodin olohuoneeseen. Tilaa koristaa koko seinän levyinen saaristolaismaisema.

- Se on Kallavesi, opastaa rouva kahvipöydästä määrätietoisesti.

Hän on viettänyt vesistön rannoilla koko lapsuutensa, joten maisema on varmasti tuttu. En siis lähde väittelemään, vaan ihailemme yhdessä järven kauneutta.

- Maisema on niin aito, että joskus joku on kompastunut sen rantakiviinkin, aluejohtaja Sari Laakso kertoo.

Ryhmäkodissa on viisitoista asukasta, jotka viettävät paljon aikaa yhdessä. Päivää rytmittävät ruokailut ja toimintatuokiot, joihin voi osallistua oman kunnon mukaan. Attendo Peiponhovi Hurttivuoressa on taide- ja kulttuuripainotteinen hoivakoti. Se näkyy paitsi seinille ripustetuissa Jarkko Peltosen maalauksissa, myös ohjelmassa.

- Taiteen tekemisen lisäksi ymmärrämme kulttuurin melko laajasti. Se on kaikkea ihmisen elämään liittyvää toimintaa. Otamme asukkaat mukaan leipomaan, laulamme paljon, ja meillä käy vierailevia esiintyjiä. Käymme myös asukkaiden kanssa retkillä turuilla ja toreilla, Laakso luettelee.

Hoivakodissa ei kenenkään tarvitse olla yksin. Omaan huoneeseen voi aina mennä, jos haluaa olla rauhassa.
Hoivakodissa ei kenenkään tarvitse olla yksin. Omaan huoneeseen voi aina mennä, jos haluaa olla rauhassa.

Myös eläimet ovat Attendon hoivakoteihin tervetulleita vierailijoita.

- Omaisten koirien lisäksi meillä on joissain hoivakodeissa pihakaneja. Vierailulla käy muun muassa hevosia ja laamoja. Börje-laama on oikein rakastettu vieras. On tärkeää, että saa koskettaa, Laakso toteaa.

Juhlapäivien perinteet tuovat vuoteen rytmiä. Juhannuksena grillattiin asiankuuluvasti makkaraa ja paistettiin räiskäleitä ulkona. Vaikka ihminen ei muistaisi, mikä juhla kulloinkin on tulossa, makuelämykset vuosien takaa eivät unohdu.

- Jouluisin meillä paistetaan aina joulukinkut hoivakotien omissa uuneissa. Aamulla kaikkien asukkaiden huoneiden ovet avataan niin, että joulun tuoksu leviää jokaiseen nenään, Satakunnan ja Varsinais-Suomen hoivakodeista vastaava Laakso kertoo.

Pienet, yksinkertaiset asiat tuovat merkitystä elämään ja kirvoittavat muistoja. Moni muistaakin lapsena laulamansa laulun sanat, vaikka ihmisten nimet ja viikonpäivät menisivät sekaisin.

Hoivakodeissa on turvallista

Julkisuudessa on viime aikoina puhuttu paljon negatiivista hoivakotien arjesta. Mikä nyt on tilanne?

– Suurimmassa osassa koteja asiat on ja on ollut hyvin. Meillä Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen Attendon hoivakodeissa yhdessä on tehty tutkintapyyntö. Korjausehdotukset koskivat avustavan henkilökunnan lisäämistä ja lääkehoitosuunnitelman allekirjoittamista. Ne on kaikki täytetty, Laakso vakuuttaa.

Attendon hoivakodeissa annetaan turvallista ja yksilöllistä hoivaa ja kunnioitetaan ihmisen itsellisyyttä, korostaa aluejohtaja Sari Laakso.
Attendon hoivakodeissa annetaan turvallista ja yksilöllistä hoivaa ja kunnioitetaan ihmisen itsellisyyttä, korostaa aluejohtaja Sari Laakso.

Uskaltaako omaisensa siis tuoda hoivakoti Attendoon?

- Kyllä uskaltaa, Laakso vastaa empimättä. Mielestäni kuntien siirtyminen enenevässä määrin palvelusetelin käyttö on erinomainen asia. Palvelusetelillä maksava asiakas saa itse valita hoitopaikkansa. Se pitää laadun korkeana, sillä asiakkaat voivat äänestää jaloillaan.

Työ on raskasta mutta antoisaa

Hoivakoti on Laakson mielestä myös kiinnostava työpaikka.

- Meillä lähihoitajat pääsevät tekemään erittäin monipuolista ja vastuullista työtä. He ovat jatkuvasti tekemisissä samojen ihmisten kanssa, joten heillä kehittyy kokonaisnäkemys asukkaan hoidosta. He oppivat tunnistamaan, mistä mikäkin oire johtuu. Apuna on aina toisia hoitajia ja sairaanhoitaja. Kerran viikossa kodeissa käy lääkäri. Työssä kehittyy nopeasti, eikä sitä tarvitse tehdä yksin, Laakso kertoo.

Lähihoitajien palkkaaminen on alalla suuri haaste. Suomessa koulutusmäärät ovat suuria, mutta hoitajia ei kuitenkaan riitä kaikkiin tarjolla oleviin tehtäviin. Attendo on jo vuosien ajan työllistänyt oppisopimuksella myös filippiiniläisiä hoitajia.

- Filippiiniläiset työntekijämme ovat saaneet kotimaassaan sairaanhoitajakoulutuksen ja suomenkielen opetusta. He ovat erittäin taitavia, motivoituneita työhönsä ja ystävällisiä, Laakso kehuu.

Hoitajan työ on melko raskasta, niin fyysisesti kuin henkisesti. Hoitaja viettää usein vuosia asukkaan kanssa, jolle Attendo on viimeinen koti. Suhde potilaisiin sekä ottaa että antaa. Fyysistä taakkaa helpottavat modernit, avarat tilat ja nostoapuvälineet.

- Vanhin hoivakotimme on kymmenen vuotta vanha, muut ovat sen jälkeen rakennettuja.

Asukkailla on käytössään oma 21-25 neliön huone, jonka he saavat sisustaa haluamallaan tavalla. Jokaisessa on oma wc ja kylpyhuone. Pariskunnille on myös kaksioita.

On aika jättää kahvihuone ja sen asukkaat. Hyvästelemme mummot ja papat. Ainahan sitä on kiva rupatella, varsinkin Kallaveden liplatellessa vieressä.


Attendo, Turun alue

Yhdeksän hoivakotia

430 petipaikkaa

Erityspainotukset:

Pääskyvuori: Taide- ja kulttuuri

Kaarina: Ulkoilu- ja puutarha

Lisätietoja:

aluejohtaja Sari Laakso

sari.laakso@attendo.fi

p. 044 494 4358

www.attendo.fi