Mainos

Suomen Sillikonttorin missio on palauttaa suomalainen silliteollisuus kunniaan

Vaikka Suomen Sillikonttori onkin verrattain nuori yritys, ulottuu sen perustajan, Matti Ruuskan, juuret suomalaisessa silliteollisuudessa vuosikymmenten päähän ja nimen historia on vielä vanhempi.

”Kun olin myynyt 70-luvulla perustamani yrityksen Boyfoodin, jouduin pian sen jälkeen surukseni todistamaan suomalaisen silliteollisuuden siirtymistä ulkomaille ja oman elämäntyöni valumista hukkaan. Kymmenen vuotta myöhemmin sillin- ja silakanjalostukseen keskittyneen Scanfoodin tullessa myyntiin ajattelin, että ehkä minulla olisi vielä jotain annettavaa sillinjalostukselle. Ostin yrityksen ja nimesin sen Suomen Sillikonttoriksi”, kertoo Ruuska.

Tuoreista raaka-aineista paras lopputuote

”Me haetaan Laitilan vihanneksesta tuoreet vihannekset joka aamu ja käytetään niitä sen päivän tuotannoissa. Haluamme tehdä silliä parhaita ja tuoreimpia mahdollisia raaka-aineita käyttäen”, kertoo Ruuskan aisapari, Sillikonttorin toimitusjohtaja Ville Haapanen.

”Sillitoimittajamme valmistaa reilun kolmen kuukauden kalastuskauden aikana yli puoli miljoonaa tynnyriä suolattua silliä, joista meille tulee vain vajaat seitsemäntuhatta tynnyriä. Olen tehnyt yhteistyötä heidän kanssaan jo vuosikymmeniä, joten pääsemme valitsemaan parhaat sillit päältä”, valaisee Matti Ruuska ja jatkaa:

”Tuottajamme valmistaa meille juuri sellaista raaka-ainetta kuin haluamme, eli valvomme itse sillin suolausta, joka tehdään juuri silloin kun silli on parhaimmillaan eli sen rasvapitoisuus on korkeimmillaan.”

Lämpimät silliruuat kunniaan

Sillin sesongit Suomessa ovat ilmiselvät. Jouluna suomalaiset valmistavat itse omat sillinsä joulupöytään fileistä ja kesällä ostetaan valmiita purkkeja uusien perunoiden kylkeen.

”Vielä 1960- ja 1970-luvulla sillit loppuivat kesken kevään mittaan. Laivat täynnä tuoretta silliä saapuivat sitten samaan aikaan perunoiden noston kanssa, minkä takia silli ja uudet perunat ovat muodostuneet juhlituksi yhdistelmäksi Suomessa. Ennen vanhaa sillin saapuminen oli oma mediatapahtumansa, jota erikseen odotettiin”, kertoo Ruuska.

Ruuskan oma sillisuosikki on simppeli – kevytsuolattua silliä liotetaan pari tuntia, paloitellaan ja tarjotaan varhaissipuli-ranskankermakastikkeen ja uusien perunoiden kanssa. Haapanen mainitsee kestosuosikeikseen lasimestarin sillin ja sillilaatikon itse keitetyistä perunoista.

”Sillilaatikko on helppo, edullinen ja nopea. Ja kun lapsille ei kerro, että seassa on silliä, niin se tekee varmasti kauppansa”, nauraa Haapanen.

Katso Ravintola Göranin Krouvi silli -resepti:

Lue Suomen Sillikonttorin koko tarina Eat my Turun sivuilta:
Suomen Sillikonttorin missio on palauttaa suomalainen silliteollisuus kunniaan

Tykkää Eat my Turusta myös Facebookissa!


Katso Suomen Sillikonttorille tehdyt reseptit:

Sillilaatikko Sillikonttorin Matjessillistä

Sitruunasilli Sillikonttorin matjessillifileestä

Matjessillitartar Sillikonttorin sillifileestä

Sillikonttorin silliä ja perunakakkua

Göranin Krouvi Silli