Mainos

Kauppiaan vinkit onnistuneeseen grillauskesään

EEVAMAIJA VIRTANEN
Jukka suosittelee grilliin takuumureaa lihaa.
Jukka suosittelee grilliin takuumureaa lihaa.

Grillaus on monelle kesän ykkösharrastus. Eikä ihme, sillä grillausta mukavampaa kesäpuuhaa saa hakea! Ulkona kokattu ja nautittu ruoka maistuu kerrassaan herkulliselta ja makunautinnon kruunaa leppoisa yhdessäolo perheen kanssa.

Mutta miten onnistua grillauksessa? Grillikunkkuna tunnettu kauppias Jukka Itkonen K-Citymarket Länsikeskuksesta antaa parhaat vinkit grillin ja grillattavien tuotteiden valintaan sekä itse grillaukseen. Jukan ohjeita noudattamalla saavutat parhaan lopputuloksen, ja pian sinäkin voit olla erinomaisen grillikokin maineessa.

Nykyisin tarjontaa on liiankin kanssa ja sopivan grillin löytäminen saattaa olla hankalaa. Millainen grilli on mielestäsi paras?

- Tarjolla monenlaisia grillejä ja on makuasia minkä tyyppisen grillin valitsee. Grillaushifistelijöillä saattaa olla jopa tusina erilaista grilliä. Yksi nouseva trendi on perinteikkään hiiligrillauksen suosion kasvu. Hiilillä grillaaminen vaatii kuitenkin aikaa ja malttia. Kiireiselle kokille ja arkikäyttöön suosittelen kaasu- tai sähkögrilliä, joka sopii myös kerrostalon parvekkeella grillaukseen, jos taloyhtiön säännöt näin sallii.

Grillimaailman mielenkiintoinen uusi tulokas on munanmallinen hiilismoker, jonka aito hiillos, savun aromi ja pitkä kypsennysaika yhdessä antavat grilliherkuille mahtavat aromit. Tällaiselle grillillä voi valmistaa muun muassa herkullista ylikypsää Pulled Porkia ja kypsyy siinä joulukinkkukin meheväksi ja mureaksi.

Hankintatilanteessa kannattaa aina valita laadukas, hieman arvokkaampi grilli, joka on valmistettu rosterista. Valmistaja antaa tällaiselle grillille jopa viiden vuoden takuun. Heikompilaatuiset grillit saattavat ruostua puhki jo parissa vuodessa, jolloin edessä on jälleen uuden grillin hankinta.

Jotta saat nauttia grillistäsi mahdollisimman kauan, muista puhdistaa se aina käytön jälkeen. Sytytä kaasugrilli uudelleen, kun olet syönyt ja anna rasvan palaa 300-350 asteessa. Tämän jälkeen riittää, että harjaat ritilän teräsharjalla. Hiiligrillin puhdistus puolestaan onnistuu ilmanottoaukot avaamalla. Näin grilli kuumenee uudelleen ja grillattavista ruoista mahdollisesti irronneet tähteet saavat kuumaa kyytiä.

Grillaamisessa on omat haasteensa. Anna vinkkejä hyvän grillaustuloksen aikaansaamiseksi.

- Puhtaan grillin lisäksi tärkeää on valita laadukkaat raaka-aineet ja nostaa grillattava liha ajoissa huoneenlämpöön. Varsinkin jos laitat ruokaa naudan- tai possunlihasta; entrecôtesta, sisä- tai ulkofileestä, lihan voi hyvin ottaa jääkaapista pöydälle lämpiämään 2-3 tuntia ennen grillausta. Tuolloin liha on kädenlämpöistä. Mutta kala ja äyriäiset eivät lämmittelyä kaipaa. Ne voi nostaa suoraan jääkaapista grilliin kuten kasviksetkin. Broilerille riittää, että sen ottaa kylmästä huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen grillausta.

Myös lihan vetäytymiselle pitää malttaa antaa aikaa. Kun grillattu liha on saavuttanut toivotun kypsyysasteen, nosta se folion päälle ja tee kääreestä nyytti, joka jää hieman auki. Odota noin viisi minuuttia, jona aikana liha vetäytyy ja nesteet imeytyvät lihaan.

Vetäytyminen tasaa myös lihan lämpötilan ja sulkee lihassyitä pinnasta. Näin lopputuloksesta tulee mehevä ja maukas.

Monella meistä tirisevät grillissä samat pihvit, makkarat ja maissit kesästä toiseen. Kerro mitä muuta grillissä voi valmistaa?

- Grillissä kypsennettäväksi sopii laaja sortimentti kasviksia. Parsat, munakoisot, paprikat ja kesäkurpitsat ovat loistava lisäke lihalle tai esimerkiksi juustolla täytettynä ne voivat olla koko ateriakin. Grillissä voi valmistaa myös maukkaita raakamakkaroita ja burgereita, jotka ovat tänä kesänä grillaustrendin aallonharjalla.

EEVAMAIJA VIRTANEN
Grillatut kasvikset ovat kevyttä ja terveellistä kesäruokaa.
Grillatut kasvikset ovat kevyttä ja terveellistä kesäruokaa.

Sitten on tietysti kalat; joko kokonaisena tai fileenä. Grillattavaksi sopivat hyvin esimerkiksi kirjolohi tai merilohi, siika, nieriä, ahven ja kuha. Hyvin suolattu kokonainen vonkale tai filee kannattaa laittaa folioon niin, että yläpuoli jää auki, ja ylimääräisen folion voi rypistää ikään kuin veneeksi kalan ympärille. Näin kala ei jää kiinni ritilään ja rasva ei pääse valumaan grilliin. Kalan grillauksessa voi myös käyttää halsteria, jonka ritilöiden välissä kala kypsyy ilman huolta hajoamisesta.

EEVAMAIJA VIRTANEN
K-Citymarket Länsikeskuksessa on Turun alueen laajin tuoreen kalan valikoima.
K-Citymarket Länsikeskuksessa on Turun alueen laajin tuoreen kalan valikoima.

Myös herkkusienet ja portobellot sopivat grilliin, herkullisia grillijuustoja unohtamatta.

Grillilihojen maustamisessa on kahta koulukuntaa: toiset tykkäävät maustaa lihan marinoimalla sitä kastikemarinadissa, toiset taas vannovat kuivamaustamisen eli rub-maustamisen nimeen. Kumpaan koulukuntaan sinä kuulut?

- Itse kuuluun rub-koulukuntaan. Kuivamaustamisen suosio on kasvanut jo vuosien ajan ja esimerkiksi meidän palvelutiskistä löytyvät grilliribsitkin ovat kuivamaustettuja. Palveluumme kuuluu myös räätälöityjen mausteseoksien tarjoaminen meiltä hankittuun lihaan. Asiakas saa halutessaan valita oman maustemixin, jonka lihamestarimme hierovat lihan pintaan valmiiksi. Jos pidät mieluimmin marinadikastikkeessa maustuneista lihoista, muistathan ennen grillausta pyyhkiä talouspaperilla liiat marinadit pois. Näin kastike ei pala lihan pintaan.

Lopputulos ei yrityksestä huolimatta ole aina toivotunlainen. Mitkä ovat yleisimmät virheet, joihin grillatessa voi langeta?

- Yleisin virhe on se, että liha on liian kylmää ja se, että sitä kypsennetään liian kauan liian suurella lämmöllä. Tällöin lopputuloksesta tulee kuiva kuin korppu. Lihapihvejä ei saa myöskään innostua kääntelemään liian monta kertaa. Pihvi käännetään vain kerran silloin, kun lihanestettä alkaa pisaroida pinnalle.

Sitten on tietysti itse tuotteen valinta. Minä suosittelen grilliin aina takuumureaa lihaa, joka on saanut viikkojen ajan mureutua lihatalossa ennen kuin se tulee kauppaan myytäväksi. Takuumurean lihan tunnustaa pakkauksessa olevasta merkistä ja marmorimaisesta koostumuksesta.

Olisi ihana yllättää vieraat jollain uudella grilliherkulla. Onko sinulla antaa tähän vinkkiä?

- Jos et ole vielä tarjoillut vieraillesi grillattuja kampasimpukka- tai tiikerikatkarapuvartaita, suosittelen testaamaan. Äyriäisten grillaaminen on helppoa ja nopeaa, riittää kun kypsennät niitä pari minuuttia per puoli. Sivele mertenherkut lopuksi sitruunalla ja yrteillä maustetulla voisulalla. Äyriäiset eivät kaipaa rinnalleen paljoakaan. Lisukkeina toimivat simppeli salaatti, paahdetut perunat tai rapea maalaisleipä.

Tiesitkö muuten, että grillissä voi valmistaa myös leivonnaisia? K-Ruoan verkkosivuilta löydät muun muassa grillissä kypsennettävän mustikkapullan ja minisuklaakakkujen ohjeet.

EEVAMAIJA VIRTANEN
Aleksi Herlevin NAUGHTY BRGR -tuotesarja löytyy Länsikeskuksen K-Citymarketista nyt helposti yhteen paikkaan koottuna.
Aleksi Herlevin NAUGHTY BRGR -tuotesarja löytyy Länsikeskuksen K-Citymarketista nyt helposti yhteen paikkaan koottuna.

Maistuvaa kesää toivottaa koko K-Citymarket Länsikeskuksen väki!