Mainos

Klassisen Pumppernikkelin vaiettu historia

Leipomo Rosten haluaa nostaa legendaariset pumppernikkelit uudestaan lasten ja nostalgiannälkäisten huulille.

Rostenin leipomo sai tarinan mukaan alkunsa, kun Helli Rosten aloitti leipomisen Turun Raunistulassa vuonna 1939. Kari Meltovaara on johtanut yritystä 2000-luvun vaihteesta ja hänen ohjauksessaan vanha perheyritys on hakenut leipomotuotteiden kartalta itselleen ne omimmat tarjottavat. Rosten on noussut tunnetuksi ennen kaikkea Crusta-leivistään ja siemennäkkäreistään. Uusimpana tulokkaana Rostenin tuoteperheeseen on otettu Axon aiemmin valmistamat pumppernikkelit.

Pumppernikkelin alkuperä Suomessa on hämärän peitossa jopa alun perin niitä valmistaneella Axolla. Ensimmäiset tiedot virallisesta valmistuksesta ovat 40-luvulta ja resepti on pysynyt samana noista ajoista asti. Saksassa pumpernickel tarkoittaa yleensä ruisrouheesta tehtyä raskasta, siirapinkosteaa hapanleipää, mutta perimätietojen mukaan leivän lisäksi pumpernickel-nimellä kutsuttiin myös makeankitkeriä, soikean muotoisia saksalaisia pipareita. Saksassa vierailleet suomalaiset toivat noita pipareita mukanaan Suomeen jo 30-luvun lopulla ja niistä varioimalla syntyi suomalainen pumppernikkeli.

”Eräskin vanhempi herrasmies oli purskahtaa itkuun, kun näki pumppernikkelit. Sodan jälkeen ei hänen mukaansa ollut muita herkkuja tarjolla, joten pumppernikkeleistä nuoltiin ensin hartaudella kuorrutukset päältä ja sitten imeskeltiin keksi mahdollisimman hitaasti”, kertoo Rostenin markkinointipäällikkö Veera Meltovaara ja jatkaa:

”Pumppernikkeli on hyvän tuulen tuote, joka sopii herkutteluhetkiin, kahvipöytään tai vaikka shampanjalasillisen kanssa. Siitä olemme halunneet viestiä myös mainoslauseellamme: Varför macarons vi har ju pumppernikkeli.”

Essi Rantasen arki on terveellistä ja viikonloppuna herkutellaan

Rostenin tuotteista Eat my Turulle pääsi reseptejä rakentamaan Essi Rantanen.

”Teen tosi paljon itse ruokaa. Arkisin tykkään tehdä salaatteja ja syödä terveellisesti, kun taas viikonloppuisin valmistan usein jotain spessumpaa, missä on kunnolla voita ja kermaa” kertoo Rantanen.

”Rostenin tuotteista pidän erityisesti kaurasta valmistetusta siemennäkkäristä, sillä syön nykyään enemmän kauraa kuin vehnää. Siemennäkkäreiden rapeat siemenet antavat mukavan suutuntuman.”

Pumppernikkelit nostivat Essille heti vahvoja muistikuvia lapsuudesta. Erityiskiitosta sai myös pumppernikkelien söpö ulkonäkö, joka pääsi todella oikeuksiinsa Rantasen valmistamassa valkosuklaisessa pumppernikkeli rocky roadissa.

Katso Essi Rantasen Leipomo Rostenille valmistamien Avokadoleipien ohje:

Lue Leipomo Rostenin koko tarina Eat my Turun sivuilta:
Pumppernikkelien pitkä historia saa jatkoa Leipomo Rostenin käsissä

Tykkää Eat my Turusta myös Facebookissa!

Katso Leipomo Rostenille tehdyt reseptit:

Astetta parempi avokadoleipä Rostenin siemennäkkäristä

Banaani-kinuskilastut Rostenin siemenlastuista

Pumppernikkeli-valkosuklaa Rocky Road

Rostenin siemenlastut mustakaalipestolla ja punajuurihummuksella

Jouluinen pumppernikkeli-pistaasijäädyke