Mainos:

Suurin riski sijoittamisessa on olla aloittamatta

Säästötavoitteena voi olla eläke, remontti tai harrastusväline. Aloittamalla säästämään ajoissa vältät kalliit kulutusluotot.
Säästötavoitteena voi olla eläke, remontti tai harrastusväline. Aloittamalla säästämään ajoissa vältät kalliit kulutusluotot.

Parhaimmillaan säästäminen on järkevää oman talouden hallintaa sekä hyvän tuoton tavoittelua itselle sopivalla riskitasolla. Kurssien seuraamisenkin voi huolettomasti jättää ammattilaisille, neuvoo Turun Seudun Osuuspankin sijoitusjohtaja Eerika Pouttu.

Usein ajatellaan, että säästäminen kuuluu niille, joilla on varaa. Osakesalkkuja kantavat mielissämme iäkkäät herrasmiehet, joilla on varallisuutta vuosikymmenten ajalta. Sijoitusjohtaja Eerika Pouttu kumoaa kuitenkin käsityksen siitä, kenelle säästäminen on tärkeintä.

- Mitä tiukempi talous, sitä tärkeämpää on, että säästät. Kun perheen talous on äärimmilleen viritetty, se on haavoittuvainen. Takapakki arjessa voi kaataa korttitalon, kun taas sitkeästi sivuun pistetty, pienikin säästösumma voi pelastaa tilanteen.

Miten sitten laittaa rahaa sivuun lapsiperhearjessa, jolloin lainat ovat suurimmillaan, vanhempainvapaat pienentävät tuloja ja hankintoja on loputtomiin? Yksi keino on niin sanottu mikrosäästäminen, missä jokaisesta Visa-ostoksesta menee Säästölippaaseen eli ”jemmatilille” sovittu summa, vaikkapa 50 senttiä. Näin pienistä paloista kertyy kuin huomaamatta hyvää puskuria pahan päivän varalle. Myös rahastot tarjoavat helpon mahdollisuuden säästämiseen hyvinkin pienillä summilla.

- Vakaa talous tuo rauhaa ja voimavaroja elämään. Tärkeintä ei ole, kuinka suurella summalla aloitat vaan, että teet sen niin aikaisin kuin mahdollista. Mieluiten nyt heti.

Pouttu kehottaa tekemään säästösuunnitelman kolmelle eri ajalle – pitkälle, keskipitkälle ja lyhyelle. Pitkällä tulevaisuudessa siintävät vuorotteluvapaa ja eläkepäivät. Lähempänä voi tulla tarpeelliseksi keittiöremontti, autonvaihto tai 50-vuotismatka. Lyhyen suunnitelman tilisäästöt ovat niitä arjen tilanteita varten, kun laskut kasaantuvat, tarvitaan uusi pesukone tai kesärenkaat.

Eerika Pouttu kehottaa jokaista säästämään edes vähän. Näin kertyy pesämuna, joka voi auttaa pahan paikan yli.
Eerika Pouttu kehottaa jokaista säästämään edes vähän. Näin kertyy pesämuna, joka voi auttaa pahan paikan yli.

Pitkäaikaiset säästöt tuottamaan

Kun sopiva turvapuskuri tilille on varmistettu lyhytaikaisia menoja varten, on viisasta miettiä säästämistä myös tuoton kannalta. Rahasto- ja osakesäästämisen kautta on mahdollista tavoitella mukavia tuottoja pitkällä aikajänteellä.

Alussa on tärkeää pohtia tavoitetta, sijoitusaikaa sekä riskinottokykyä. Nämä seikat oman sijoittajaprofiilin rinnalla määrittelevät, minkä tyyppiseen kohteeseen kannattaa säästää.

- Helpon, edullisen ja monipuolisen vaihtoehdon tarjoaa rahastosäästäminen, missä asiantuntijat seuraavat rahastosalkun kehitystä ja tekevät puolestasi päätöksiä markkinoiden ja tilanteiden mukaan. Yksi rahastosäästämisen eduista onkin hajautus, sillä rahastosalkku koostuu vähintään kymmenistä eri sijoituskohteista ja rahastojen kautta sinun on mahdollista valita mielenkiintoisia kohteita, joihin piensijoittajan muuten on hyvin vaikeaa tai kallista lähteä sijoittamaan, Pouttu neuvoo.

Rahastoissa on erilaisia vaihtoehtoja. Kohteena tai teemana voi olla esimerkiksi Helsingin pörssin osakkeet, eurooppalaiset yhtiöt, kehittyvät markkinat, amerikkalaiset pienyhtiöt tai vaikka vastuullisuus tai indeksisijoittaminen. Rahastosäästäminen tarjoaa parhaimmillaan juuri sen vaivattoman vaihtoehdon, mikä ei vaadi minkäänlaista seuraamista.

Entä, jos kurssit laskevat?

Tavoiteltaessa tilejä parempaa tuottoa, on aina otettava itselle sopiva määrä riskiä. Sijoitettaessa osakkeisiin tai rahastoihin pitkällä aikavälillä varmasti tulee niitäkin jaksoja, jolloin sijoitusten arvo laskee. Pitkäjänteinen säästäminen osakesijoituksiin tuottaa pitkässä juoksussa kuitenkin parhaiten.

- Mitä pidempi on sijoitusaika, sitä isomman riskin ja suuremman tuottotavoitteen sijoituskohteen voit valita. Tai mitä parempaa tuottoa tavoittelet, sitä suurempi riski on usein hyväksyttävä kurssien heilumiselle. Voitto tai tappio syntyy aina vasta myyntihetkellä, joten kurssien ja säästöjen arvon laskiessa on usein suurin viisaus pitää pää kylmänä ja odottaa kurssien kääntymistä taas nousuun. Järkevintä olisikin laskevien kurssien hetkessä nimenomaan ostaa lisää, sillä juuri silloinhan sijoitustuotteet ovat edullisia, eli alennusmyynnissä, Pouttu neuvoo.

Koska parhaan ostohetken aavistaminen on mahdotonta, on sijoitusten hajauttaminen kuukausisäästösopimuksella järkevää. Tällöin raha menee kuukausittain automaattisesti rahastoon, missä salkunhoitaja hoitaa muutokset puolestasi. Säännöllisen säästämisen kannalta on etu, että kurssit laskevat: vaikka jo kertyneiden säästöjen arvo laskee, uusien merkintöjen osalta saadaankin kappalemääräisesti enemmän rahasto-osuuksia. Ja kun kurssit taas aikanaan kääntyvät nousuun, on kasassa suurempi määrä osuuksia hyötymään tästä. Usein onkin järkevää nimenomaan panostaa ja jopa korottaa säästösummaa laskevien kurssien aikana.

Osakkeiden kurssit heilahtelevat, mutta pitkällä aikavälillä ne ovat kuitenkin nousseet reilusti ylöspäin. Kuvassa OMXHelsinki25 –indeksin kurssikäyrän heilahtelut näkyvät kymmeneltä vuodelta.
Osakkeiden kurssit heilahtelevat, mutta pitkällä aikavälillä ne ovat kuitenkin nousseet reilusti ylöspäin. Kuvassa OMXHelsinki25 –indeksin kurssikäyrän heilahtelut näkyvät kymmeneltä vuodelta.

Säästäminen on kestävä vaihtoehto kuluttamiselle

Suunnitelmallisella ja vakaalla taloudenpidolla pystytään luomaan edellytykset oman elämän hallinnalle. Näin elämää voidaan suunnitella myös kestävän kehityksen kannalta ja eettisesti. Säästäminen voidaan nähdä myös eettisenä vaihtoehtoehtona jatkuvalle kulutukselle.

Monet piensijoittajat haluavat omilla valinnoillaan osoittaa arvojensa tärkeyden ja enenevässä määrin se näkyy myös säästämisen vaihtoehdoissa. Tällä hetkellä arvion mukaan 53 prosenttia Euroopan ja 23 prosenttia Yhdysvaltain sijoitusvarallisuudesta on sijoitettu jonkin vastuullisuusstrategian mukaisesti.

- Vastuullista sijoittamista voi tehdä monella lailla. Kevyimmillään se voi esimerkiksi tarkoittaa epäeettisiksi katsottujen yritysten, kuten tupakka- ja aseyhtiöiden sulkemista pois sijoituksista. Toisaalta se voi tarkoittaa sitä, että keskitytään tietyn toimialan sisällä korkean vastuullisuuden luokituksen saaneisiin yrityksiin. Myös rahastot tarjoavat erinomaisia vaihtoehtoja vastuulliseen sijoittamiseen, Pouttu kertoo.

Yritysvastuunsa kantavat yritykset ovat usein pitkällä aikavälillä erinomaisia sijoituskohteita, myös tuottonsa puolesta.

- Säästäminen on varmasti kulutusvalintojen ohella yksi tehokas tapa pienentää omaa ympäristökuormitusta. Nähtävissä on, että sitä arvostetaan yhä enemmän ylenpalttisen kuluttamisen sijaan, Pouttu toteaa.

Kysy lisää säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehdoista sähköpostitse turun.seudun@op.fi. Tavoitat meidät myös palvelunumerostamme 0100 0500 (ma-pe 8-22, la 10-16). www.op.fi.