Mainos

Kyllästyttääkö tekoälyhype? Ei kannattaisi.

Festivaaliyleisöä kurkistamassa tekoälyhypen pinnan alle
Festivaaliyleisöä kurkistamassa tekoälyhypen pinnan alle

Suomi ja koko maailma on joutunut varsinaisen tekoälyhypen valtaan viime vuosien aikana. Jokaisella meistä on jonkinlainen mielipide tekoälystä ja sen merkittävyydestä elämässämme. Osa meistä on aitoja tekoälyuskovia, osa epäilijöitä, osa jotain siltä väliltä. Mitä tahansa mieltä olemmekaan, fakta on se, että nykyinen elämämme ja elintasomme läntisessä hyvinvointiyhteiskunnassa rakentuu entistä enemmän erilaisten tekoäly-sateenvarjotermin alaisuuteen lukeutuvien teknologioiden ja menetelmien varaan.

Maailman mittakaavassa tekoälyn kehittämisen kärkipaikasta kisaavat kaksi suurta tekijää - Yhdysvallat ja Kiina. EU ja sen jäsenvaltiot tulevat vielä hyvänä kolmosena. Globaalin kilpailuasetelman ymmärtäminen on tärkeää, sillä standardien monin paikoin vielä puuttuessa tekoälyn suurimmat kehittäjät voivat määritellä ne miljardien ihmisten elämään vaikuttavat eettiset säännöt, joiden mukaan tekoäly toimii - tai olla välittämättä niistä.

Usein nämä suurimmat kehittäjät eivät ole kansallisvaltioita, jotka useimmiten ajattelevat kansalaistensa parasta, vaan kaupallisia yrityksiä joiden pääasiallinen tarkoitus on tuottaa omistajilleen voittoa. Onkin spekuloitu, onko muutamista globaaleista yrityksistä tullut vaivihkaa jo liian voimakkaita, koska kansallisvaltiot eivät ole heränneet regulaatiovastuuseensa ajoissa.

Joten: Kyllästyttääkö sinua tekoälyhype?

Ei missään nimessä kannattaisi kyllästyttää. Päin vastoin, joka ikisen meistä tulisi olla hyvin kiinnostuneita siitä, mihin tekoäly ja muut uudet teknologiat ovat kehittymässä ja miten ne vaikuttavat juuri sinun tulevaisuuteesi. Jokaisen tulisikin miettiä mitä minä voin tehdä sen eteen, että emme muutaman vuoden päästä joudu sellaisen eettisen normiston vaikutusvallan alle, jonka alla emme oman moraalikäsityksemme mukaan voi toimia.

Festivaalikävijä vaihtamassa ajatuksia maailmankuulun tekoälyfilosofi Nick Bostromin kanssa SHIFT 2018 -tapahtumassa
Festivaalikävijä vaihtamassa ajatuksia maailmankuulun tekoälyfilosofi Nick Bostromin kanssa SHIFT 2018 -tapahtumassa

Kansalaisvaikuttamisen lisäksi suurin osa meistä pystyy vaikuttamaan myös siihen, millä tavalla yrityksemme tai työnantajamme suhtautuu teknologian tuomiin mahdollisuuksiin ja velvollisuuksiin. Voimme olla mukana rakentamassa liiketoiminnasta älykkäämpää niin, että se hyödyntää uusimpia teknologioita ja tuloksellisuuden lisäksi samaan aikaan vaikuttaa positiivisesti yhteiseen tulevaisuuteemme.

Turussa voit sukeltaa hypekeskustelun pintaa syvemmälle kansainvälisessä SHIFT Business Festivalissa, joka järjestetään tänä vuonna Ruissalon Tapahtumatelakalla. Paikalle odotetaan jälleen tuhansia kävijöitä, jotka ovat kiinnostuneita tekoälyn ja muiden syvien teknologioiden tuomista liiketoimintamahdollisuuksista.

SHIFTin vuoden 2019 teema on Shapeshifting Intelligence. Ohjelma käsittelee tulevaisuudenkuvia älykkyydestä ja sen sovelluksista liiketoiminnassa laaja-alaisesti. Nyt julkaistuihin puhujiin kuuluvat muun muassa teknologian vaikuttavuudesta puhuva Afrikan startup-ekosysteemin kummisetä Jumanne Rajabu Mtabaliken, yhdeksi koneoppimisen isistä tituleerattu tohtori Yoshua Bengio, sekä neurotieteilijä ja miljardiluokan startup-yrittäjä Dr. David Bach. Lue lisää jo julkaistuista puhujista täältä

SHIFT Business Festival

29.-30.8.2019

Ruissalon Tapahtumatelakka

www.theshift.fi

SHIFTin vuoden 2019 teema on Shapeshifting Intelligence.