Mainos

Lapsettomuusklinikka auttaa ja tukee, kun lasta ei kuulu

Lapsettomuus yleistyy ja syyt ovat moninaiset. Lapsettomuudesta kärsivälle aihe on herkkä ja osa vanhemmuudesta haaveilevista jää kokonaan julkisen hoidon ulkopuolelle. Turkulaisessa Aura Klinikassa lapsettomuutta hoidetaan asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Tahattomasta lapsettomuudesta kärsii arviolta jopa joka viides kaikista suomalaisista pareista jossakin elämänsä vaiheessa. Lapsen hankintaa lykätään yhä myöhäisempään ikään ja vuosittain 3 000–4 000 paria Suomessa hakeutuu lapsettomuustutkimuksiin ja -hoitoon. Laajempi ajatus lapsettomuudesta on se, että henkilö, joka haluaisi lapsen, ei sitä syystä tai toisesta saa.

- Lääketieteellisestä näkökulmasta pariskunnan katsotaan kärsivän lapsettomuudesta, jos raskautta on yritetty 6–12 kuukautta eikä raskaus ala. On myös sosiaalista lapsettomuutta. Puoliso puuttuu naiselta tai mieheltä tai asutaan eri kaupungeissa ja sen puolesta raskaus ei voi alkaa. On myös muita lapsettomuuden syitä, sanoo turkulaisessa Aura Klinikassa vastaanottava naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Rauni Klami.

Lapsettomuuden syytä ei aina tiedetä

Lapsettomuuden syy on suurin piirtein yhtä usein naisessa kuin miehessä, mutta melko suuri osa on nykyään selittämätöntä lapsettomuutta. Tällöin ongelman taustalla on sellainen syy, jota ei tutkimuksilla kyetä tunnistamaan.

- Se voi olla esimerkiksi munasolusta tai siittiöstä löytyvä vika, joka ei perinteisten menetelmien kanssa näykään. Ikä on aika tavallinen syy siihen, että raskaus ei ala. Naisen lähestyessä 35–40 vuotta, munasolun laatu heikkenee. Myös ovulaatiohäiriö on tavallinen lapsettomuuden syy, Rauni Klami toteaa.

Lääkärin puoleen on hyvä kääntyä, kun raskautta on yritetty 6–12 kuukautta tuloksetta – tai aiemminkin.

- Kuusi kuukautta pätee varsinkin silloin, jos on tiedossa jokin syy, joka saattaa heikentää hedelmällisyyttä. Näitä syitä voivat olla muun muassa ikä, tai jos aikaisemmin on yritetty raskautta ja se ei ole onnistunut esimerkiksi toisessa parisuhteessa. Tai jos kohdussa on lihaskasvaimia eli myoomia tai tiedetään, että kuukautiskierto on todella lyhyt tai todella pitkä, Klami huomauttaa.

Osaava ja rakastettu henkilökunta on saanut Aura Klinikan asiakkailta runsaasti kiitosta. Rauni ja Päivi iloitsevat siitä, että saavat auttaa naisia elämän eri vaiheissa.
Osaava ja rakastettu henkilökunta on saanut Aura Klinikan asiakkailta runsaasti kiitosta. Rauni ja Päivi iloitsevat siitä, että saavat auttaa naisia elämän eri vaiheissa.

Yksityiset klinikat tarjoavat apua myös sinkuille

Lapsettomuus koskettaa laajalti kaikenikäisiä, eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Suomessa lapsettomuushoitoihin voi hakeutua sekä julkisen terveydenhuollon että yksityisten klinikoiden kautta. Yksityiset klinikat mahdollistavat lapsettomuushoidot laajemmalle asiakaskunnalle.

- Jos vertaamme julkisen puolen asiakasprofiiliin, niin kyllä yksityisellä puolella korostuu muun muassa naisen korkea ikä. Meillä on asiakkaina myös sinkkunaisia ja naispareja, jotka eivät kuulu lapsettomuushoidon piiriin julkisella puolella. Koska luovutussiittiöitä ei saa julkisella puolella tarjota, voimme tarjota apua pareille, joiden miehiltä ei löydy siittiöitä edes kirurgisilla toimenpiteillä, Rauni Klami toteaa.

Jokaiselle asiakkaalle tai parille tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma, jotta toive omasta lapsesta täyttyisi mahdollisimman tehokkaasti ja turvallisesti. Yksityisellä klinikalla on mahdollisuus vaikuttaa joustavasti aikatauluihin niin, että hoidot häiritsevät mahdollisimman vähän asiakkaan arkea. Lapsettomuutta hoidetaan Aura Klinikalla monin eri tavoin.

- Tarjoamme munasolun kypsytyshoitoa, ja siihen yhdistettynä inseminaatiohoitoa. Nämä ovat ns. kevyitä hoitoja. Näiden lisäksi tarjoamme koeputkihedelmöityshoitoja, pakastealkion siirtoja sekä luovutetuilla munasoluilla ja luovutetuilla siittiöillä tehtyjä hoitoja, kertoo lapsettomuushoitojen vastaava lääkäri Annamari Lähteenmäki.

Yksityisellä puolella hoitoon pääsee käytännössä heti.

- Hoidon aloitukseen liittyvät viiveet johtuvat lähinnä hoidettavan omasta kuukautiskierrosta ja biologiasta, koska kukaan meistä ei toimi niin kuin kello. Esimerkiksi luovutussukusoluhoitoihin meillä ei ole lainkaan jonoa. Vaikka yksittäisenä päivänä saattaa olla ruuhkaa, niin varsinaista hoitojonoa meillä ei ole. Teemme tarvittaessa hoitoja viikon jokaisena päivänä ja ensimmäiset vastaanottoajat pystymme järjestämään jo aamun varhaisille tunneille.

Fokuksessa naisen terveys

Lääkäriasema Aura Klinikan palvelut kasvavat ja kehittyvät Aura Klinikan ja Medisonar Lääkärikeskuksen yhdistymisen myötä. Uusi osaamiskeskittymä tarjoaa kattavasti naisen terveyteen liittyvät tutkimukset ja hoidot.

- Tarjoamme gynekologipalveluja hyvin laajasti. On sitten kysymys esimerkiksi endometrioosista tai myoomista, niin asiakasta hoitaa aina huippuasiantuntijat. Lantionpohjan vaivoissa asiakkaitamme hoitaa tiimi, joka koostuu lääkäristä, hoitajasta ja fysioterapeutista. Lisäksi meillä on oma seksuaaliterapeutti. Raskaana oleville tarjoamme raskauden aikaista seurantaa ja ultraäänitutkimuksia mukaan lukien 4D-ultrat, uuden klinikan toimitusjohtaja Matti Piiroinen sanoo.

Aura Klinikan palvelukokonaisuus laajenee Medisonar-yhdistymisen myötä myös rintojen ultraäänitutkimuksiin. Jatkossa palveluja on tarjolla myös miehille, esimerkiksi urologin vastaanotto ja eturauhasen ultraäänitutkimukset, Matti Piiroinen kertoo.

Maaliskuun alusta toiminta keskittyy Yliopistonkadulle Aura Klinikan tiloihin ja yhdistyneen lääkärikeskuksen henkilökunta palvelee asiakkaitaan yhdessä osoitteessa. Yhdistymisen jälkeen Aura Klinikassa työskentelee yli 30 lääkäriä, terapeuttia ja muuta henkilökuntaa saman katon alla.

Aura Klinikassa työskentelee osaava ja asialleen omistautunut henkilökunta. Kuvassa edessä lääkäri Annamari Lähteenmäki (vas.) ja hoitaja Marjo Virtanen. Takana embryologi Minna Syrjälä (vas.), hoitaja Päivi Aitos ja lääkäri Rauni Klami.
Aura Klinikassa työskentelee osaava ja asialleen omistautunut henkilökunta. Kuvassa edessä lääkäri Annamari Lähteenmäki (vas.) ja hoitaja Marjo Virtanen. Takana embryologi Minna Syrjälä (vas.), hoitaja Päivi Aitos ja lääkäri Rauni Klami.

Luovutusprosessin kulku

Turkulaisessa Aura Klinikassa munasolun luovuttajaan pidetään yhteyttä koko luovutusprosessin ajan. Prosessi alkaa alkuhaastattelulla, joka useimmiten tehdään puhelimitse.

- Keskustelun aikana kerromme luovutuksesta kiinnostuneelle naiselle, mitä munasolun luovuttaminen käytännössä tarkoittaa ja sen jälkeen hän tulee ensikäynnille lääkärille ja hoitajalle. Ensimmäiseksi teemme lääketieteellisen tutkimuksen ja keskustelemme luovuttajakandinaatin kanssa siitä, miltä luovutusprosessi hänestä kuulostaa. Jos luovuttaja on edelleen kiinnostunut luovuttamaan munasoluja, aloitamme luovutusprosessin. Sopivan vastaanottajan löydyttyä voidaan aloittaa stimulaatiohoito, joka tarkoittaa sitä, että munasoluja lähdetään kasvattamaan hormonihoidolla munasarjoissa. Stimulaation jälkeen munasolut kerätään talteen munasolupunktiolla. Punktion jälkeen seurataan luovuttajan vointia ja sovitaan jatkosta. Useimmiten olemme luovuttajiin yhteydessä puhelimitse hoitojakson loppuun saakka, Aura Klinikan vastaava hoitaja Päivi Aitos kertoo.

Luovuttajan terveystiedot tutkitaan haastattelemalla luovuttajaa, tekemällä lääkärintarkastus, gynekologinen tutkimus ja ultraäänitutkimus. Sukukartoituksen avulla selvitetään, onko luovuttajalla tai suvussa mahdollisesti jotain sairauksia. Lisäksi luovuttajalta tutkitaan infektioverinäytteet ja verestä tehdään kromosomimääritys.

Lapsettomuushoitoon tuleva pari saa esittää toiveita luovuttajan ulkoisten ominaisuuksien suhteen.

- Pyrimme etsimään hyvin samankaltaisen luovuttajan kuin vastaanottaja on. Jos vastaanottajanainen on vaaleahiuksinen ja sinisilmäinen niin valitsemme luovuttajan, jonka hiusten ja silmien värit ovat vastaavat kuin vastaanottajalla. Pituustoive on vähän hankalampi toteuttaa, sillä geeniperimä määrittelee, minkä mittainen henkilö on. Tämä on hyvin monimutkainen yhtälö, johon emme voi suuresti vaikuttaa, Päivi Aitos sanoo.

Luovuttajien tiedot rekisteröidään ja tallennetaan Aura Klinikan luovuttajarekisteriin. Tämän lisäksi Valvira ylläpitää Luoteri-rekisteriä, johon jokainen luovuttaja rekisteröidään. Hedelmöityshoitolain mukaan enintään viiteen eri perheeseen saa syntyä lapsia yhdeltä luovuttajalta, mitä klinikalla seurataan, Päivi Aitos vahvistaa.

Monet lapsettomuudesta kärsivät pariskunnat ovat saaneet apua ongelmaansa Aura Klinikan tarjoamista hoidoista.
Monet lapsettomuudesta kärsivät pariskunnat ovat saaneet apua ongelmaansa Aura Klinikan tarjoamista hoidoista.

Lapsen ja luovuttajan oikeudet

Lapsella on mahdollisuus 18 vuoden iässä ottaa selvää alkuperästään ottamalla yhteyttä Valviraan. Aura Klinikan vastaava hoitaja Päivi Aitos kertoo, että klinikka suosittelee kaikille vastaanottajille, että he kertovat lapsen kasvaessa lahjasta, jonka ovat saaneet luovuttajanaiselta.

- Ohjaamme vanhempia aina korostamaan, että lapsen vanhemmat ovat nyt ja tulevat ikuisesti olemaan hänen vanhempiaan ja he rakastavat lastaan äärimmäisen paljon. Munasolun luovuttaja saa kysyessään tietää, että onko raskaus alkanut ja onko lapsi syntynyt. Tämän enempää tietoja emme kerro luovuttajalle.

Mikä on Aura Klinikka?

Aura Klinikka on kotimainen, lääkäreiden omistama naisen terveyteen ja lapsettomuushoitoihin erikoistunut lääkäriasema. Lääkärit perustivat Aura Klinikan, koska halusivat tarjota kaikenikäisille naisille paikan, josta saa apua kaikissa naiseuteen liittyvissä asioissa elämän eri vaiheissa.

Aura Klinikka palvelee osoitteessa Yliopistonkatu 15 B 16, Turku. Lisätietoja palveluista, hoitohenkilökunnasta ja hoidoista http://www.auraklinikka.fi/

Sukusolun luovutuksella voi antaa elämän lahjan

Lahjoitettuja munasoluja tarvitaan silloin, kun omia munasoluja ei ole tai ne ovat liian heikkolaatuisia. Munasoluista on jatkuva tarve ja hoitojen määrää rajoittaa lahjoitettujen munasolujen saatavuus.

Sofia, 30, on luovuttanut munasoluja kahdesti. Häntä munasolujen lahjoittamiseen motivoi nimenomaan ajatus auttamisesta.

- Omassa elämässäni lapset eivät ole ajankohtaisia juuri nyt ja olen ollut kiinnostunut munasolujen luovuttamisesta ennenkin. Minulle tuli sellainen tunne, että koska en itse munasolujani nyt tarvitse, niin voisin niitä luovuttaa jollekin toiselle. Sisälläni on positiivinen tunne siitä, että auttaisin jotain perhettä saamaan lapsen, jota rakastaa ja, joka olisi niin toivottu. Itselläni on biologian taustaa ja työskentelen sairaanhoitajana, nämä ehkä selittävät myös kiinnostustani luovutusta kohtaan. Tämä on jo toinen kerta, kun tulen luovuttamaan munasoluja Aura Klinikalle.

Luovutustoimenpidettä hän kuvailee kivuliaaksi, mutta lisää kipukokemuksen riippuvan tietysti siitä millainen kipukynnys luovuttajalla on.

- Itse punktio tuntuu vähän samalta kuin kierukan laitto. Punktiossa saa kyllä kipua lievittävää lääkettä, jota on mahdollista saada lisää tarpeen niin vaatiessa. Punktiosta toipumiseen tarvitsee sairauslomaa toimenpidepäivän lisäksi ehkä myös seuraavan päivän, riippuen siitä millaista työtä tekee.

Sofia toteaa, että matkoista maksettu kulukorvaus tuli hänelle yllätyksenä.

- En ollut tästä tietoinen, kun ensi kertaa tulin luovuttamaan.

Munasolun luovuttaminen vaatii yhteensä viisi käyntiä klinikalla. Lääkärin ensitutkimuksen lisäksi kolmella ultraäänikäynnillä seurataan munasolujen lisääntymistä ja kasvua ja sitten on itse punktiotoimenpide.

- Itse arvostan sitä, että saan käyntien yhteydessä arvokasta tietoa terveydentilastani. Nämä tutkimukset antavat mielenrauhan, että kropassani on kaikki hyvin, hän sanoo.