Mainos

Olavi Ala-Nissilä
Osallistava kasvu vähentää osattomuutta

Osattomuus ja syrjäytyminen ja osattomuuden tunne ovat isoja ongelmia yhteiskunnan toimivuuden ja kansanvallan kannalta.

Ranskassa kansa on kadulla ja protestoi jo neljättä viikkoa. Iso osa tuntee jääneensä osattomiksi kasvusta ja sinnittelevänsä äärirajoilla. Vaikka presidentti Macron on jo perunut alkuperäisen kipinän eli bensaveron korotuksen ja korottanut minipalkkaa, liekit eivät ota laantuakseen. Italiassa talous on junnannut paikallaan jo parikymmentä vuotta ja velkapommi on räjähtämässä käsiin. Siitä huolimatta uusi hallitus hakee vauhtia lisävelalla ja populistisilla pikavoitoilla. Ruotsissa ei löydy yhteistä säveltä hallituksen muodostamiseksi. Britanniassa seurataan mikä Brexit-kauhuskenaarioista toteutuu. Yhdysvalloissa presidentti Trumpin politiikka ja kauppapoliittinen uhittelu on saattanut markkinat kasvavan epävarmuuden aikaan. Venäjälläkin peruutetaan uudistamisessa.

Gallup-demokratia, katteeton retoriikka ja trollaus sekä niihin pohjaava populismi eivät kuitenkaan tuo ratkaisua ongelmiin. Päinvastoin populismi voi syödä kansanvaltaa rotan lailla ja kasvattaa lopulta osattomuutta.

Tuoreessa kirjassani "Ottakaa mut mukaan - Osallistavaan kasvuun" kirjoitan työttömyyden, alueellisen keskittymisen sekä tulojen, koulutuksen ja sosiaalisen eriarvoistumisen syistä ja riskeistä. Ratkaisuja osattomuuteen haen osallistavasta ja mukaansa ottavasta talouskasvusta (inclusive growth). Asetan kahdeksan teesiä Valtioneuvoston ja EU-komission seinille ja muillekin seinille. Osaaminen ja osaamissopimus, kannustava ja toimiva perusturva ja verotus, uusi aluekehittäminen ja asukkaan keskiöön asettava asuntopolitiikka ovat keskeisessä roolissa. Kuulutan ihmisiltä omavastuuta, mutta samalla tarvitaan reilua yhteisvastuutakin.

Haen samalla eväitä pääministeri Juha Sipilän talous- ja työllisyyspolitiikan jatkolle. Strategisen hallitusohjelman aikana on tullut 115 000 uutta työpaikkaa ja julkinen talous on tasapainottunut vahvasti. Jatkaminen antaa osallisuutta talouskasvuun kaikille.

Nousuvesi voi nostaa kaikkia laivoja.

Kirjoittaja on pitkäaikainen kansanedustaja, eduskunnan tarkastusvaliokunnan varapuheenjohtaja ja Keskustan talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja, pitkäaikainen KHT-tilintarkastaja ja entinen Euroopan Tilintarkastustuomioistuimen jäsen ja tietokirjailija. Olavi Ala-Nissilän kirjaa voi tilata Varsinais-Suomen Maakuntaviestiltä: jouko.vaha-rahka@netti.fi

Olavi Ala-Nissilä

Syntymäpaikka: Loimaa

Perhesuhde: Naimisissa, 1 lapsi

Kotisivut: olaviala-nissila.net

Ammatti/arvo : kauppatieteiden maisteri, ent. KHT-tilintarkastaja

Vaalipiiri: Varsinais-Suomen vaalipiiri

Puolue: Suomen keskusta