Mainos:

Mitä Hansakorttelin kulissien takana syntyy? Katso vaihtokuvat ja ylläty!

Hansakorttelissa on nyt tekemisen meininki. Uusi Hansa on työnimi yli 11 miljoonan euron uudistuksille, joita kauppakeskuksessa tällä hetkellä tehdään - piilossa pressujen takana. Mitä kulisseissa oikein tapahtuu? Miltä Uusi Hansa valmistuessaan näyttää?

Kävimme kuvaamassa pressujen välistä ja lisäksi saimme käsiimme Uusi Hansa -suunnittelua johtavan työyhteenliittymä Schauman Arkkitehdit Oy ja suunnittelutoimisto Amerikan luomat visiokuvat korttelista. Loimme niistä kuvapareja, joiden avulla pääset nyt kurkkimaan kulisseihin ja ajassa noin vuoden eteenpäin! Ota siis hyvä asento ja lähde aikamatkalle. Oppainasi ovat kauppakeskusjohtaja Timo Palviainen ja arkkitehtisuunnittelija Olli-Pekka Vaija suunnittelutoimisto Amerikasta.

(Vaihda kuvanäkymää hiirellä)

Hansatorin uudet aallot

Ne keinuvat korkealla, antavat valon siivilöityä lävitseen. Olet kuin meren kauneimmilla laineilla. Wau! Hansakorttelin sydämen, Hansatorin, uusi kattokoristus on koko uudistuksen varmasti näyttävin kohta. Jo valmistuessaan 30 vuotta sitten, lasipyramidit herättivät hämmästystä. Nyt niiden alle saadaan valoa taittava, lämpöä säätelevä sisäkattorakennelma, jonka ansiosta tunnelma Hansatorilla on entistäkin ilmavampi, viihtyisämpi ja joka säällä oikealla tavalla valaistu. Hansatori on jälleen kokoontumis- ja tapahtumapaikka, jossa voi järjestää vaikka… linnanjuhlat?

Uutta ja perinteikästä

- Suunnittelun lähtökohtana on ollut säilyttää kaikki se perinteikäs hyvä, mitä korttelissa on ollut ja korjata puutteita. Valoisuuden ja viihtyisyyden lisääminen on ollut yksi päämäärä, arkkitehti Olli-Pekka Vaija kertoo.

Paitsi itse valaistusta lisäämällä, valoa tuodaan uusimalla pintoja ja poistamalla näköesteitä. Uusissa pinnoissa suositaan vaaleita luonnonmateriaaleja.

Viihtyisyyttä tuovat lisää myös uudet palvelut. Kahvilatarjonta monipuolistuu, tavarat ja päällysvaatteet saavat lukollisen säilytyksen ja bussiliput saa jatkossa noudettua Föli-automaatista.

- Uutena palveluna kortteliin tulee myös hotelli, 48-huoneinen Forenom, St. Erikiin. ”Uusi” on sinänsä aivan väärä sana, sillä kyseisellä paikalla on toiminut Hotel Standard jo vuonna 1912 ja sen jälkeen hotelli Rivoli 1990 luvulla. Ympäri mennään, yhteen tullaan, nauraa Palviainen.

Energiaa säästyy

Kaikki uudistukset eivät näy ulospäin, vaan myös talotekniikkaan on satsattu runsaasti. Uudistusten tavoitteena on vähentää vuosittaista energiankulutusta noin 230 kerrostaloasunnon kulutuksen verran. Hiilidioksidipäästöinä tämä 1 040 000 kg:n vähennys vastaa noin 330 auton vuosipäästöä.

- Käytännössä säästö syntyy paitsi uusista laitteista, myös siitä, että ne toimivat saumattomasti yhteen. Enää ei toinen lämmitä ja toinen viilennä samaan aikaan, Palviainen karrikoi tilannetta.

Esteettömästi eteenpäin

Yksi uudistusten tavoitteista on tehdä Hansakorttelista entistä esteettömämpi ja helppokulkuisempi.

- Kauppakeskus on rakennettu 30 vuotta sitten yhdistämällä kymmenkunta eri rakennusta, joista vanhin on rakennettu lähes 180 vuotta sitten. Nyt on tullut aika uudistaa kulkureittejä ja tuoda esteettömyys tälle vuosituhannelle, Palviainen lupaa.

Käytännössä tämä Vaijan mukaan tarkoittaa käytävien ja reittien suoristamista, uusia kulkureittejä kauppakeskuksen halki, uusia hissiyhteyksiä ja näköesteiden poistamisia.

Paikkoja viihtyä ja olla

Hansakortteliin luodaan myös oleskelualueita, kuten nämä ”Espanjalaiset portaat”, jotka ovat vielä visusti pressun alla piilossa! Rappusille on kiva jäädä katselemaan ohikulkevaa ihmisvirtaa tai tekemään vaikka etätöitä tunniksi. Puhelimen tai tietokoneen lataamista varten löytyvät tietysti pistokkeet.

- Kauppakeskus kaupungin keskustassa on ja tulee aina olemaan paljon muutakin kuin ostospaikka. Tänne tullaan elämään ja viihtymään. Tämä on kaupungin sydän, Palviainen kiteyttää.

Uusi Hansa valmistuu pala palalta seuraavan vuoden aikana. Kaikki liikkeet palvelevat sinä aikana normaalisti. Lähde siis reaaliretkelle kortteliin. Ota kännykkä mukaasi ja katso löydätkö kuvatut paikat. Sulje toinen silmäsi, avaa kuvan verhoa ja kuvittele, miltä todellisuus vuoden päästä näyttää!

Videolla arkkitehti Olli-Pekka Vaija kertoo, miten Uusi Hansa luotiin.
Videolla arkkitehti Olli-Pekka Vaija kertoo, miten Uusi Hansa luotiin.