Mainos:

Taju pois hammaslääkärillä

Hammaslääkärillä ei tarvitse pelätä ainakaan kipua, sillä sen lievittämiseen on monta eri keinoa.
Hammaslääkärillä ei tarvitse pelätä ainakaan kipua, sillä sen lievittämiseen on monta eri keinoa.

Taju pois hammaslääkärillä

”Lempiruoka: makaronilaatikko. Eniten pelkään: hammaslääkäriä.” Kirjoititko sinäkin ystäväkirjaan näin? Pelko saattaa olla opittua tai todellista, mutta joillekin se on lähes ylitsepääsemätöntä. Käyntiä piinapenkkiin lykätään siksi vuodesta toiseen.

Suun terveydestä ei kuitenkaan voi tinkiä loputtomasti. Suuhygienia kärsii, ja lopulta myös terveys on vaarassa, sillä hammasperäiset tulehdukset ovat riski varsinkin sydämelle. Usein pitkäaikaisesti hoitamatta jääneisiin hampaisiin liittyy häpeän tunnetta, mikä lisää pelkoa entisestään.

Terveystalo HammasPulssin palveluesimies Heli Palmroosin mukaan häpeä on kuitenkin aivan turhaa.

- Me olemme täällä auttamassa ihmisiä heidän hammasongelmissa, emmekä tuomitsemassa ketään, hän muistuttaa.

Pelko voi johtua monesta syystä, mutta kipua ei nykyhammaslääkärissä tarvitse kärsiä. Sen poistamiseen on olemassa monia keinoja. Pelosta kannattaa mainita viimeistään, kun tulee vastaanotolle.

- Pelko ja kipu ovat kullekin ihmiselle erilaisia ja ne voidaan selättää monella tavalla. Mikäli tuntuu siltä, että puudutus tai esilääkitys ei ole riittävä toimenpide, voidaan miettiä sedaatiohoitoa eli lääkkeellistä rentoutusta. Siinä potilaalle annetaan suonensisäisesti rauhoittavia ja kipua poistavia lääkkeitä. Potilas on tajuissaan, mutta unelias. Olo on sellainen ”hällä väliä” ja usein koko hoidosta ei jälkeenpäin muista mitään, hammaslääkäri Joona Kangasniemi kertoo.

Toinen vaihtoehto on nukutus, jossa potilas ei ole tietoinen tapahtumien kulusta lainkaan. Anestesiatiimi on paikalla koko hoidon ajan ja tarkkailee potilaan hyvinvointia.

- Mikäli hammaslääkärillä oleminen tuntuu liian pelottavalta, voidaan käynti hoitaa niin, että potilas nukkuu koko toimenpiteen ajan, Kangasniemi lohduttaa.

Koska sedaatio- ja nukutushoidot ovat potilaalle täysin kivuttomia, voidaan kaikki tarvittavat toimenpiteet tehdä kerralla. Samalla käynnillä voidaan tarvittaessa paikata tai poistaa hampaita, poistaa hammaskiveä, ottaa röntgenkuvia ja tehdä juurihoito – tai muitakin toimenpiteitä, kuten poistaa vaikka korvista tuubit. Koska potilas ei aktiivisesti seuraa toimenpidettä, on hyvä suunnittelu ja keskustelu etukäteen tarpeen.

Sedaatio- tai nukutushoidossa tehtävistä toimenpiteistä keskustellaan aina etukäteen ja tehdään hoitosuunnitelma. Kaikki toimenpiteet pyritään tekemään yhdellä käynnillä.
Sedaatio- tai nukutushoidossa tehtävistä toimenpiteistä keskustellaan aina etukäteen ja tehdään hoitosuunnitelma. Kaikki toimenpiteet pyritään tekemään yhdellä käynnillä.

- Käynti aloitetaankin aina keskustelemalla asiakkaan tilanteesta ja toiveista. Yleensä otetaan ensin koko leuasta röntgenkuvat, mikä on täysin kivutonta. Täten voidaan sopia, miten voidaan edetä ja mitkä ovat hoidon kustannukset, Palmroos muistuttaa.

Ystävänkirjan tekstiin ei siis ole pakko sitoutua loppuelämäksi. Kun hammaskaluston on laittanut kerralla sedaatiohoidossa kuntoon, voi seuraava käynti olla jo paljon mieluisampi. Silloin voi miettiä, riittääkö pelkkä puudutus ja hymyilevä, tuttu hammaslääkäri.


Terveystalo HammasPulssi päivystää Humalistonkadulla.
Terveystalo HammasPulssi päivystää Humalistonkadulla.

Hammaslääkärille 7 päivänä viikossa

Terveystalo HammasPulssin toimipisteessä Humalistonkadulla hammaslääkärille pääsee vuoden jokaisena päivänä. Arkisin ovet ovat auki aamukahdeksasta iltakahdeksaan ja viikonloppuisin sekä pyhisin kello 9.30 -17. Ajan voi varata soittamalla numeroon 030 6000 tai osoitteen www.terveystalo.com kautta. Ajanvaraus on avoinna kellon ympäri.

Kiireellisissä tapauksissa hoitoon pääsee päivystysajanvarauksella. Turvotus on merkki tulehduksesta, joka saattaa aiheuttaa vakavankin tilanteen ja on hoidettava heti. Mikäli hammas lohkeaa ja on kipeä, kannattaa se hoitaa välittömästi.

Turun keskustan toimipisteen lisäksi Terveystalolla on hammaslääkäripalveluita Turun seudulla Loimaan ja DataCityn yksiköissä.

Terveystalo HammasPulssille laatusertifikaatti

Terveystalo HammasPulssi on Suomessa ensimmäinen suun terveyden hoitoyksikkö, jolle on myönnetty ISO 9001 -laatusertifikaatti. Joulukuussa myönnetyn todistuksen avulla varmistetaan muun muassa, että johtamisjärjestelmä on tehokas, organisaation toiminta on laadukasta ja että sitä kehitetään jatkuvasti.

Terveystalossa, jossa toimipaikkoja on useita, huomiota on kiinnitetty erityisesti siihen, että toiminta on yhtä laadukasta joka paikassa. Riskien hallintaan ja ennakointiin panostetaan potilasturvallisuuden lisäämiseksi. ISO 9001 -sertifiointi on laadunhallinnan ja toiminnanohjauksen tunnetuimpia sertifiointityökaluja.