FC Inter: Huutava pula jalkapallokengistä

Kenny Mansallyn keräys on otettu hyvin vastaan myös pelikavereiden joukossa FC Interissä. Pelaajat ovat lahjoittaneet kenkänsä keräykseen.
Kenny Mansallyn keräys on otettu hyvin vastaan myös pelikavereiden joukossa FC Interissä. Pelaajat ovat lahjoittaneet kenkänsä keräykseen.

Abdoulie ”Kenny” Mansally pelasi viisitoista vuotta jalkapalloa paljain jaloin. Ensimmäiset omat kengät hän sai maaotteluun. Sitä ennen peleihin oli lainattava tossuja kavereilta. Nyt FC Interin tuore pelaaja kerää joukkueensa kanssa kenkiä Gambiaan.

-Meitä oli kuusi veljestä, joten äidin oli vaikeaa löytää pöytään tarpeeksi ruokaa. Usein meillä oli aamiaista ja päivällistä, muttei lounasta. Tai sitten oli lounasta, muttei aamiaista. Mutta niinä päivinä jollain muulla perheellä saattoi olla päivällistä, joten söimme heillä, Mansally kertoo Veritas Stadionin ravintolassa.

Mansallyjen isä kuoli Kennyn ollessa 11-vuotias, minkä jälkeen koulunkäyntiin ei veljeksillä ollut varaa. Jalkapallo täytti elämän. Sitä potkivat kaikki muutkin Tallindingin kylän lapset Gambian sisäosissa. Kengät olivat jalassa vain harvalla.

-Kun kuulin, että kahdensadan kilometrin päässä järjestetään kaksipäiväiset maajoukkuekarsinnat, jonne saa ilmaisen bussilipun, lainasin kengät, jotta pääsin osallistumaan. Matkaevääksi onnistuin hakemaan mangon puusta. Sen avulla jaksoin pelata.

Karsintoihin osallistui yli 600 taitavaa poikaa. Jokaisella oli 30 minuuttia aikaa vakuuttaa valmentajat. Kenny Mansally kuuli oman nimensä tulevien maajoukkuepelaajien joukossa, mutta ajatteli, että valituksi tuli joku samanniminen. Kun kukaan muu ei noussut seisomaan, oli jo pakko uskoa.

-Palasin kotiin ja kerroin äidilleni, että olen maajoukkueessa. Hän kysyi, mikä se on. Kun tein Gambian ensimmäisen maalin, ja ihmiset rynnivät kaduilla ja hurrasivat, hän luuli, että mellakka oli puhjennut. Sitten hän ymmärsi, että he juhlivat minua, ja että maajoukkue oli hyvä asia.

Gambiassa on huutava pula kengistä. Keräykseen voi lahjoittaa minkälaisia urheilukenkiä tahansa.
Gambiassa on huutava pula kengistä. Keräykseen voi lahjoittaa minkälaisia urheilukenkiä tahansa.

Jokainen voi auttaa lahjoittamalla kengät

Kuusitoistavuotias taitava poika pisti USA:n kykyjenetsijöiden silmiin ja hänet pestattiin pian New Englandin osavaltioon pelaamaan. Niin alkoi ammattilaisura, mutta myös uuden kielen ja kulttuurin omaksuminen.

-Pukuhuoneessa näin, kun pelikaverit heittivät kengät pelin jälkeen roskakoriin. Kysyin, saisinko ne. Sen jälkeen he aina antoivat vanhat kenkänsä minulle kotiin Gambiaan viemisiksi. Sana lähti kiertämään ja minulle satelee kenkäpyyntöjä kotimaasta. Kerään kenkiä aina, kun voin ja vien mukanani tarvitseville.

Vuosi sitten Mansallyn matka jatkui USA:sta jalkapallomantereelle Eurooppaan ja Suomeen. Ensin hän pelasi vuoden Kemissä, tämän vuoden alusta kotiseura on ollut FC Inter.

-FC Inter halusi heti auttaa minua kenkien keräämisessä. He lupasivat järjestää keräyslaatikoita ja lähettää kengät perille kotikylääni postissa. Olen tästä niin kiitollinen ja onnellinen. Olen itse kokenut sen muutoksen, minkä kengät voivat tehdä ihmisen elämään. Tiedän, miten onnelliseksi kenkäpari tekee ihmisen. Se on kuin saisi kultaa. Yksiä kenkiä käyttää vuorotellen iso joukko, joten niistä on hyötyä monelle.

FC Interin Junior Cafe toimii Veritas Stadionin pihalla. Kenkiä voi jättää sinne tämän viikon. Kioski avaa aamuisin kello 11 ja on auki Kupittaan tapahtumista riippuen, iltaan asti.
FC Interin Junior Cafe toimii Veritas Stadionin pihalla. Kenkiä voi jättää sinne tämän viikon. Kioski avaa aamuisin kello 11 ja on auki Kupittaan tapahtumista riippuen, iltaan asti.

Mansallyn mukaan ei ole väliä millaiset lahjoitettavat kengät ovat, vaan kaikenlaiset ja kokoiset urheilukengät kelpaavat. Hän itse varmistaa, että kengät menevät niitä tarvitseville hänen kotikylässään.

-Kun pelaa monta tuntia päivässä ilman kenkiä, kynnet lähtevät varpaista, hän kertoo ja hymyilee leveästi.

FC Interille keräykseen mukaan lähteminen oli markkinointia hoitavan Kari Lehtisen mukaan helppo päätös. Seuran arvojen mukaista on tehdä enemmän yhdessä pelaajien ja heidän läheistensä kanssa.

-FC Inter haluaa tarjota puitteet pelaamiseen ja antaa tukea ihmisenä kehittymiseen kaikille tasavertaisesti. Tämä kampanja on osoitus siitä, että niin edustusjoukkue, pienet pelaajat ja heidän vanhemmat kuin koko kaupunkikin voi tehdä enemmän yhdessä, Lehtinen hehkuttaa.

FC Inter - Kennyn kenkäkeräys

Tuo käytetyt urheilukenkäsi seuraaviin keräyspisteisiin:

11.–16.6. päivittäin kello 11 alkaen Veritas Stadionin FC Interin Junior Café

13.6. kello 16–18 Kupittaan Citymarket

14.6. kello 16–18 Kauppakeskus Mylly (Myllyntorin ja Prisman välissä)

15.6. kello 16–18 Kauppakeskus Hansa (Hansatori)

Jokaista jättämääsi kenkäparia vastaan saat yhden pääsylipun 16.6. kello 18.30 pelattavaan FC Inter – Vaasan Palloseura ”kenkäpeliin” Veritas Stadionilla. Kengät voi vaihtaa pääsylippuun myös Veritas Stadionin lippukioskilla 16.6. kello 17:30 alkaen.

Kenkien keräämisen Suomessa hoitaa hyväntekeväisyytenä Remeo Oy. Kengät lähetetään Gambiaan suoraan, ilman välikäsiä.

Kaikenkokoiset jalkapallo- ja urheilukengät otetaan ilolla vastaan.