45 työvuotta takana ja rennot eläkepäivät edessä –
K-Citymarket Ravattulassa juhlistettiin Eeva-Liisan mittavaa työuraa

Tavaratalojohtaja Kari Verho (vas.) ja kauppiaspari Hanna ja Timo Ilmolahti saattoivat Eeva-Liisan eläkkeelle. Pidetyn työntekijän viimeistä työpäivää juhlistettiin myös henkilökunnalle järjestetyssä kahvitilaisuudessa.
Tavaratalojohtaja Kari Verho (vas.) ja kauppiaspari Hanna ja Timo Ilmolahti saattoivat Eeva-Liisan eläkkeelle. Pidetyn työntekijän viimeistä työpäivää juhlistettiin myös henkilökunnalle järjestetyssä kahvitilaisuudessa.

Ravattulan K-Citymarketin asiakaspalvelupäällikön, Eeva-Liisa Hämäläisen askel on kevyt ja hymy herkässä. 45 vuotta kestänyt työura Ravattulan liikekeskuksessa on nyt takana päin ja edessä ihanat eläkepäivät. Eeva-Liisan mittavan työuran aikana työnantaja on vaihtunut kolme kertaa vaikka työpaikka onkin pysynyt aina Ravattulassa, samojen seinien sisällä.

Eeva-Liisan työura alkoi vuonna 1972 Turun Ravattulaan avatusta Heps-tavaratalosta, joka oli ajan mittapuun mukaan aikansa edelläkävijä ja Suomen ensimmäinen automarket. Savosta lähtöisin olevan Heps-ketjun liikeidea oli myydä laatutuotteita erittäin huokein hinnoin. Laaja tavaravalikoima ja kilpailukykyiset hinnat hurmasivatkin asiakkaat, joita tuli ostoksille bussilasteittain aina Ruotsista asti. - Työskentelin Hepsissä kassatehtävissä aluksi iltaisin ja viikonloppuisin. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Hepsin toimistonhoitaja pyysi minut apulaisekseen toimiston puolelle. Työtehtäviini kuului muun muassa telexien lähettäminen ja avustavat kirjanpitotyöt, muistelee Eeva-Liisa.

Heps muuttuu Anttilaksi

Vuonna 1977 Anttila osti Hepsin ja se muutettiin vuotta myöhemmin Anttila-tavarataloksi. Eeva-Liisa ja Hepsin koko muu henkilökunta saivat jatkaa Anttilan palveluksessa vanhoissa työtehtävissään. Nuori ja tarmokas Eeva-Liisa teki vaikutuksen Anttilan silloiseen tavaratalojohtajaan Esko Saloon. Esko tarjosi 80-luvun alussa Eeva-Liisalle toimistonhoitajan paikkaa, silloisen toimistonhoitajan jäädessä eläkkeelle. – Ei minun kauaa tarvinnut harkita uutta pestiä vaan siirryin toimistonhoitajaksi mielelläni. Vastuullani oli koko talon henkilökunnan palkanlaskenta ja uusien työntekijöiden työsopimusten tekeminen. Tuosta ajasta minulla on hyvät muistot. Anttila menestyi hyvin ja elettiin seesteistä aikaa, kertoo Eeva-Liisa.

90-luvun alkupuolelta lähtien Eeva-Liisa hoisi Anttilassa kahta työtehtävää samanaikaisesti. Osa työpäivästä kului toimistopäällikön tehtävissä ja osa kassaesimiehenä. - Vaikka työtä oli paljon, niin en ole oikeastaan koskaan tuntenut itseäni väsyneeksi. Meillä on ollut aina hyvä työilmapiiri, se on varmasti auttanut jaksamaan, miettii Eeva-Liisa.

Kesko ostaa Anttilat ja muuttaa Ravattulan Anttilan K-Citymarketiksi

- Olen luonteeltani positiivinen ihminen. Eteenpäin pitää mennä ja uutta on ollut aina mukava opetella. Mutta on minunkin työuralleni sattunut kiperiä ja vaikeita aikoja, joista ehkä merkittävin tapahtui vuonna 2002, kun Kesko osti Anttilan ja muutti tavaratalon K-Citymarketiksi. Kulttuurimuutos oli melkoinen, mutta siitäkin selvittiin suomalaisella sisulla, naurahtaa Eeva-Liisa.

Syksyllä 2002 Timo ja Hanna Ilmolahti valittiin K-Citymarket Ravattulan kauppiaiksi. Kauppiaspari luotsaa Ravattulaa edelleen.

Aurinkoista Eeva-Liisaa jäävät kaipaamaan niin asiakkaat kuin henkilökuntakin.
Aurinkoista Eeva-Liisaa jäävät kaipaamaan niin asiakkaat kuin henkilökuntakin.

Asiakkaat arvostavat tuttua asiakaspalvelijaa

- Olen iloinen siitä, että olen saanut olla asiakkaiden kanssa tekemisissä vieläkin vaikka suurin osan työpäivistäni onkin kulunut toimistotöitä tehden. Viime vuosina minulla on ollut tapana työskennellä asiakaspalvelupisteessä aamuisin kahdeksasta yhdeksään. Minusta on mukavaa vaihtaa kuulumisia tuttujen asiakkaiden kanssa. Osa heistä on asioinut täällä Ravattulassa aina Hepsin ajoilta asti, joten olemme tunteneet toisemme miltei puolen vuosisadan ajan, naurahtaa Eeva-Liisa.

”Ei ole tarkoitus jäädä keinutuoliin kiikkumaan”

Eeva-Liisa aikoo nauttia ensimmäisestä vapaaherrattaren päivästä hyvässä seurassa. – Herään aamulla kiireettömästi, kelloon katsomatta. Päivällä haemme mieheni Karin kanssa lapsenlapsemme, 3-vuotiaan Sannin päivähoidosta ja suuntamme porukalla Littoistenjärvelle uimaan. Myöhemmin tulee myös toinen lapsenlapsi Elias, 11 kk, käymään ja laitamme ruokaa kotona ja Sanni saa jäädä yökylään, jos niin haluaa. Mummilla ei ole enää kiire minnekään, lupaa tuore eläkeläinen. - Vaikka kellon kanssa ei tarvikaan enää juosta kilpaa, en aio jäädä keinutuoliin kiikkumaan. Pidän käsitöiden tekemisestä ja voimistelusta, aion jatkaa molempia harrastuksia edelleen, kertoo Eeva-Liisa.

Eeva-Liisa on harrastanut voimistelua Turun Jyryssä pikku tytöstä asti. Energiaa seuratoimintaan riittää vieläkin. Eeva-Liisa vetää kaksi kertaa viikossa aikuisten kuntovoimistelua ja toimii seuran taloudenhoitajana. – Seuratoiminta on minulle mieluisaa ajanvietettä. Olen vuosien varrella muun muassa ohjannut satujumppaa, harrastanut joukkuevoimistelua jonka parissa kisannut, ja valmentanut. Voimistelu on siitä mukava harrastus, että se sopii kaikille ikään katsomatta. Kannattaa tulla mukaan liikkumaan, porukassa on mukava harrastaa, kehottaa Eeva-Liisa.

K-Citymarket Ravattulan raikas ja monipuolinen Tuoretori täyttää vaativammankin herkkusuun toiveet.
K-Citymarket Ravattulan raikas ja monipuolinen Tuoretori täyttää vaativammankin herkkusuun toiveet.

K-Citymarket Ravattulan valikoima ja palvelut huippuluokkaa

Jo 16-vuotta K-Citymarketia luotsannut kauppiaspari Timo ja Hanna Ilmolahti näkevät kaupan tulevaisuuden valoisana. Takana onnistunut remontti, jonka aikana kaupan kaikki kalusteet uusittiin ja asioinnin sujuvuutta parannettiin entisestään.

Remontti toteutettiin uusinta, energiaa säästävää rakennustekniikkaa noudattaen ja kylmäkalusteiksi valittiin Suomessa valmistetut mahdollisimman energiapihit vaihtoehdot. - Muun muassa pakastealtaiksi valitsimme kannelliset mallit. Uusien kylmäkalusteiden ansiosta sähkönkulutuksemme on pienentynyt merkittävästi, kertoo Timo.

– Nöyrästi kiitollisena kauppiaana totean, että olemme uudistuksen myötä saaneet uusia asiakkaita ja myynnin kasvu on ollut jopa odotuksia parempaa. Asiakkaat ovat äänestäneet jaloillaan, iloitsee Timo.

Myös Hanna on erittäin tyytyväinen remontin lopputulokseen. – Uudistetussa, entistä avaramassa kaupassamme on helppo ja nopea asioida. Asiakkaat ovat kiitelleet muun muassa laadukasta tuoretuotevalikoimaamme sekä monipuolista salaattibaarimme, josta on helppoa napata salaatti mukaan itselle mieluisilla täytteillä. Asiakastyytyväisyystutkimuksissa asiakkaat kiittelevät myös sujuvaa kassapalvelua. Lämmin kiitos kassatoimintojen sujuvuudesta kuuluu tavaratalojohtaja Kari Verholle ja tietysti Eeva-Liisalle sekä koko kassatiimille, kiittää Hanna.