Hunajata sulle, hunajata mulle…

Jääkiekossa ehkäpä kaikkein kiistellyin maalilaulu on Erkki Liikasen esittämä Maali se on hunajata. Tiesitkö, että TPS on alkanut valmistaa hunajaansa itse Gatorade Centerin takapihalla?

Maali! Maali! Maali, se on maali, se on hunajata hunajata hunajata sulle… Yli kolmenkymmenen vuoden ajan Tepsin peleissä on soinut maalin jälkeen Erkki Liikasen ”Maali se on hunajata”, eli tuttavallisemmin Hunajata. Sanat tähän korvamatoon on aikanaan tehnyt turkulainen VeePee Lehto.

On siis luonnollista, että TPS on vuosien varrella käyttänyt hunajata-sanontaa eri yhteyksissä. Esimerkiksi TPS:n peleissä suursuosion saanut lasten leikkialue on saanut nimekseen Hunajamaailma ja yrittäjille on puolestaan oma Hunajaklubinsa.

Tepsin Hunajata voi laittaa myös suuhun

Uusin hunajaan liittyvä TPS-tuote on luonnollisesti maukas, omissa pesissä kasvatettu hunaja.

- Tepsillä on neljä mehiläisyhteiskuntaa hallilla. Talviaikaan siellä on noin 80 000 mehiläistä ja kesällä niitä on noin
200 000, kertoo Turun Palloseuran mehiläiskasvattaja Aimo Nurminen.

Kun on kyse Turun Palloseurasta, on luonnollista, että mehiläiset ovat väriltään mustia. Aikanaan mustat mehiläiset olivat hyvinkin yleisiä, mutta 1900-luvun puolenvälin jälkeen laji alkoi kadota.

- Tumma eurooppalainen mehiläinen laajeni jääkauden jälkeen koko mantereelle. Levinneisyys oli idässä Uraliin saakka, lännessä Britanniaan ja Skandinavian eteläosiin.

Aimo Nurmisen mukaan mustaa mehiläistä vietiin Euroopasta Pohjois-Amerikkaan, Uuteen Seelantiin ja Australiaan saakka.

- 1800-luvun puolessa välissä musta mehiläinen oli maailman runsaslukuisin ja levinnein mehiläisrotu.

Mustat mehiläiset pelastettiin samoihin aikoihin, kun TPS alkoi nousta

Mustat mehiläiset katosivat aikanaan nopeasti, sillä mustat mehiläiset muuttuivat yllättäen vihaisiksi.

- Mehiläisrotuja on maapallolla kaikkiaan 25. Mehiläisten hoitajat alkoivat kuljettaa Eurooppaan myös muita mehiläisrotuja kuin mustia. Musta väri on mehiläisissä dominoiva ominaisuus ja alkuperäinen musta rotu oli kadota samalla, kun vihaisia mustia mehiläisiä hävitettiin.

Aimo Nurminen korostaa, että alkuperäiset mustat mehiläiset ovat hyvin säyseitä, liikkuvia ja energisiä. On siis onni, että arvokas geeniperimä pelastettiin samoihin aikoihin 1980-luvulla, kun Maali se on hunajata -kappale esitettiin ensimmäisen kerran.

- Mehiläinen on maailman arvokkain eläin, koska se pölyttää ja luo uutta elämää. Mustien mehiläisten geeniperimä on hyvin arvokas ihmisten ja eläinten tulevaisuuden kannalta, koska ihmisen tulevaisuus riippuu pitkälti mehiläisten selviämisestä, Aimo Nurminen valottaa.

Suomessa mustia kuningattaria kasvatetaan vain Rymättylässä. Myös Euroopassa mustia mehiläisiä kasvatetaan taas lisääntyvissä määrin.

Kahta samanlaista hunajaerää on lähes mahdoton tehdä

TPS:n pesissä kasvanutta harvinaista mustan mehiläisen hunajata myydään Gatorade Centerin TPS Shopissa hintaan 19,22 euroa. (TPS on perustettu vuonna 1922).

Mehiläiskasvattaja Aimo Nurminen kertoo, kulunut kesä oli suotuisa mehiläisille ja hunajata syntyi paljon. Makua määrittelevät pitkälti olosuhteet.

- Yksikään mehiläistenhoitaja ei pysty valmistamaan aivan samanlaista hunajaerää. Mehiläiset kun hyödyntävät sitä ravintoa, mitä ympärillä on – rodusta riippumatta ja olosuhteet määrittelevät maun. Tänä vuonna Tepsin hunaja on aromikasta ja voimakkaan makuista, Nurminen kuvailee.

Teksti: Joona Haarala Kuvat: Janne Nurminen