SnapSkan-palvelu tuo renkaiden urasyvyyden puhelimeesi

Maailman ensimmäinen täysautomaattinen, 3d-teknologiaan perustuva yliajoskanneri otettiin käyttöön Turun Stockmannin parkkihallissa. Palvelun tarjoavat Nokian Renkaat ja Vianor.

SnapSkan yliajoskannerin lasersäde mittaa muutamassa sekunnissa renkaan profiilin ja piirtää siitä 3d-kuvan. Jokainen kuva on erilainen, “aito” mallinnus renkaasta.
SnapSkan yliajoskannerin lasersäde mittaa muutamassa sekunnissa renkaan profiilin ja piirtää siitä 3d-kuvan. Jokainen kuva on erilainen, “aito” mallinnus renkaasta.

Renkaiden urasyvyyden mittaamiseen ei enää tarvita tikkua tai kolikkoa, sillä SnapSkan-palvelu on käytössä tavaratalo Stockmannin Q-parkin sisäänajoon. Skannerin lasersäde mittaa vauhdissa kustakin renkaasta 300 000 pistettä, joiden avulla renkaista piirretään yksilölliset 3d-mallinnukset. Samanaikaisesti ajoneuvo tunnistetaan ottamalla rekisterikilvestä kuva. Nämä tiedot yhdistyvät kuitenkin vain, mikäli asiakas niin haluaa.

- Ajoneuvon haltija voi lähettää palveluun viestin, jolloin hän saa välittömästi matkapuhelimeensa raportin renkaittensa kunnosta. Näin hän voi helposti varmistaa, että renkaat ovat turvalliset, palvelun kehityksestä Nokian Renkailla vastaava Ville Nikkola iloitsee.

Käyttäjän ei tarvitse asentaa erillisiä laitteita tai sovelluksia ajoneuvoon, puhelimeen eikä tietokoneelle. Raportin saa riippumatta siitä, minkä merkkisillä renkailla ajaa.

Raportissa arvioidaan sanallisesti renkaiden kunto. Lisäksi eroavuuksia voi tarkastella tutkimalla jokaisen renkaan profiilikuvaa. Näin esimerkiksi väärän aurauskulman voi havaita ajoissa ja säästää selvää rahaa. Raportissa kerrotaan myös, kuinka paljon renkaiden kuluma pidentää jarrutusmatkaa verrattuna uusiin renkaisiin.

Testitulokset asiakkaalle

Testin tulokset yhdistetään auton tietoihin vasta sitten, kun ajoneuvon haltija niin pyytää, eli kirjautuu palveluun. Muussa tapauksessa ne pyyhkiytyvät järjestelmästä pois kahdessa viikossa. Yksittäisen ajoneuvon tuloksia ei luovuteta viranomaisille. Järjestelmästä saadaan toki paljon hyödyllistä yleisdataa rengastilanteesta, mitä voidaan hyödyntää renkaiden tuotekehityksessä ja turvallisuuden parantamisessa.

Turkuun ensimmäisenä maailmassa

SnapSkan on Suomessa Nokian Renkaiden ja Vianorin kehittämä palvelu, jossa tekniset ratkaisut on tuotettu yhteistyössä Futuricen ja Affecton kanssa. Laitteessa hyödynnetään brittiläistä Sigmavisionin patentoimaa 3d-skannausteknologiaa. Konsepti on maailmanlaajuisestikin uusi. Palvelu oli koekäytössä Helsingissä, mutta Turku on ensimmäinen kaupunki, jossa se saa pysyvän jalansijan. SnapSkan on herättänyt alalla runsaasti kiinnostusta, joten Turun pilotin odotetaan leviävän nopeasti myös muualle maailmaan.

Renkaiden urasyvyydet

Kesärenkaat:

Lain mukaan vähintään 1,6 mm

Liikenneturvan suositus vähintään 4 mm

Talvirenkaat joulu-helmikuussa:

Lain mukaan vähintään 3 mm

Liikenneturvan suositus vähintään 6 mm

FAKTA

Täysautomaattisen yliajolaitteen lisäksi SnapSkan-pisteitä löytyy Vianorin rengasliikkeistä Turun seudulla. Niissä rengasraportti saadaan rullaamalla rengas käsiskannerilla. Vianorin toimipisteisiin voi mennä skannauttamaan renkaansa maksutta liikkeiden aukioloaikoina.

Tee näin:

1. Aja Stockmann Q-parkiin. Renkaasi skannataan automaattisesti.

2. Kirjaudu rekisterinumerollasi osoitteessa snapskan.fi. Saat rengasraportin sähköpostiisi. TAI

3. Lähetä rekisterinumerosi tekstiviestillä numeroon 18136. Viesti on maksuton. Saat linkin raporttiisi matkapuhelimeesi.

Huonokuntoiset renkaat suuri turvallisuusriski

Liikennevakuutuskeskuksen ylläpitämän onnettomuustietokannan mukaan renkaat ovat olleet riskitekijänä joka seitsemännessä (14 %) henkilö- tai pakettiauton aiheuttamassa kuolonkolarissa vuosina 2000 - 2015. Tuona aikana rengasonnettomuuksissa kuoli Suomessa 552 ja vammautui vakavasti 171 henkilöä.

Suurin syy rengasonnettomuuksiin on huonokuntoiset renkaat. Autonrengasliiton riskianalyysissa rengasriskit jaetaan kolmeen pääryhmään. Rengasriskeistä 46 prosenttia lukeutuu huonokuntoisiin renkaisiin, 31 prosenttia sopimattomaan rengastukseen ja 13 prosenttia vääriin rengaspaineisiin.

Huonokuntoisten renkaiden määrä on onneksi vähenemään päin. Syksyllä 2016 huonokuntoisia kesärenkaita oli 10,5 prosentilla autoilijoista eli vähemmän kuin koskaan aiemmin Autonrengasliiton kuntoseurannan aikana. Kehnoimmilla renkailla ajettiin Etelä-Pohjanmaalla, Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Valitettavan harva huonoilla renkailla ajava tunnistaa itse olevansa ryhmässä. Viime syksynä huonorenkaisista autoilijoista vain joka neljäs (27 %) tiedosti kesärenkaidensa kunnon. Useimmat huonoilla renkailla ajavista eivät siten osaa sopeuttaa ajotapaansakaan renkaiden ja olosuhteiden mukaan muodostaen liikenteessä todellisen riskiryhmän.

Nokian Renkaat onkin kehittänyt SnapSkan-palvelun juuri mittaamisen helpottamiseksi ja turvallisuuden lisäämiseksi teillämme.

Lähde Autonrengasliitto:

Henkilö- ja pakettiautojen rengasriskit 2000-luvulla

Kesärengastutkimus 2016