Taivassalo

Taivassalossa tapahtuu hyviä asioita

Taivassalo on aidosti merellinen kunta. Hakkeenpää, Kuva: Taivassalon kunta/Vesa Rantala.
Taivassalo on aidosti merellinen kunta. Hakkeenpää, Kuva: Taivassalon kunta/Vesa Rantala.

Taivassalo

1155 viikingit purjehtivat Taivassalon vesillä, Piispa Henrik kävi Taivassalossa.

1460 Taivassalo mainitaan osana Turun linnalääniä.

1874 Kustavi erkanee Taivassalon hallintopitäjästä.

1973 taivassalolaiset kalastavat 2,4 miljoonaa kiloa silakkaa.

1982 Kaitaisten silta valmistuu.

2014 yhtenäiskoulu ja liikuntahalli valmistuvat.

Kaitaisten silta on yksi Suomen suurimmista: lähes puoli kilometriä pitkä ja yli 13 metriä merenpinnasta. Kuva: Taivassalon kunta/Kari Hirvo.
Kaitaisten silta on yksi Suomen suurimmista: lähes puoli kilometriä pitkä ja yli 13 metriä merenpinnasta. Kuva: Taivassalon kunta/Kari Hirvo.

Taivassalon toukokuu on kaunis. Moni muukin asia on merellisessä kunnassa kohdillaan: Graniitinluja silakkapitäjä elää ja voi hyvin.

Taivassalo on pieni kunta, pinta-alaltaan 217 neliökilometriä ja asukkaita alle kaksi tuhatta. Näillä faktoilla Taivassalo asettuu hyvin tavanomaiseen joukkoon suomalaisessa kuntakentässä. Moni muu asia sen sijaan erottaa Taivassalon tavanomaisesta.

Yleisesti ottaen pienillä kunnilla on ollut kauniisti sanottuna haastavaa. Taivassalossa haasteisiin on vastattu tekemällä tärkeitä päätöksiä hyvissä ajoin. Investointeja kunta on tehnyt pelkästään 2010-luvulla yhteensä noin kahdeksan miljoonan euron edestä.

-Paloasema, yhtenäiskoulu, liikuntahalli, päiväkoti, ulkoliikuntapaikat, luettelee kunnanjohtaja Vesa Rantala.

Kunnan taseessa on tällä hetkellä yli neljä miljoonaa euroa ylijäämää, ja lainamäärä on laskussa. Kunnan tilikauden tulos viime vuodelta oli lähes puolitoista miljoonaa euroa ylijäämäinen.

-Tulos oli ennakoitua parempi, ja toimintamenojen kasvu hidastui. Viimeiset kahdeksan vuotta kehitys on vienyt ylöspäin. Kokonaisuutena Taivassalon talous on nyt hyvällä pohjalla, Rantala tiivistää.

Taivassalon kunnanjohtaja Vesa Rantala kehuu kunnan positiivista toimintakulttuuria.
Taivassalon kunnanjohtaja Vesa Rantala kehuu kunnan positiivista toimintakulttuuria.

Positiivinen toimintakulttuuri

Hyvin lukujen taustalla on taivassalolainen tapa elää ja toimia. Keskeinen sijainti Saaristomeren sylissä on vuosisatojen saatossa valanut graniitinlujan pohjan ratkaista asioita saaristolaisella sujuvuudella.

- Kunnassa valitsee positiivinen toimintakulttuuri, ja päätöksenteko on sujuvaa. Historiastamme olemme ylpeitä ja voimme elää siitä. Mutta emme elä historiassa, vaan olemme vahvasti panostaneet kuntalaisten tämän päivän tarpeisiin, Rantala kuvailee.

Tänään Taivassalossa kunnalliset palvelut ovat erittäin hyvällä tasolla, talous vakaalla pohjalla ja kunta kuuluu muuttoliikkeen voittajiin. Omia reittejään Taivassalo on seilannut myös viestinnässä ja markkinoinnissa: kevään aikana Taivassalo näkyi ensimmäisenä kuntana kauppakeskus Myllyssä ja kuului radiomainoksissa.

- Haluamme näkyä ja kuulua siellä, missä ihmiset ovat. Sekä vakituisia- että loma-asujia palvelemme kunnan kotisivuilla, josta löytyvät muun muassa chat, uutiskirjeet sekä vapaat tontit.

Kunnan kotisivuilta löytyy erittäin kattavasti kaikki tiedot, palvelut ja yhteystiedot. Vapaita omakotitalo- sekä loma-asuntotontteja on useita tarjolla, ja hintataso on varsin kohtuullinen.

-Taivassalo on aidosti merellinen kunta. Keskusta-alueen rakennuksista yli puolet sijaitsee noin kolmen kilometrin säteellä rannasta. Ja saaria kuntaan kuuluu 181.

Vesa Rantala
Taivassalon yhtenäiskoulu valmistui elokuussa 2014.
Taivassalon yhtenäiskoulu valmistui elokuussa 2014.

Allsång på Tövis

Sosiaalisen median kanavissa Taivassalo löytyy nimellä TaivassalonK ja aihetunniste #tosviäres tuo sisältöä niin arjesta kuin juhlastakin. Kannattaa myös katsoa #kristasiegfrids, sillä tänä kesänä Taivassalossa koetaan jotain aivan uutta: Taivassalo-Seura järjestää heinäkuussa Allsång på Tövis -tapahtuman yhdessä Krista Siegfridsin kanssa.

- Yhteislaulua molemmilla kotimaisilla kielillä. Odotettavissa on hieno ja ainutlaatuinen tapahtuma.

Kesän toinen ehdoton kohokohta puolestaan edustaa vahvasti perinteitä, kun vajaan 2 000 asukkaan ja yli 8 000 vapaa-ajan asukkaan Taivassalo toteuttaa talkootöinä Varsinais-Suomen suurimman maaseututapahtuman. Järjestyksessään 44. Silakkarysäys koetaan 1. heinäkuuta.

Graniitinluja silakkapitäjä on edelleen nimensä veroinen ja oikeasti kaunis toukokuusta toukokuuhun

http://www.taivassalo.fi/