Lukijoilta

Eläinsuojelussa tarvitaan yhteistyötä ja laajaa vastuunottoa ongelmista

Koska lemmikkejä, sekä rotukoiria että löytökoiria, tuodaan Suomeen yhä enemmän olisi tärkeää, että Suomessa toimivissa eläinsuojelujärjestöissä tunnettaisiin maahantuontimääräykset, jotta vältytään turhilta tautipelkojen lietsomisilta, kirjoittaja toteaa. Kuvassa kulkukoiria Teneriffalla.
Koska lemmikkejä, sekä rotukoiria että löytökoiria, tuodaan Suomeen yhä enemmän olisi tärkeää, että Suomessa toimivissa eläinsuojelujärjestöissä tunnettaisiin maahantuontimääräykset, jotta vältytään turhilta tautipelkojen lietsomisilta, kirjoittaja toteaa. Kuvassa kulkukoiria Teneriffalla.

”Eläinhoitolassa eläimille järjestyy lämmin joulu” -jutussa (TS 21.12.) kuvattiin Turun eläinhoitolan arkea hylättyjen ja kaltoin kohdeltujen lemmikkien turvapaikkana. Muutoin lämminhenkisen jutun lopussa toimittaja ja Turun kaupungin eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser esittävät viiltäviä näkemyksiään espanjalaisista löytökoirista ja näille kodin tarjoavista ihmisistä. Ihmiset, jotka ovat antaneet kodin espanjalaiselle löytökoiralle leimataan hölmöiksi ja tyhmiksi, joita ei kiinnosta muu kuin koiran söpö ulkomuoto ja jotka eivät ymmärrä mitä kaikkia vaarallisia tauteja espanjalaiset koirat voivat Suomeen tuoda.

Olen itse antanut kodin kahdelle espanjalaiselle löytökoiralle, jotka ovat nyt ehtineet elämään Suomessa jo kolme ja neljä vuotta, minkä ajan olen toiminut riippumattomana eläinsuojeluaktiivina yrittäen auttaa sekä suomalaisia että ulkomaisia löytökoiria. Ymmärrän että Suomessa paikallisissa eläinsuojeluyhdistyksissä työtä tekevien aika menee täysin oman lähiympäristön eläinten auttamiseen, mutta sitä en ymmärrä, että heiltä usein ei tunnu löytyvän empatiaa ulkomaisia löytöeläimiä kohtaan tai ymmärrystä niitä ihmisiä kohtaan, jotka haluavat auttaa myös muita kuin omien kulmakuntien eläimiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eläinsuojelukentällä tarvittaisiin yhteistyötä kaikenlaisten toimijoiden välillä, niiden jotka keskittyvät paikalliseen eläinsuojelutyöhön Suomessa ja ulkomailla ja niiden, jotka haluavat keskittyä paikallistoimintaa laajemmin lemmikkien hylkäämisten ja kaltoinkohtelujen taustalla olevien ongelmien ennaltaehkäisyyn ja ratkaisumuotojen hakemiseen. Oman tontin puolustaminen ja arvostuksen nostattaminen tuntuu vain olevan usein suomalaisessa eläinsuojelussa tärkeämpää kuin yhteistyö ja laaja-alaisempi vastuunotto.

Leyser on huolissaan, että ”Espanjalaiset koirat saattavat tuoda mukanaan tauteja, joita Suomessa ei tunneta. Nämä taudit voivat tarttua myös ihmisiin”. Eri maista Suomeen tuotavien lemmikkieläinten mahdolliset tautiriskit määrittelee Evira maahantuontimääräysten muodossa. Tällä hetkellä Evira määrää, että EU-maasta tuotavalla lemmikkieläimellä tulee olla voimassa oleva rabiesrokotus, ekinokokkoosikäsittely, passi ja mikrosiru. Espanja on määritelty rabiesvapaaksi/matalan riskin rabiesmaaksi, joten riski siitä että tauti tulisi Suomeen rabiesta vastaan rokotetun espanjalaisen löytökoiran mukana on lähes olematon. Toinen tauti, joka voi tarttua ihmiseen koirasta on ekinokokkoosi. Tätä tautia on kuitenkin Suomessa ihan kotoperäisesti muun muassa hirvessä ja tauti on ehkäistävissä koiran säännöllisillä madotuksilla. Muita lemmikkieläimestä ihmiseen tarttuvia tautiriskejä Evira ei ole määritellyt Espanjasta tuotavien lemmikkieläinten kohdalla maahantuontimääräyksissä.

Koska lemmikkejä, sekä rotukoiria että löytökoiria, tuodaan Suomeen yhä enemmän olisi tärkeää, että Suomessa toimivissa eläinsuojelujärjestöissä tunnettaisiin maahantuontimääräykset, jotta vältytään turhilta tautipelkojen lietsomisilta. Määräykset tulee tuntea myös, jotta pystytään tunnistamaan onko eläin tuotu maahan laillisesti maahantuontimääräyksien mukaan vai salakuljetettu, jolloin maahantuontimääräyksiä ei ole joko tietämättä tai tahallaan noudatettu.

Lisää tietoa eläimistä ihmisiin tarttuvista taudeista ja niiden ehkäisystä internetistä osoitteesta www.evira.fi ja SEY:n ”Älä tuo pimeää koiraa” kampanjasta www.sey.fi/eläinsuojelu/lemmikkielaimet/ala_tuo_pimeaa_koiraa.

Suomalaisille ja ulkomaisille löytöeläimille koteja etsivät eläinsuojeluyhdistykset löytyvät osoitteesta www.koiratarhat.com.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy