Kirjoittajavieras

Potkupallon paikka

Pertti Vuola
Pertti Vuola

Naapurikunnan marketissa asioidessani selkäni takaa kuului tuttu ääni. Ei tarvinnut edes kääntyä sen tunnistaakseen. Aukon Äijä oli myöskin ostoksilla: ”Katso, ko snääki ole tullut tän piänemä kirkonkylä kauppa asioilles.” Totesin siihen, että saman ketjun kaupassa olen tottunut käymään. Kun tämä on tavaroiden suhteen helppolöytöisempi, pienempi kun on, niin melko usein täällä käyn. Matkakin on melkein sama.

l

”Hyä kos tulit. Mnää ole yht piänt asia täsä pohtinut, ja kiva o kuul, mitä snää siit funteera. Katos ko mnää ole ain tykäny potkupallosta. Kakaran potkitti usse ite tehryi taikk äiti tekemi palloi, mut saatti joskus koulus oikke jalkapalloki. Mnää käve nuarempan usse Turu Kupittaal pelei kattomas. Se stadion valmistus Helsinki olympialaisiks. Sillo mnää ensmäise kerra siäl kävi, ko siäl pelatti myäs olymppiaottelui. Semmonenki ko Saksa-Egypti. Se muuto päättys 3–1. Muista mnää myäs ko 1960, nii se tais ol, Haka ol jo varma mestari, Tepsi ol toine. Ja enä ol pelamat TPS–Haka Kupittaal. Mnää sin meni. Seisomapaika sai. Ja ko siäl ol melkke 9000 muut ihmist, nii ahrast ol. Haka se voit 2–0 ja vei pyty Valkeakoskel.”

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Mut ei mnuu mittä historia pirän snuul kertoma vaa iha nykyssi asioi. Katos, ko mnää en ollenka ymmär sitä kahina ko siäl Turus nyy o. Siäl o kaks hyä joukkuet, TPS ja Inter. Ja pahukse hiano stadion oikke kunnollise jalkapallo pelamist varte.”

”Katsomo ova kans hyvi, ja oikke lähituntuma pelist saa, ko areena ulottu melkke katsomo saak. Ja ny mnää sit luvi avisist, et Tepsi mene ens kesä pallo pelama Urheilupuisto. Kyl mar siäl hyä nurmi o, ko kerra Nurme stadionki se o nimeltäs. Mut katsoja kärsivä, ko juoksurara lissävä aika paljo etäsyyt sin pelikentä.”

”Kuules, mnää e ollenka tyk tommosest, ett Interi ja Tepsi taustal oleva herra rähisevä rahast, eikä mein mahtu samal kentäl pelama. Jos semmotte käy et TPS pela ens kesä Urheilupuistos, nii katsoja siit enite kärsivä. Nimittä nee ko tuleva peli kattoma eikä mittä kalja kittama.”

”Mnää en juur enä viit enkä jaksakka käyr Turus saak pelei kattomas, mut snää ole. Sen tärhe mnää anna snuull yhre neuvo. Tees nii, ett jos TPS ja Inter ei pääs sopimukse Kupittaal pelamisest, ja Tepsi mene pelama Nurme stadionil, nii snää et men kattoma kummanka ottelui. Kattele vaa televisios hyvi pelei niinko mnääki.”

l

Minusta Aukon Äijän ehdotus tuntui aivan erinomaiselta. Saadaanpa nähdä, miten mahdollisissa viimeisissä neuvotteluissa käy. Jos sopua ei synny, niin taidan Äijän ehdotusta noudattaa.

Kirjoittaja on kunnallisneuvos Mynämäestä.