Lukijoilta

Näkyvyyttä risteyksiin

Nykyisin on istutettu puita ja pensaita niin lähelle risteäviä alueita, että ne ovat vaaraksi autoilijoille, polkupyöräilijöille sekä jalankulkijoille. Ennen vanhaan poliisi piti huolen siitä, ettei tällaisia näkymäesteitä ollut, ja lakikin vaati näkyvyyttä risteyksissä.

Nyt ei tätä lakia enää noudateta. Eivät edes kaupungin puistopuolella ymmärretä asiaa, vaan istutetaan vaarallisesti korkeita kasveja lähes miten sattuu. Pensaita ja puita toki saa olla, muttei estämästä näkyvyyttä.

Esimerkiksi jos ruusupensas-
aitoja saataisiin kymmenen metriä lyhyemmiksi, niin sekin parantaisi jo paljon näkyvyyttä risteävissä alueissa. Erityisen vaarallisia aikoja ovat syksyn pimeät illat sadekeleineen ja silloin, kun lehtipensaissa ja -puissa on lehdet. Nyt on parempaa aikaa, kun lehdet ovat varisseet ja näkyvyys siten on risteyksissä parantuneet.

Poikani joutui juuri näkymäesteen vuoksi polkupyörällä kolariin Prisman ulostuloväylällä, Jaanintiellä. Auto oli pysähtynyt pyörätien eteen, kun vielä kolmiokin on edessä. Poika ajoi Jaanintiellä polkupyörätietä pitkin ja auto lähti yllättäen liikkeelle ja ajoi suoraan pojan eteen.

Poika lensi konepellin yli suoraan kasvoilleen maahan. Naama oli kauhean näköinen kolarin jäljiltä. Satoi, vaikka ei silloin vielä ollut pimeää. Näkyvyys oli heikko pensaista johtuen. Vika ei ollut autoilijassa eikä pyöräilijässä, vaan heikossa näkyvyydessä. Autoilija on tietysti lain mukaan syyllinen. Kypärä ei paljon auta jos tulee kasvoilleen maahan. Poika ehkä ajoi liian kovaa vauhtia, kun ottaa huomioon näkyvyyden. Autoilijalla ei siinä ole paljon aikaa reagoida.