Lukijoilta

Kiusaamiset ja häirinnät kuriin

Suomessa on käyty keskustelua ikävistä koulukiusaamistapauksista. Myös on tullut uutisia työpaikkakiusaamisista, jopa eduskunnasta asti. Sieltä samasta talosta on kantautunut tietoja myös seksuaalisesta häirinnästä.

Nämä kaikki ovat erittäin tuomittavia ja aiheuttavat kohteelleen suurta ahdistusta. Varsinkin koulukiusaamisista on ollut useita kampanjoita, joilla on yritetty kitkeä kiusaamisia kouluista. Näyttää kuitenkin siltä, että tässä ei ole onnistuttu merkittävästi.

Ainoa keino millä seksuaalinen häirintä, työpaikkakiusaaminen ja koulukiusaamistapaukset saadaan kuriin, on näiden tapausten läpinäkyvyys ja ohjeistus, miten toimitaan jos on joutunut häirinnän kohteeksi. Eli laaditaan selkeät ohjeet kaikille työpaikoille ja kouluille, mihin otetaan yhteyttä kiusaamis- ja häirintätapauksissa.

Ohjeissa pitää olla selvästi sanottu mihin tahoon otetaan yhteyttä ja miten asia etenee. Kiusattua tai ahdisteltua henkilöä ei saa missään vaiheessa jättää sellaiseen olotilaan, että hän ei tiedä asian etenemisen vaihetta. Nämä ohjeet pitää selvästi kaikkien luettavissa ilmoitustauluilla.

Ohjeet voivat olla esimerkiksi pienen vihkosen muodossa, joka jaetaan kaikille työpaikan henkilökunnalle ja kouluissa oppilaille sekä oppilaiden vanhemmille. Silloin kaikki näkevät, että tämän asian kanssa ollaan tosissaan ja näiden ohjeiden esillä olo automaattisesti ehkäisee häirintä- ja kiusaamistapauksia, kiusaajien huomatessa, että nämä asiat on ohjeistettu miten asioiden kanssa edetään.

Nämä ohjeet eivät ole vaikeita laatia, tähän pystytään jokaisella työpaikalla ja kouluissa.