Alkoholi ei ole lääke
Vanha aihe suomalaisessa keskustelussa on ”wiinan kauhistus”, jota voidaan luonnehtia varjoksi, joka seuraa omille teilleen riistäytynyttä juomakulttuuria. Pitäisikö ongelma kieltää ja jokaisen suhtautua alkoholiin haluamallaan tavalla ?
Jos hoitoa tarvitseva henkilö hakeutuu vapaaehtoisesti saamaan apua ongelmaansa, on tarjolla useitakin vaihtoehtoja. AA-toiminta, Sininauhaliitto ja lukuisat raittiusjärjestöt sekä poliittisissa että uskonnollisissa piireissä ovat tehneet arvokasta työtä sekä tupakoinnin että alkoholin tuottamien ongelmien ehkäisyn hyväksi. Tärkeintä on nuorison keskuudessa tehty valistus- ja tukityö. Kansataloudellisesti menetetään paljon kun alkoholijuomia ja tupakkaa pidetään vaarattomina nautintoaineina. Jokaisen tupakka-askin kyljessä oleva teksti tulisi ottaa vakavasti.
Parikymmppisenä riippuvaiseksi joutuneet ovat useimmiten viisikymppisinä terveydellisesti katsoen looser-kategoriassa, jos vielä ovat elävien kirjoissa.
Koska alkoholismi on psyykkis-sosiaalinen ongelma, on päättäjien (peruspalvelu- ja sosiaalisektorilla) ryhdyttävä tehostamaan edellytyksiä alkoholin kulutuksen tehokkaaseen hillitsemiseen. Kenenkään ei tulisi jäädä ongelmineen yksin taistelemaan. Median tulisi myös entistä suuremmassa määrin tukea terveisiin elämän tapoihin liittyvää ajattelua.