Lukijoilta

Eläimiä opetettava
kohtelemaan rakastavasti

Yksi vanhempien tärkeimmistä tehtävistä on opettaa lapselleen kunnioitusta. Yksi osa-alue kunnioituksen opettamisessa on se, että eläimet ovat yhtä arvokkaita ja niitäkin tulee kunnioittaa. Ei eläimiä saa turhaan pelästytellä tai aiheuttaa niille mitenkään vahinkoa. Laissa sanotaan, ” Eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä”.

Kissani olivat lasitetulla parvekkeella, yhtäkkiä havahduin siihen, että jokin osui parvekkeen lasiin ja kissa hyppäsi pelästyneenä alas kiipeilypuulta. Kun kissa hyppäsi paikalleen takaisin, ikkunaan lensi taas jotakin ja kissa tietenkin täysin vauhkoontuneena hyppää lattialle piiloon. Kolme poikaa lähti juoksemaan karkuun, minä lähdin perään. Sain yhden pojan kiinni ja hän kertoi, ettei ollut heittäjä. Selvisi kuka pojista heitti pyyhekumin palasia. Hän sanoi, ettei heittelylle ollut syytä, vaan halusivat ”vain pelästytellä” kissaa. Päästyämme ulos, poika pyysi anteeksi ja ampaisi taas karkuun.

Minä en rakkaita kissojani päästä ulos vapaasti, koska se ei ole kissalle turvallista autojen, välinpitämättömien ihmisten, muiden eläinten ja esimerkiksi tämänlaisten lasten takia. Käytän kissoja valjaissa turvallisesti ulkona ja ne myös saavat olla parvekkeella. Mistä nämä lapset saavat pieneen päähänsä ajatuksen, että olisi millään lailla oikein pelästytellä kissoja (tai mitään eläimiä) ja heitellä yhtään kenenkään ikkunoihin mitään?

Lapset eivät aina tule ajatelleeksi kaikkea. Sen takia vanhempien, opettajien ja muiden auktoriteettien tulisi heille opettaa mikä on oikein ja mikä on väärin.