Lukijoilta

Suomalaiset lähtivät työn perään

Mikael Hiltunen kirjoitti otsikolla Perspektiiviä maahanmuuttokeskusteluun (TS 13.12.). Kirjoittajalla ei näytä olevan kovin hääppöisiä tietoja kansamme liikkeistä ja tuntemuksista lähihistorian aikana. Vertailu suomalaisten ja tänne muuttavien pakolaisten kesken ei kertakaikkiaan ole vertailtavissa.

Suomalaiset lähtivät aikoinaan suureen Amerikan maahan uusien mahdollisuuksien perässä tekemään työtä ja hankkimaan kunnon toimeentulon, koska mahdollisuudet kotimaassa olivat heikot. Heitä varten ei ollut olemassa valmista sosiaaliturvaverkkoa joka olisi mahdollistanut lokoisat oltavat uudessa kotimaassa. Vaurastuttuaan he tietysti lähettivät osan palkastaan huonompiosaisille perheenjäsenilleen taikka sukulaisille. Rahaa ei siis lähetetty kertyneistä sosiaaliturvavaroista.

Karjalaiset muuttivat nykyisten rajojemme sisään silloisen Suomen rajojen sisältä eli Suomesta. Kukaan ei taatusti olisi halunnut lähteä kotiseudultaan vapaaehtoisesti. Mikäli muuttoa ei olisi tehty niin Neuvostoliitto olisi totaalisesti jyrännyt heidät suomalaiset. Suomea puhuvat ihmiset muuttivat siis kotimaansa sisällä uusiin oloihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

1960- ja 1970-luvuilla maassa alkoivat uudet tuulet puhaltaa. Harvaan asutuilta alueilta piti muuttaa pois koska työpaikkoja ei ollut ja vähätkin lopetettiin taikka siirrettiin maan eteläisempiin osiin. Mikä neuvoksi! Ruotsissa oli toisin kuin Suomessa, pula työväestöstä ja varsinkin raskaamman teollisuuden, rakennusalan ja ravintolapalvelujen aloilla joten sinne siis. Sitä sosiaaliturvaa ei nyttenkään tarjottu maahan tulleille, jollei ollut asuntoa ja työpaikkaa.

Kovina työmiehinä ja naisina suomalaiset sopeutuivat ruotsalaiseen työelämään todella hyvin. Jopa niin hyvin, että jos työnhakijoina olivat suomalainen ja ruotsalainen, niin suomalainen sen paikan nappasi hyvällä työmoraalillaan. Tunnen hyvin joltisenkin joukon aikoinaan Ruotsiin muuttaneita, sekä myös sieltä palanneita joiden kertomukset poikkeavat kovastikin Hiltusen näkemyksistä.

Suomalaisten lähtiessä leveämpää leipää etsimään, ei matkan päällimmäisenä tarkoituksena varmastikaan ollut sosiaalietuuksien käyttäminen, koska esimerkiksi Yhdysvalloissa sellaisia ei ole olemassa Suomeen nähden vieläkään. Suomalaisia ei pahemmin kotoutettu, työ piti hakea itse ja kieliopinnot työn ohessa.

Halukkuus tehdä työtä, sekä oppia maan tavat ja kulttuuri sekä kieli, ovat olleet suomalaisille se ominaisuus josta meitä kunnioitetaan edelleen ympäri maailmaa.