Kirjoittajavieras

Kulttuuri tukee
terveydenhuoltoa

Turun kaupunginvaltuutettu Elina Rantanen.
Turun kaupunginvaltuutettu Elina Rantanen.

Taloudellisesti tiukkoina aikoina nousee yleensä keskusteluun ehdotus säästää kulttuurista terveydenhuollon hyväksi. Tätä on ehdotettu tänäkin syksynä Turun Sanomien keskustelupalstalla.

Lienee itsestään selvää, että rahankäytön tärkeysjärjestyksessä ykkössijalla on sairaiden hoitaminen. Terveydenhuollon rahoituksen lisääminen kulttuurista pumppaamalla on kuitenkin hankalampaa, sillä kulttuuriin käytettävä summa on hyttysen luokkaa terveydenhuollon järkälemäisen budjetin rinnalla, mutta sillä voidaan saada aikaan terveyden kannalta merkittäviä asioita. Näiden kahden taloutta ei pitäisikään nähdä keskenään kilpailevina, vaan hyvinvointia yhteisesti lisäävänä määrärahana.

l

Helpoin ja halvin tapa hoitaa sairastavuutta on huolehtia ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista silloin, kun he ovat terveitä. Jos emme sijoita hyvinvointiin, emme sijoita myöskään terveyteen. Jos lisääntyneellä hyvinvoinnilla vähennetään sairastumisten määrää, on enemmän resursseja hoitaa niitä, jotka sairastuvat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kulttuurilla ei ole hyvinvoinnin tuottamisessa pieni rooli. Siitä voi nauttia monella eri tavalla, esimerkiksi hankkimalla tietoa kirjastosta, saamalla voimaa konserteista ja teatteriesityksistä, eläytymällä erilaisiin todellisuuksiin näyttelyissä tai harrastamalla kirjoittamista, piirtämistä, laulamista tai tanssimista.

l

Kulttuuripääkaupunkivuosi 2011 ei syö terveydenhuoltoon suunnattavia rahoja. Se on investointi samalla tavalla kuin vaikkapa rakennushankkeet. Se tuo Turkuun työpaikkoja ja matkailijoita, jotka lisäävät kaupunkiin saatavia tuloja.

Ennen kaikkea kulttuuripääkaupunkivuosi on mahdollisuus lisätä kaupunkiin inhimillistä hyvinvointia, luovuutta ja arkipäivää ilahduttavia asioita, jotka ovat kaikkien saatavilla. Tästä mahdollisuudesta, josta useat kaupungit kilpailevat, ei kannata valittaa, vaan ottaa siitä irti kaikki mahdollinen.

Ihmiset kaipaavat kulttuurinkin tarjoamia mielihyvää lisääviä kokemuksia erityisesti köyhinä aikoina. Kulttuuri lisää hyvinvointia, johon kannattaa sijoittaa, sillä se maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Kirjoittaja on Turun kaupunginvaltuutettu (vihr) ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja.