Lukijoilta

Onko kaavoilla väliä?

Turun Sanomat uutisoi 16.3. Kaarinan Salvelan kartanon myyntiaikeista. Kaupunginjohtaja totesi alueen kaavamuutoksen päätösten käytännössä odottavan alueen ostajan tahtoja, ”sillä tulevalla omistajalla saattaa olla toisenlaisia tavoitteita alueen suhteen kuin kaupungilla”.

Aluetta tuskin ostaa voittoa tavoittelematon yhdistys, joten jo nyt voi epäillä ostajan tavoitteen olevan nostaa alueen puhdasta myyntiarvoa mahdollisimman paljon. Tätä harvoin tehdään virkistys-, luonto- yms. arvoja korostaen, vaan yleensä lisäämällä kaavaan enemmän rakennusoikeutta kuin aiemmin on suunniteltu.

Eikö kaupungin tehtävä ole valmistella kaava siten, että kaupungille ja sen asukkaille koituva (ei siis vain välitön rahallinen) hyöty on maksimaalinen? Tontin ostajan soisi tietävän ostaessaan kaavatilanteen, sitoutuvan noudattamaan sitä ja toimivan sen sallimissa rajoissa.

Näin kaava-asiat toimivat jokaisen okt-rakentajan kohdalla, mutta jostain syystä isompia rakennusyrityksiä kohdellaan eri säännöin.

Kuin tätä alleviivaten TS:n samalla sivulla kerrotaan Voivalanrannan jupakasta, jossa puistoa halutaan alueen asukkaiden harmiksi siirtää rakentamiskäyttöön, melko tuoreen kaavan vastaisesti.

Toivottavasti kyse on siitä, ettei kaupungin johto luota omien työntekijöidensä tekevän toimivia kaavoja ja noudattaa siksi innokkaasti rakennusyritysten toiveita. Toiseksi vaihtoehdoksi nimittäin nousee väistämättä mieleen kulisseissa omistajaa vaihtavat lehmät.

Jussi Sirkiä

Piikkiö