Miten huolehdimme toisistamme?
Työmarkkinoiden myllerrys ja eri puolilla Eurooppaa tapahtuvat laajat kansainvaellukset vaikuttavat suoraan siihen, miten voimme huolehtia toisistamme. Sekä täällä jo olevista että tänne pyrkivistä.
Poliitikot ja viime aikoina etenkin talouspuolen johtavat henkilöt puhuvat huoltosuhteesta ja sen myönteisestä kehityksestä, kun Suomeen saapuu runsaasti työikäistä väestöä. Erityisen hyvänä on pidetty sitä, että suurin osa tulijoista on miespuolisia.
Keskustelussa on kuitenkin jäänyt vähemmälle huomiolle, että suomen kielessä on kaksi eri huoltosuhdetta kuvaavaa käsitettä, joilla on kauaskantoinen vaikutus arkielämässämme.
Yleisesti puhuttaessa viitataan väestölliseen huoltosuhteeseen, joka kuvastaa sitä, kuinka paljon työikäisiä on suhteessa ei-työikäiseen väestöön. Ei-työikäistä väestöä ovat esimerkiksi lapset ja vanhukset.
Maahan tulevat suuret määrät nuoria ihmisiä muuttavat tätä huoltosuhdetta myönteisesti ja tähän on usein (tarkoitushakuisesti) viitattu hyvänä kehityksenä.
Yleisessä keskustelussa lähes huomioimatta jäänyt taloudellinen huoltosuhde kuvaa työelämässä mukana olevien suhdetta kaikkiin niihin, jotka eivät ole töissä. Aiempaan määritelmään tulee silloin lisätä mm. työttömät ja eri syistä työelämän ulkopuolella tilapäisesti tai pysyvästi olevat.
Kun otamme huomioon sekä maamme heikon taloudellisen tilanteen, kasvavan työttömyyden että maahan kerralla muuttavat suuret ihmismäärät, syntyy väistämättä tilanne, jossa taloudellinen huoltosuhde heikkenee.
Taloudellisen huoltosuhteen heikentyessä ei työssäolevan väestön panos riitä samalla tavalla muista huolehtimiseen kuin aiemmin. Ajaudumme tilanteeseen, jossa emme kykene suoriutumaan nykyisistäkään velvoitteistamme. Tulemme myös näkemään tilanteen jatkuvan heikkenemisen.
Taloudellisen huoltosuhteen heikentyessä yhden työssäolevan harteilla on kaksi tai useampi työelämän ulkopuolella oleva henkilö. Jossain vaiheessa vastaan tulee raja, jonka jälkeen yhteiskuntamme kantokyky ylittyy.
Ellemme keskustele siitä, kuinka monta työelämän ulkopuolella olevaa henkilöä yhden työssäolevan harteille voidaan sälyttää, tulee meidän käydä keskustelua siitä, kuinka paljon huolehtimisen laadullista tasoa on laskettava. Numerot puhuvat kieltä, johon tunteilla ei voi vaikuttaa.