Pakottamiset pois työelämästä
Valtiontalouden surkean tilan takia Suomen hallitus on ryhtynyt pakkokeinoin heikentämään työehtoja. Raskaimpia töitä tekevät kansalaiset saavat tuta väärään aikaan toteutettujen veronkevennysten ja valtavan tuloerojen kasvun seuraukset.
Veronkevennyksiä on aina perusteltu ostovoiman lisäämisellä ja siten työllisyyden parantumisella. Kas kummaa, nyt ostovoiman tuntuvaa heikentämistä perustellaan myös työllisyyden parantumisella!
Hallituksen toimintaohjeena on selvästikin julkisen talouden heikentäminen ja ay-liikkeen vaikutusvallan vähentäminen. Se suhtautuu työväestöön ylimielisen kyynisesti. Hiljattain pääministeri totesi työttömien aina voivan ryhtyä yrittäjiksi.
Vielä tylympää tekstiä tuli puoluetta hiljattain vaihtaneelta kansanedustaja Juhana Vartiaiselta. Hänen mukaansa työttömyyskorvausten leikkaaminen lisää työpaikkoja. Saman logiikan mukaan esimerkiksi maatalouden tukien leikkaaminen parantaa alan kannattavuutta.
Suurtyöttömyys on tullut jäädäkseen. Uusia työtilaisuuksia kyllä syntyy, mutta automaatio vähentää ihmistyön tarvetta vielä enemmän. Tälle asialle ei ay-väki voi, eivätkä ministerit ehkä haluakaan, tehdä mitään.
Suurtyöttömyys, liian suuret tuloerot ja kaikkialle levinnyt hiostava kilpailu rapauttaa hyvinvoinnin.
”Suurtyöttömyys on tullut
jäädäkseen.”
Ay-väen kannattaisi leikkausten vastapainoksi vaatia toimia kansalaistulon käyttöönottamiseksi. Tämän tulonsiirron kokeilu on tietääkseni sentään hallitusohjelmassa.
Ei ole mitään järkeä eikä inhimillistä kiusata satojatuhansia ihmisiä vaatimuksilla hakea olemattomia työpaikkoja. Työttömät ja syrjäytyneet voitaisiin vapauttaa luovaan ajatteluun ja ehkä yrittäjyyteen tuloloukkujen ulottumattomiin.
Maapallon tila on varmaan jo Suomen valtiontaloudenkin tilaa huonompi. Tältä kantilta katsoen kaavaillun kaltaisella perustulolla itsensä elättävä on oikea isänmaan ja koko maailman ystävä.