Lukijoilta

Kaikki vanhat puurakennukset
arvottomia rötisköjä?

Olen aina lukenut Aimo Massisen kolumneja suurella kiinnostuksella, älykkäitä ja teräviä kun ne ovat. Kolumnissaan 26.9. entinen päätoimittaja kirjoittaa Turun poliittisesta kriisistä ja viittaa kokoomuksen ja vihreiden yhteistyöhön toteamalla, että: ”He ovat auliita vaikka mihin, kunhan saavat näyttää ”vihreyttään” kaavaratkaisuissa.”, ja jatkaa, ”Turussa ei taida olla sellaista rötisköä, jonka säilyttämistä eivät vihreät ja sen peitejärjestö Meidän Turku ry kannattaisi”.

Koska olen itse Meidän Turku ry:n rivijäsen, haluan ohimennen huomauttaa, että yhdistys ei ole vihreiden ”peitejärjestö”, koska sen perustajajäsenet tai nykyisen hallituksenkaan jäsenet eivät ole mainitun puoleen jäseniä.

Rajallisen suomen kielen tuntemukseni johdosta kysyin eräältä ystävältäni, mitä sana ”rötiskö” tarkoittaa. Hän ei heti löytänyt vastinetta italiaksi, joka on äidinkieleni, ja selitti sanan tarkoittavan suurin piirtein samaa kuin Berlusconin lausumat Suomen puurakennuksista. Kuten monet muistavat, viime keväänä Italian pääministeri loukkasi syvästi suomalaisia väittämällä, että Suomessa on puukirkkoja, jotka Italiassa olisi hävitetty maan tasalle – niin vähäarvoisia ne ovat. Lausunto oli suomalaisten ja monien italialaistenkin mielestä räikeä osoitus siitä, miten vanhaa suomalaista kulttuuria ei kunnioiteta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viittamaalla Meidän Turun toimintaan Aimo Massinen samalla tavalla väittää, että vanhat rakennukset ovat turhia ja purkamisen arvoisia. Meidän Turku on viime vuosina puolustanut tarmokkaasti ns. Café Noirin rakennusta, sen vieressä olevaa puutaloa kauppatorin laidalla sekä viimeksi ns. Sinistä taloa Koulukadulla. Nuo rakennukset ovat siis juuri niitä ”rötisköjä”, joihin Aimo Massinen viittaa. Se, että arvostettu turkulainen pitää vanhoja rakennuksia, varsinkin puurakennuksia, arvottomina, kertoo paljon siitä, miksi ja miten Turku on onnistunut hävittämään vuosien varrella niin valtavan määrän kaunista ja charmikasta kaupunkikuvaansa.

Turku juhlii pian kulttuuripääkaupunkivuottaan. Jos Silvio Berlusconilla on silloin tilaisuus tulla Turkuun, hän varmasti iloitsee. Täältä vihdoinkin löytyy joku, joka ymmärtää häntä.