Lukijoilta

Entäs pyöräilykaistat?

Kirjoittaja kaipaa pyöräilykaistoja Turkuun.
Kirjoittaja kaipaa pyöräilykaistoja Turkuun.

Turun Sanomissa 14.9. kerrottiin uusista bussikaistasuunnitelmista. Kaikki kunnia bussikaistoille, mutta miten käy pyöräilijöiden?

Kateellisena katselen kaaviota. Miten mainiota olisi, jos kyseisillä kaduilla olisikin pyöräilykaistat molempiin suuntiin. Keskustaan pääsisi joka suunnasta ostoksille pyörällä.

Pyöräilykaistalla tarkoitan ajoradan laitaan sijoitettua kaistaa, jossa voi ajaa pyörällä oikeaan suuntaan, en jalkakäytävälle erotettua pyörätietä, jotka loppuvat yllättäen, väärällä puolella tietä ja vaarallisissa paikoissa.

Jossain lähiöissä voidaan toki ajaa jalkakäytävillä olevilla pyöräteillä, mutta keskustassa jalankulkijoita on niin paljon, ettei pyöräilijöitä heidän joukkoonsa pitäisi päästää. Keskustassa pyöräilykaistoja tarvittaisiin, kun läpivuoden kestävä työmatkapyöräily näyttää yleistyvän ilmastonmuutoksesta johtuen tai muusta syystä.

Nyt, kun onneksi saadaan toriparkki, ja sitä myötä yksityisautot maan alle, pitäisi jalankulkijat, pyöräilijät ja bussit sovittaa maan päälle. Jokirannassa pyöräily onnistuu, mutta varsinaisessa keskustassa ei, ei ainakaan jalankulkijoita häiritsemättä.

Jalankulkijat pitäisi aina asettaa etusijalle, eikä pyöräilijöitä pitäisi päästä kävelykaduille. Nykyään niin käy, koska pyöräilijöille ei omia ajokaistoja ole.

Ja jos ihmetellään, miten pyörät parkkeerattaisiin, niin käykää katsomassa Kupittaan Sittarin seinustaa.Siinä on kunnollinen pyöräteline, ja kauppa näyttääkin olevan pyöräilijöiden suosiossa.