Lukijoilta

Katolinen kirkko haluaa kanonisoida
Turun keskiaikaisen piispan

Piispa Hemmingiä esittävä taideteos Turun katolisessa kirkossa.
Piispa Hemmingiä esittävä taideteos Turun katolisessa kirkossa.

Katolinen piispa Teemu Sippo haluaisi käynnistää uudelleen kanonisointiprosessin autuaalle piispa Hemmingille, joka oli Turun piispana vuosina 1338–1366.

Hänet julistettiin autuaaksi Turun tuomiokirkossa vuonna 1514 keskiajan päättyessä. Lutherin reformaatio esti piispa Hemmingin kanonisoinnin pyhimykseksi.

Helsingin piispan Teemu Sipon mukaan Hemmingin pyhyyden keskeneräisyys on jollain tavoin aina ollut suomalaisten katolilaisten ajatuksissa. Suomalaissyntyisenä piispana Sippo tuntee ehkä edeltäjiään voimakkaammin kutsumusta saattaa asian loppuun, mikäli vain mahdollista.

Sipon mukaan asiassa tapahtui myös selkeä vääryys, sillä kuningas Kustaa Vaasa takavarikoi itselleen Hemmingin kanonisointiin varatut rahat.

Helsingin piispa on keskustellut kanonisoinnista Roomassa Pyhäksi julistamisen kongregaation esimiehen kardinaali Angelo Amaton kanssa ja esitellyt hankkeen paavi Franciscukselle.

Paavi on hänen mukaansa kyllä pienten kirkkojen ja hiippakuntien puolella, mutta ongelmaton asia ei suinkaan ole. Vatikaani on äärimmäisen tarkka kanonisointien suhteen ja ruotsalaisten vastaavat hankkeet ovat aikoinaan kariutuneet. Saksalainen keskiaikainen autuas Hildegard Bingeniläinen sen sijaan kohosi autuaasta pyhäksi paavi Benedictus XVI:n aikana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Piispa Sippo on asettanut pääosin turkulaisista katolilaisista koostuvan työryhmän, jonka tarkoitus on omalta osaltaan edistää Hemmingin kunnioitusta ja kulttia.

Katoliselle kirkolle Suomessa tämä on Sipon mukaan myös idenditeettikysymys. Nyt kun autuaaksi julistamisesta on kulunut 500 vuotta ja parin vuoden kuluttua vietetään niin ikään reformaation puolen vuosituhannen takaista muistopäivää, ovat nämä virstanpylväät ikään kuin kutsu tekemään jotain asian hyväksi.

Sippo muistuttaa, ettei pyhimykseksi julistaminen ole mitenkään aikaan sidottu. Meidät autuaasta Hemmingistä erottavat vuosisadat eivät millään tavoin ole este, sillä kirkko on juuri muistava kirkko. Kaukainen menneisyys ei sitten lopultakaan ole niin kaukaista, vaan vuosisadat muodostavat välillemme ikäänkuin sillan, joka pikemmin yhdistää kuin erottaa.

”Lisäksi olemme todella vilpittömästi vakuuttuneita siitä, että hän on jo taivaassa pyhä”, Sippo toteaa.

Katolisen näkemyksen mukaan kirkko itse ei tee kenestäkään pyhää, vaan kirkon tehtävänä on tunnistaa pyhyys ihmisessä.

Sippo korostaa, että katolisella kirkolla ei suinkaan ole monopolia Hemmingiin, vaan autuas piispa on osa myös luterilaisen kirkon ja kaikkien suomalaisten historiaa.

Hemmingillä on joka tapauksessa merkitystä meille kaikille, vakaumuksesta riippumatta. Hemming osaltaan auttaa kunnioittamaan keskiajan elämää ja kirkkoa. Suomalaiset ja erityisesti turkulaiset voivat kunnioittaa häntä, olla hänestä ylpeitä ja jopa rakastaa.

Turun tuomiokirkon Tarkk’ampujan kappelissa vietetään katolinen messu autuaan piispa Hemmingin kunniaksi hänen muistopäivänään 22. toukokuuta klo 15. Messun vetää Helsingin piispa Teemu Sippo.