Reiluus edellä kestävään kasvuun
Ben Zyskowicz paljasti maanantaina 23.2. kokoomuksen vaaliaseen: hän leikkaisi eniten kaikkein köyhimmiltä. Benin listan suurin pommi on, että kotitalouksille kuuluvat tulonsiirrot jäädytettäisiin koko vaalikaudeksi. Zyskowicz ehdottaa vakavissaan, että leikkaisimme lisää opiskelijoilta, sairailta, työttömiltä, lapsiperheiltä ja eläkeläisiltä.
Onko tämä sitä tivattua vastuullisuutta? Tätäkö kokoomus tarkoitti sillä, että politiikka on rikki?
Nyt jos koskaan on pidettävä kylmän viileästi mielessä reilua yhteiskuntasopimusta ohjaava perusperiaate: verotus maksukyvyn mukaan. Mieluummin veroprogression korotus kuin leipäjonoja pidemmiksi.
Mutta leikatakin saa, nimittäin ympäristölle haitallisista tuista, jotka ovat miljardiluokan kysymys. Ympäristöministeriön raportin (2013) mukaan näitä tukia liikkuu vuositasolla 3–4 miljardia.
Kysyntälaman aikana tulee kulkea talouskasvu ja reiluus edellä – ei kasvua kurjistavat leikkauslistat. Talouden rattaita on käynnistettävä elvytyksellä, joka kohdennetaan tuottavuuden kasvua lisääviin kohteisiin: näitä ovat ratahankkeet, uusiutuvat energialähteet, homekoulut, tutkimus ja koulutus.
Näillä keinoin kiihdytetään pitkän aikavälin ekologiseen, sosiaalisesti kestävään talouskasvuun. Satsaukset on tehtävä nyt: Lainaraha on Suomelle halvempaa kuin koskaan ihmiskunnan historiassa.
Investointikustannukset pysyvät laman aikana alhaalla. Työvoimaa on tarjolla. Ostovoima paranee. Kysyntä kasvaa. Ja työttömyys pienenee – mikä ei ole pelkästään taloudellinen, vaan myös inhimillinen voitto.