Osakkaan kannattaa osallistua
Marita Närvänen otti ansiokkaasti kantaa asunto-osakeyhtiöiden ongelmiin (TS 20.2.).
On todella outoa, että tavallisen keskivertopalkansaajan elämän suurin ostos, oma asunto-osake, on useimmiten se kaikkein vähiten omistajaansa kiinnostava kohde.
Tässä on todennäköisesti yksi syy siihen, että joissakin taloyhtiöissä leipääntyneet isännöitsijät ja asiakaspalvelukyvyttömät huoltoyhtiöt ovat saaneet korostetun suuren vallan, ja tätä osakkaiden hiljaa hyväksymää valtaa nämä tahot myös surutta käyttävät hyväkseen, taloyhtiöiden hallitusten hiljaa hyväksyessä tapahtuneen.
Asioita ei hoideta sovitusti, osakkaat eivät saa tarpeellista tietoa yhtiötä koskevista suurista asioista, kuten erilaisista korjauksista, pihojen ja hallien puhtaanapidosta ja vastaavista osakkaille tärkeistä asioista. Taloyhtiöiden ilmoitustaulut ammottavat tyhjyyttään.
Loppupeleissä osakashan kaiken tämän maksaa, myös isännöitsijän ja huoltoyhtiön veloittamat maksut, oli niihin sitten saatu vastinetta tai ei.
Mihin katosi osakkaan oma etu ja oman omaisuuden hyvä ja arvoa kasvattava hoito ja valvonta? Mihin katosi osakkaan oma aktiivisuus oman asunto-osakkeen hoidossa?
Vai uskooko osakas melkeinpä sokeasti taloyhtiöiden hallitusten oikeudenmukaisuuteen ja tasapuolisuuteen valitessaan yhtiökokouksessa edustajat taloyhtiön hallitukseen? Vai onko jälleen kerran kyseessä vanhan hallituksen uudelleenvalinta ilman minkäänlaista keskustelua?
Sokea luottamus ei kyllä aina kannattaisi, ripaus tervettä kritiikkiä on aina paikallaan.
Onhan niin, että osakkeenomistajat ovat taloyhtiöiden ylimpiä päättäjiä, sitten tulee osakkaiden valitsema hallitus ja sen jälkeen isännöitsijät.
Talven selkä on pikkuhiljaa taittumassa ja kevään tulon myötä myös yhtiöiden yhtiökokoukset lähestyvät hitaasti mutta varmasti. Nyt on oikea aika keskustella taloyhtiön muiden osakkaiden kanssa ja selvittää, ovatko osakkaat tyytyväisiä toteutuneisiin asioihin.
Ovatko isännöitsijät ja huoltoyhtiöt olleet heihin uhratun rahan arvoisia ja onko hallitus ajanut osakkaiden etua hyvää hallintotapaa noudattaen ja kaikkia osakkaita tasapuolisesti arvostaen ja kuunnellen?
Hyvät osakkaat, valinta on teidän. Valitkaa oikein, se kannattaa.