Hyvä isännöinti kannattavaa niin
hallitukselle kuin osakkaallekin
Marita Närvänen toi esiin mielenkiintoisen asenteellisen maailman kirjoituksessaan (TS 20.2.), jossa hän esitteli ajatuksensa isännöitsijästä taloyhtiön renkinä.
Tosin ainakin yhdestä asiasta taidamme olla Närväsen kanssa samaa mieltä – hyvä isännöinti kannattaa ja siitä kannattaa myös maksaa.
Muutoin Närvänen esittää kokoelman todellisuuspohjaa vailla olevia argumentteja. Kirjoituksen keskeinen viesti tuntuu olevan, että asunto-osakeyhtiössä osakas on aina oikeassa ja tulee aina huijatuksi. Närväsen maailmassa isännöitsijät ovat piittaamattomia roistoja ja hallitukset täynnä osaamattomia ja ymmärtämättömiä jäseniä.
Närväsen mukaan suuressa isännöintiyrityksessä isännöitsijä ei ole samalla tavalla taloyhtiön asialla kuin ”aikoinaan”. Mihin tämä väite perustuu? Millä tavalla nykyinen isännöitsijä, jolla on taustatukena isännöintiyrityksen tuki ja palvelut, on huonompi tai eri tavalla taloyhtiön asialla?
Tarkoittaako ”aikoinaan” oto-isännöitsijöiden aikaa? Hehän olivat tyypillisesti asukkaita, jotka pientä korvausta vastaan hoitivat taloyhtiössä hallinnollisia asioita.
Nykymaailmassa tämä ei riitä enää asiakkaille, vaan isännöitsijät ovat pääsääntöisesti koulutettuja oman alansa huippuosaajia.
Emme siis ymmärrä lainkaan, millä tavalla nykyiset ammatti-isännöitsijät ovat huonommin tai eri tavalla taloyhtiön asialla kuin isännöitsijät ”aikoinaan”.
Hyvin toimivassa taloyhtiössä isännöitsijä ei ole renki, vaan asumisen vahva ammattilainen, joka yhdessä hallituksen kanssa hoitaa yhtiötä osakkaiden parhaaksi.
Näin toimivia tyytyväisten osakkaiden yhtiöitä on maassamme tuhansia. Näissä yhtiöissä isännöitsijällä ei ole 50–60 taloa ja muita sivutoimia kaupan päälle, kuten Närvänen maalailee kauhukuvia.
Jos Närvänen tai joku muu haluaa vaikuttaa asioiden hoitoon tai ei ole tyytyväinen hallitukseen tai isännöitsijään, kannattaa mennä yhtiökokoukseen ja asettua ehdolle hallitukseen ja kantamaan oma osansa vastuusta.
Taloyhtiöissä on juuri alkamassa kevään yhtiökokousbuumi. Suosittelemme kaikille osallistumista yhtiökokoukseen, joka on osakkaalle paras paikka vaikuttaa.
Yhtiökokouksessa myös valitaan hallituksen jäsenet – jos nykyinen hallitus ei tyydytä, niin oikea paikka vaikuttaa on yhtiökokous.
Hallitus puolestaan valitsee isännöitsijän – toivottavasti parhaan eikä halvinta.