Äänestääkö vain yhtä asiaa?
Olen huolestunut. Yhä useampi kollega pohjaa äänestyspäätöksensä puolueiden alkoholipoliittiseen linjaan.
Työntekijän etu ei kuitenkaan ole äänestää kokoomusta, vaikka sen riveistä esitetäänkin ravintoloiden aukioloaikojen vapauttamista ja rennompaa alkoholilainsäädäntöä. Keskustelun ulkopuolelle kun jää esimerkiksi kokoomuksen tavoittelema palkka-ale, joka iskisi myös ravintolatyöntekijän kukkaroon.
Äänestyspäätös on helppo perustaa yksittäiseen, arkiseen ja jopa populistiseen asiaan. Suuret asiat, kuten sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen, vaativat asioihin perehtymistä. Moni kokee päänsä olevan pyörällä poliittisen jargonin keskellä.
Meidän tulee kuitenkin olla perillä faktoista, sillä ei ole olemassa sellaista asiaa kuin Suomi ilman meitä kaikkia. Meidän on oltava kiinnostuneita meihin liittyvistä asioista.
Sen sijaan, että äänestyskäyttäytymiseemme vaikuttaa keskiolutlinjaukset, meidän tulisi keskittyä muun muassa siihen, kuinka valitsemme päättäjät, joiden tekemällä politiikalla voidaan säästää lapset väkivallalta ja köyhyydeltä, ei poljeta palkkoja eikä kasvateta eriarvoisuutta.
Koulushoppailu, paikallinen sopiminen sekä elvyttäminen yhä kovempien leikkausten avulla johtavat tilanteeseen, josta maksamme kymmeniä vuosia eteenpäin ihmisten hyvinvoinnilla. Hyvinvointia pitää viedä eteenpäin sen sijaan, että puretaan niitä rakenteita, joilla hyvinvointia on edistetty ja voidaan tulevaisuudessakin edistää.
Tehtyjä ratkaisuja saa ja pitääkin kritisoida. Kritiikin pitää kuitenkin pohjautua tietoon ja aitoon, perusteltuun huoleen, ei vain populistiseen huuteluun.
Sitä mitä meillä on pitää myös osata arvostaa. Muistatko, kun lapsena valitit lelustasi, sillä kaverilla oli hienompi? Muistatko miltä tuntui, kun se parjaamasi lelu otettiin pois?