Onko Turun kehitys
pysähtynyt paikoilleen?
Taas kerran Turussa lomamatkalla käytyäni voin todeta, ettei kaupungissa ole vuosi edellisen käyntini jälkeen tapahtunut ulkoisesti juuri mitään uutta. Tämän saman olen usein havainnut viime vuosina käydessäni kaupungissa. Ennen saattoi melkein aina havaita jotain muuttuneen. Oli tullut uusia rakennuksia tai käyntipaikkoja.
Onko Turun kehittäminen pysähtynyt? Onko kaupunki jo valmiiksi rakennettu? En ole havaintojeni kanssa yksin, vaan myös eräät muutkin Turussa aikanaan asuneet tai siellä usein käyneet ovat kertoneet samaa, että Turun kehitys on jotenkin alkanut polkea paikallaan.
Turkua rakennettiin kiivaasti sodan jälkeisinä vuosikymmeninä, jolloin kaupunkiin syntyi vanhan puutalokaupungin tilalle nykyajan vaatimuksia vastaavia suuri kivitaloja liiketiloineen ja entisten talojen asemesta huomattavasti tehokkaimpine kerrosaloineen.
Viime vuosina ja jo aikaisemminkin moni on pitänyt tällaista rakentamista vanhan kulttuuriympäristön hävittämisenä. On totta, että samalla menetettiin ainakin muutama niistä harvoista arvokkaista vanhoista kivitaloista, joita kaupungissa oli.
Puutalojen korvaamista suurelle kaupungille paremmin sopivilla kerrostaloilla on kuitenkin ollut mielestäni välttämätöntä, vaikka esimerkiksi televisio-ohjelmassa Ruma Suomi toista väitettiinkin. Ei voi ajatella, että suuren tehokkaan kaupungin keskusta muodostuisi vanhoista puutaloista. Missä sijaitsisivat kaupat, suuret tavaratalot, toimistot jne. Eikö ole parempi, että ihmisiä asuu paljon kaupunkien keskustoissa eikä kaukana lähiöissä. Ainakin yksi kaupunkisuunnittelun keskeisiä ajatuksia on kehittää keskustoista elinvoimaisia keskittämällä mieluummin sinne liiketiloja kuin viedä niitä niiden ulkopuolelle. Lailla on estetty yli 2000 m2 kokoisten myymälöiden vapaa rakentaminen keskustojen ulkopuolelle, ellei alue ole osoitettu tätä tarkoitusta varten.
Puutalojen katoamista surevia voi lohduttaa sillä, että Suomessa on vielä monia ja varsinkin pieniä kaupunkeja, joissa on edelleen hämmästyttävän paljon jopa yhtenäisiä puutaloalueita. Pikkukaupunkeihin nämä paremmin sopivatkin. Suurissa kaupungeissa voisi olla joku erityisesti puutaloille varattu erityisalue kuten Turun Port Arthur.
Sen sijaan ne vielä Turun keskustassa sijaitsevat koko ajan ränsistyvät yksittäiset puutalot olisi aika purkaa ja rakentaa tilalle uudisrakennuksia. Nykyisellään ne eivät millään muotoa kaunista kaupunkikuvaa, vaan rikkovat yhtenäisiä katunäkymiä. Niiden on annettu rapistua ehkä odoteltaessa purkulupaa hyvinkin pitkien valitusprosessien jälkeen.
Ja sitten yksi Turun erikoisuus: Milloin joku keksii jotain Samppalinnan uimalan alla olevan luola-aukon hävittämiseksi? Eivätkö turkulaiset huomaa tätä koko sodanjälkeisen ajan jokivartta hallinnutta arpea yhdessä kaupungin keskeisimmistä paikoista?