Lukijoilta

Viisi viikkoa
kohtuuton odotusaika

Miten voi olla mahdollista, että poliisin lupahallinto valittaa ruuhkautuvista hakemuksista. Henkilöstömäärä muka alhainen (TS 27.7.). Ei voi olla. Kyllä oli työryhmää ja konsulttia kehittämässä uutta järjestelmää. Kihlakuntauudistusta kehuttiin kustannustehokkaana ratkaisuna. Ylistettiin kuinka asioida voi netin kautta. Tämähän on nykyaikaa.

Ennen kihlakuntauudistusta työntekijät tiesivät mitä on tulossa, samoin kansalaiset. Kyllä kirjoiteltiin kihlakuntauudistusta vastaan ja vähäisistä resursseista.

Yhdestä kahteen viikkoa on kohtuullinen aika erilaisten lupien käsittelyyn, viisi viikkoa on kohtuuton. Kustannustehokkuus on ihan järkevää, mutta jos työt jätetään tekemättä, ei se enää ole kustannustehokkuutta. Hakemusaikojen pidentyminen on sama kuin työn tekemättä jääminen. Tällä en tarkoita yksittäisen henkilön työpanosta, vaan koko järjestelmää. Aselupahakemuksen hinta tuplaantui ja hakemusaika samoin. Kyllähän jollain mittarilla tämäkin on kustannustehokasta.

Nyt pitäisi palata vanhaan käytäntöön, jossa esimerkiksi ajokorttihakemukset pitäisi toimittaa henkilökohtaisesti perille, jotta ne käsiteltäisiin heti. Mitenkäs tämän olette ajatelleet hoitaa maaseudulla? Pistettiin palvelutoimistot kiinni, jos joskus on auki, niin aukioloaika on ”virastoaika”. Ollaan töissä ja matkat pitkiä.

Virastojen tehtävä on palvella asiakkaitaan. Jos suureen ääneen tehdään kustannustehokkaita päätöksiä, eikä tämän jälkeen palvelu toimi, on vikaa pahasti. Pistäkää palvelu pelaamaan. Asiakkaan ei tarvitse enää joustaa aikatauluissa. Mikäli homma ei suju, niin pitää hankkia sellaiset henkilöt tekemään päätöksiä, jotka saavat asiat toimimaan. Näin tämä toimii kustannustehokkaalla yksityissektorillakin.