Kirjoittajavieras

Oikeuslääketiede
konfliktien selvittelyssä

Antti Jääskeläinen on oikeuslääkäri.
Antti Jääskeläinen on oikeuslääkäri.

Kaksi tapahtumaa on tuonut oikeuslääketieteen merkityksen kansainvälisten konfliktien selvittelyssä tuoreesti esiin: 17. Pohjoismainen oikeuslääketieteen kongressi Bergenissä otti kantaa aiheeseen 18.6. ja Kosovon entisen pääministerin Agim Cekun pidätys 23.6. Bulgariassa epäiltynä syyllistymisestä sotarikoksiin vuoden 1999 sodassa. Tämän voi odottaa vaativan myös oikeuslääketieteellistä todistelua oikeudessa.

l

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) perustettiin Rooman sopimuksella, ja se aloitti toimintansa 1.7.2002 Haagissa. Tribunaali on jo langettanut ensimmäiset tuomionsa ja Slobodan Milosevicin oikeudenkäynti nosti tuomioistuimen kansainvälisen huomion keskipisteeseen. Oikeudenkäynti keskeytyi syytetyn menehdyttyä sairauskohtaukseen. Kuitenkin sen kuluessa oli oikeuslääketieteellisten tutkimusten tuloksia voitu hyödyntää tapahtuneiden ihmisoikeusrikosten todistelussa. Suomalaisella tutkimusryhmällä oli osansa prosessissa. Siinä suhteessa ei menettely poikennut kansallisten järjestelmien toiminnasta. Oikeuslääketieteen keskeinen tehtävä on tuottaa puolueettomasti asiatodisteita oikeudelle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koska oikeuslääketiede on tiiviisti sidoksissa kansalliseen lainsäädäntöön, ja toimivalta on siten rajattu, vaatii kansainvälinen toiminta mandaatin joltakin ylikansalliselta orgaanilta, kuten YK:lta, EU:lta tai Etyj:ltä, jonka konfliktin osapuolet ovat hyväksyneet. Yksittäistapauksissa jokin valtio voi pyytää asiantuntija-apua tutkintaan sopivalta taholta. Riskinä on kuitenkin tutkijan jäävääminen oikeudessa.

ICC on keskittynyt käsittelemään ihmisoikeuksia loukkaavia rikoksia, näistä vakavimpana kansanmurhaa. Oikeuslääketieteelle tämä merkitsee haastavaa tutkimusta. Kysymys on sadoista tai tuhansista uhreista, joiden ruumiit on yritetty tuhota esimerkiksi polttamalla. Konfliktista tutkimukseen kuluu yleensä vuosia. Tänä vuonna on esimerkiksi Ruandan kansanmurhan oikeudenkäyntien takaraja, mikä osoittaa, kuinka pitkällinen tutkimusprosessi on.

l

Kysymykset, joihin etsitään vastauksia ovat hieman eri tärkeysjärjestyksessä kuin tavanomaisessa oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa. Uhrien kansallisuus, etninen ryhmä ja ikä sekä sukupuoli näyttelevät keskeistä osaa selvitettäessä tapahtunutta rikosta. Uhrien tunnistaminen on omaisten kannalta keskeinen kysymys. Oikeudessa taas pyritään selvittämään, ovatko vammat syntyneet taistelutilanteessa vai teloittamalla. Erityinen huomio kohdistuu kidutuksen merkkeihin, mistä muun muassa Pohjoismaisessa kongressissa käytiin merkittävä keskustelu.

Ei ole merkkejä siitä, että kansanmurhat ja ihmisoikeuksien loukkaukset poistuisivat ihmiskunnasta. Kuitenkin tietoisuus siitä, että asioista voidaan ottaa selvää ja syylliset tuomita, voi ennalta vähentää halua ryhtyä tuomittavaan tekoon. Ainakin se antaa uhrien omaisille uskoa oikeuden toteutumiseen.

Kirjoittaja on oikeuslääkäri, joka on toiminut Euroopan unionin oikeuslääketieteellisenä asiantuntijana Pristinassa Kosovossa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​