Lukijoilta

Eurovaalien häviäjät miettimään syitä

Entä jos eurovaalien sijaan olisikin ollut eduskuntavaalit? Olen laatinut ennustuksen 2007 eduskuntavaalien, 2008 kuntavaalien ja mielipidetiedusteluiden valossa. Olen ottanut huomioon vaalipiirikohtaiset äänimäärät ja kannatukset, valitsijayhdistysten ja vaaliliittojen äänimäärät sekä vaalipiireistä valittavien kansanedustajien määrät.

Yhteen paikkaan olisi vaadittu hieman yli 7 000 ääntä jokaisesta vaalipiiristä ottaen huomioon tasauspaikat ja äänikynnyksen, jonka ne tarvitsevat. Kansallinen kokoomus olisi edelleen maan suurin puolue, ja sen kannatus olisi tekemieni laskutoimitusten ja ennusteeni mukaan 53 kansanedustajaa. Suomen keskusta olisi saanut 41, Sdp 39, vihreät 24, perussuomalaiset 18, ruotsalainen kansanpuolue 13, vasemmistoliitto kahdeksan ja kristillisdemokraatit neljä paikkaa.

Suhteellisempaa vaalitapaa käyttäen olisi yhteen paikkaan tarvittu hieman yli 4 000 ääntä. Suomen suurin puolue olisi edelleenkin laskutavoista ja menetelmistä riippumatta kokoomus.

Vaaleissa hävinneiden kannattaa mennä itseensä ja etsiä syitä huonoon vaalimenestykseen syyttämättä sen enempää äänestäjiä kuin tiedotusvälineitä. Hyvin menestyneiden kannattaa muistaa, että äänestäjien muisti on pitkä ja sen vuoksi vaalilupaukset on syytä pitää.